Varhaiset vaihdevuodet lisäävät dementian riskiä
Dementian riski on aina yhdistetty degeneratiivisiin sairauksiin, infektiotauteihin tai pään traumoihin. Nykyään tähän ryhmään liitetään myös varhaiset vaihdevuodet.
Monet naiset pelkäävät vaihdevuosien alkamista. Ei ainoastaan siksi, että se on heidän hedelmällisen ikänsä loppu, vaan myös tähän uuteen vaiheeseen liittyvien seurauksien, kuten osteoporoosin riskin takia.
Normaalisti tämän vaiheen pitäisi alkaa noin 45 vuoden iässä. Joissakin tapauksissa se kuitenkin alkaa aikaisemmin.
Varhaiset tai ennenaikaiset vaihdevuodet
Varhaiset tai ennenaikaiset vaihdevuodet alkavat ennen 40 vuoden ikää. Tämä voi johtua eri tekijöistä kuten:
- Perhehistoriasta. Jos jollakin perheessä on ollut varhaiset vaihdevuodet, on paljon todennäköisempää, että myös sinulle tapahtuu niin.
- Syöpähoidoista. Kemoterapiassa käyminen syövän hoitamiseksi, erityisesti lantion alueella, voi aiheuttaa vaihdevuosien varhaistumisen.
- Autoimmuunisairaudet. Kilpirauhasongelmat yhdistetään varhaisiin vaihdevuosiin.
Kun vaihdevuodet alkavat, laskee kehon estrogeenitaso. Se aiheuttaa tälle vaiheelle tyypillisiä oireita, kuten luuongelmia. Naiset voivat kuitenkin kärsiä myös korkeasta verenpaineesta ja muista ongelmista, kuten tässä artikkelissa vähän aikaa sitten huomautettiin.
Varhaisten vaihdevuosien aiheuttama dementian riski
Mikä siis on varhaisten vaihdevuosien ja dementian riskin välinen suhde?
Useat tutkimukset ehdottavat, että riski piilee vähentyneessä estrogeenitasossa. Tästä johtuen aivojen estrogeenireseptorit katoavat ja dementian riski kasvaa.
Estrogeenitason aleneminen on vastuussa kaikista vaihdevuosiin liittyvistä oireista ja piilevistä ongelmista. Tästä syystä terveysalan ammattilaiset opiskelevat tapoja estää tätä tapahtumasta.
Estrogeenin ottaminen
Tästä varhaisten vaihdevuosien aiheuttamasta ongelmasta kiinnostuneet tutkijat uskovat, että estrogeenin ottaminen voi osoittautua hyödylliseksi. Tämä tunnetaan paremmin “hormonikorvaushoitona”.
Tällaista hoitotyyppiä käytetään kaikkien tähän vaiheeseen liittyvien epämukavien oireiden ehkäisemisen, kuten kuumien aaltojen, yöhikoilun ja emättimen kuivuuden lisäksi myös ehkäisemään dementian riskiä. Estrogeeni voi parantaa oireita ja pienentää dementian riskiä.
Lääkärin tulee kuitenkin määrätä, mikä on sopiva hoitokeino sinulle ja kuinka sitä pitäisi käyttää.
Estrogeenin ottaminen suun kautta voi vähentää varhaisiin vaihdevuosiin liittyviä oireita.
Dementian riski
Tämän varhaisten vaihdevuosien hormonikorvaushoidon aloittamisen paras puoli on se, että se saattaa myös vähentää sairauden riskiä, joka on vaikea diagnosoida riittävän ajoissa sen pysäyttämiseksi.
Itse asiassa dementia on sairaus, joka kehittyy jatkuvasti. Se tarkoittaa sitä, että kyseessä on degeneratiivinen ongelma. Oikeanlainen hoito voi kuitenkin auttaa hidastamaan tätä prosessia ja siten parantamaan potilaan elämänlaatua.
Lue myös: 7 maca-juuren hyötyä naisille
Altistuvat aivot
Kuten huomaat, aivot ovat äärimmäisen alttiit. Vaihdevuosiin, joiden useimmat ihmiset uskovat aiheuttavan vain kuumia aaltoja ja henkisiä muutoksia, sisältyy oikeastaan monia muita muutoksia.
Keho ja terveys muuttuvat vaihdevuosien alkaessa. Luut heikkenevät ja myös dementian riski kasvaa, varsinkin jos vaihdevuodet alkavat aikaisin. On siis tärkeää käydä luotetulla lääkärillä ja keskustella hänen kanssaan hormonikorvaushoidon mahdollisuudesta.
Yhteenveto
Toivomme, että tämä artikkeli auttoi sinua ymmärtämään, että on olemassa tapoja ehkäistä tällaista degeneratiivista sairautta. Vaikka varhaiset vaihdevuodet eivät aina johda dementiaan, lisäävät ne kuitenkin sen riskiä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Parra, M., Lagos, N., Levancini, M., Villarroel, M., Pizarro, E., Vanhauwaert, P,, Velasco, S., Fernadez, M, Gambacciani, M., Biglia, N., Cagnacci, A., Caruso, S., Cicinelli, E., Leo, V. De, Carlo, C. Di, Farris, M., Gambera, A., Guaschino, S., Lanzone, A, Paoletti, AM, Russo, N., Vicariotto, F., Villa, P., Volpe, A., Lavin, P., Lopez, M., Campusano, C., Barriga, P., & Brantes, S.. (2018). Menopausia y Terapia Hormonal de la Menopausia Las recomendaciones 2018 de la Unidad de Endocrinología Ginecológica de Clínica Alemana de Santiago -Sociedad Italiana de la Menopausia y la Sociedad Chilena de Endocrinología Ginecológica. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 83(5), 527-550. https://dx.doi.org/10.4067/s0717-75262018000500527
- Pérez Martínez, Víctor T.. (2006). Demencias: su enfoque diagnóstico. Revista Cubana de Medicina General Integral, 22(4) Recuperado en 15 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252006000400010&lng=es&tlng=es.
- Vallejo Maldonado, Soledad. (2018). Terapia hormonal de la menopausia, ¿por qué prescribirla?. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 64(1), 51-59. Recuperado en 15 de abril de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2304-51322018000100008&lng=es&tlng=es.
-
Capote Bueno, M. I., Segredo Pérez, A. M., & Gómez Zayas, O. (2011). Climaterio y menopausia. Revista cubana de medicina general integral, 27(4), 543-557.
-
Delor, R. E. R., & Aquino, N. (2018, April). Tratamiento de la hipertensión arterial en la menopausia. In Anales de la Facultad de Ciencias Médicas (Vol. 51, No. 1, pp. 65-74).
-
Mosconi, L., Rahman, A., Diaz, I., Wu, X., Scheyer, O., Hristov, H. W., … & Brinton, R. D. (2018). Increased Alzheimer’s risk during the menopause transition: A 3-year longitudinal brain imaging study. PloS one, 13(12), e0207885.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.