Vatsaa turvottaa - milloin on syytä huoleen?

Joillekin vatsan turvotus on esteettinen haitta, kun taas toisilla se voi vaikuttaa elämänlaatuun. Jatka lukemista, niin kerromme mitkä tekijät aiheuttavat vatsan turvotusta ja milloin siitä on syytä huolestua.
Vatsaa turvottaa - milloin on syytä huoleen?

Viimeisin päivitys: 10 toukokuuta, 2022

Vatsan turvotus on hyvin yleinen vaiva. Sen seuraukset eivät yleensä ole kovin vakavia, mutta se voi vaikuttaa elämänlaatuun merkittävästi. Yli puolet vatsan turvotuksesta kärsivistä joutuu tekemään sen takia muutoksia päivittäisiin rutiineihinsa. Tässä artikkelissa kerromme, miksi vatsaa turvottaa ja milloin on syytä huoleen.

Vatsan turvotuksen vakavuuden asteesta on yhtä monta tulkintaa, kuin on sen kokijaakin. Joillakin vatsaa turvottaa vain väliaikaisesti eikä se vaivaa sen kummemmin, kun taas toisille se voi olla jokapäiväinen ongelma.

Aiempaa tietoa vatsan turvotuksesta

Usein vatsan turvotuksesta käytetään myös termiä vatsan pullistuminen, mikä ei kuitenkaan tarkoita samaa asiaa.

Lääketieteessä erotetaan turvotus ja pullistuminen. Turvotus tarkoittaa henkilön omakohtaista tuntemusta, joka hänellä on. Vatsan pullistuminen sen sijaan tarkoittaa objektiivista havaintoa vatsan alueen kasvusta, joka voidaan todentaa fyysisellä tutkimuksella.

Haluamme myös korostaa sitä, että kun vatsaa turvottaa, ei ole kyse ylipainosta tai rasvan kerääntymisestä vatsan alueelle. Niin ylipainoiset kuin hoikatkin ihmiset kokevat vatsan turvotusta.

Journal of Neurogastroenterology and Motility -julkaisussa vuonna 2013 esitetyn tiedon mukaan kolmasosalla väestöstä on ilmennyt vatsaturvotuksen aiheuttamia oireita. Eniten vatsan turvotusta esiintyy naisilla, paljon enemmän kuin miehillä.

Vatsaturvotuksen aiheuttajat

Kuten tohtori Edith Pérez de Arce kertoo, yleisin syy vatsan turvotukseen on liian suuri määrä ruokaa. Tämä on hyvälaatuinen ja väliaikainen aiheuttaja, joka ei saa aikaan sen suurempia komplikaatioita.

On hyvin yleistä, että vatsaa turvottaa esimerkiksi kun on syönyt liikaa ruokaa.
Yleisimpiä vatsaturvotuksen aiheuttajia ovat ärtynyt lynkkysuoli, kaasun kerääntyminen sekä ruokaintoleranssit.

On kuitenkin olemassa myös monia muita syitä, miksi vatsaa turvottaa.

  • Ilmavaivat. Kun suoliston kaasut pääsevät kerääntymään ilman että ne pääsisivät poistumaan ulos.
  • Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS). Tästä vaivasta kärsivän suoliston toiminta on hidastunut.
  • Nesteen kerääntyminen vatsaonteloon. Tämä on vakava aiheuttaja, joka tulee hoitaa välittömästi.
  • Raskaus. Raskauden aikana suoliston toiminta voi myös hidastua ja kaasun tuotanto lisääntyä.
  • PMS-oire. Vatsan turvotus voi olla yksi PMS-oireista, joita nainen voi kokea ennen kuukautisten alkamista. Vaikka kyse ei olekaan mistään vakavemmasta, on se kuitenkin epämiellyttävää.
  • Laktoosi-intoleranssi. Koska suolisto ei kykene sulattamaan laktoosia kunnolla, käymisprosessi ruuansulatuskanavassa kasvaa.

Vatsaa turvottaa – milloin on syytä huoleen?

Melkeinpä aina vatsan turvotus on hyvälaatuista. Se voi kestää vain muutaman tunnin ajan, ja se menee ohi ilman että sille tarvitsee tehdä mitään erityistä. On kuitenkin myös tilanteita, jolloin vatsan turvotus voi olla merkki jostain vakavammasta.

Kannattaa tarkkailla, mikäli vatsan turvotus vain jatkuu ja jatkuu. Hyvälaatuisissa tapauksissa vatsan turvotuksen ei tulisi kestää vuorokautta pidempään. Hengenvaarallisissa tapauksissa vatsan turvotus kasvaa voimakkaasti. Kroonisten vaivojen kohdalla (kuten ylävatsavaivojen eli dyspepsian) voidaan oireita seurata 12 viikon ajan, todetaan vuonna 2014  Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río -julkaisun tietojen mukaan.

Mikäli vatsan turvotus jatkuu pitkään, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.
Useimmissa tapauksissa vatsan turvotus johtuu hyvälaatuisista tekijöistä. On kuitenkin hyvä olla tietoinen oireista, jotka saattavat merkitä jotakin komplikaatiota.

Nämä 12 viikkoa pätevät myös keliakian tai imeytymishäiriön kohdalla. Näihin sairauksiin liittyy lisäksi ripulia ja merkittäviä ruuansulatuksellisia muutoksia. Gastroenteriitti eli vatsatauti ilmenee myös muun muassa vatsan turvotuksena. Sen lisäksi voi esiintyä myös ripulia, oksentelua ja jopa kuumeilua.

Huolestua tulisi silloin, mikäli oireiden yhteydessä ilmenee voimakasta kipua, sillä lääkärin tulee poissulkea kirroosi (maksan arpeutumisen myöhäisvaihe), kasvain (epänormaali patti tai kasvain kudoksessa), hyytymät tai veritulpat. Henkilön terveyshistoria ja riskitekijät voivat antaa osviittaa diagnoosin tekemisessä. 

Kuinka vähentää vatsan turvotusta?

Koska yleisin vatsaturvotuksen aiheuttaja on runsas ja heikosti toteutettu syöminen, on tiettyjä toimia joita voi tehdä vähentääkseen tämän ongelman ilmenemistä. American College of Gastroenterology suosittelee:

  • Kuidun lisäämistä ruokavalioon. Hedelmät ja kasvikset auttavat suoliston toimintaa niiden sisältämän kuidun ansiosta. Jos vatsaa turvottaa ummetuksen vuoksi, on syytä lisätä kuidunsaantia.
  • Fyysinen aktiivisuus. Urheilun harrastaminen parantaa ruuansulatuskanavan toimintaa auttaen poistamaan sieltä suolistokaasuja.
  • Nesteytys. Kun juo vettä riittävästi, suoliston limakalvot pysyvät nesteytettyinä. On tärkeää juoda hiilihapotonta vettä.
  • Vältä purkan pureskelemista. Liiallinen purkan jauhaminen voi aiheuttaa kaasuja ruuansulatuskanavaan.
  • Syö hitaasti. Suurien aterioiden syöminen nopeasti muuntaa ruuansulatuskanavan liikettä. Lääkärit suosittelevat syömään hitaasti ja ottaa aikaa jokaiselle puraisulle.

Käy lääkärissä säännöllisesti

Jos sinulle tulee mieleen kysymyksiä koskien vatsan turvotusta, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Emme suosittele ajattelemaan, että kyse on vain jostain tavallisesta ja yleisestä vaivasta.

Jos mieleesi hiipii epäilyksiä, koska oireet kestävät epätavallisen pitkään tai turvotukseen liittyy muita oireita, varaa aika lääkärille. Sillä aikaa voit noudattaa tässä artikkelissa annettuja suosituksia syömisen suhteen lievittääksesi epämiellyttävää oloasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Azpiroz F . Intestinal gas . In: Feldman M , Friedman LS , Brand LJ (eds). Pathophysiology, Diagnosis, Management , 10th edn. Elsevier : Philadelphia, USA , 2015 , pp 242 – 50-
  • Sebastián Domingo, Juan J. Los nuevos criterios de Roma (IV) de los trastornos funcionales digestivos en la práctica clínica. No. ART-2017-98994. 2017.
  • Longstreth GF , Th ompson WG , Chey WD et al. Functional bowel disorders . Gastroenterology 2006 ; 130 : 1480 – 91.
  • Tomé, A. Pardillos, and J. Alcedo González. “Protocolo diagnóstico del meteorismo abdominal.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.4 (2016): 203-206.
  • Dr. Larry Szarka & Dr. Michael Levitt. Eructos, distensión abdominal y flatulencia. American College of Gastroenterology 6400 Goldsboro Rd, Bethesda, MD 20817.
  • Morera Negre, Marta María, & Rodríguez López, Medardo. (2014). Dispepsia funcional: caracterización clínico epidemiológica y endoscópica. Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río18(5), 733-742. Recuperado en 12 de julio de 2020, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-31942014000500003&lng=es&tlng=pt.
  • Edith Pérez de Arce O (2017). Functional abdominal bloating/ distension. A practical approach. Gastroenterol latinoam 2017; Vol 28, Supl Nº 1: S 35- S 39. https://gastrolat.org/DOI/PDF/10.0716/gastrolat2017s100007.pdf.
  • Seo AY, Kim N, , Oh DH.  Abdominal Bloating: Pathophysiology and Treatment.  J Neurogastroenterol Motil 2013;19:433-453.  https://doi.org/10.5056/jnm.2013.19.4.433

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.