Vältä näitä 10 ruokaa illalla

Himoitsetko jotakin naposteltavaa aina ennen kuin menet nukkumaan? Tämän artikkelin luettuasi tiedät mitä kaikkea kannattaa tähän aikaan vuorokaudesta välttää. Näin voit valita niiden sijasta sellaisia ruokia ja juomia, jotka auttavat sinua saamaan hyvän unen.
Vältä näitä 10 ruokaa illalla

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Aina silloin tällöin saatat tuntea pientä nälkää juuri ennen kuin olet menossa nukkumaan. On kuitenkin olemassa paljon sellaisia ruokia, jotka voivat haitata unen saantia. Vältä tällaisia ruokia, jatka lukemista ja selvitä mitä ei kannata syödä iltaisin!

Joitain ruokia ei kannata syödä myöhään illalla

On tavallista että tähän aikaan illasta iskee ruoanhimo, ja näin voi käydä vaikka olisitkin syönyt illallista vain pari tuntia sitten. Ongelmana on kuitenkin se, että saatat valita sellaiset tuotteet jotka eivät ollenkaan sovi tähän aikaan vuorokaudesta.

Tässä artikkelissa kerromme siis kymmenestä ruoasta, joita ei kannata syödä juuri ennen nukkumaanmenoa.

Väärien tuotteiden valinta tähän aikaan vuorokaudesta voi nimittäin häiritä aineenvaihduntaasi, ja näin tuloksena voi olla painonnousua, tai muiden terveyshäiriöiden kehittymistä.

Tästä syystä on tärkeää ottaa iltoihin muutamia terveellisiä tottumuksia, sekä ennen kaikkea rajoittaa niiden ruokien nauttimista, jotka vaikuttavat negatiivisella tavalla hyvinvointiisi. Jatka lukemista ja saat tietää mitä sinun ei kannata syödä illalla juuri ennen nukkumaanmenoa!

Näitä ei kannata syödä juuri ennen nukkumaanmenoa

1. Voi

Voita käytetään tietysti hyvin monen reseptin osana, mutta koska se sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, sitä ei kannata syödä juuri ennen nukkumaanmenoa.

Yleisesti ottaenkin voita kannattaisi käyttää vain kohtuullisesti, mutta jos syöt sitä illalla, se saattaa aiheuttaa ruoansulatusongelmia.

2. Makeiset

karkkeja ei kannata syödä iltaisin

Useimmat ihmiset ajattelevat, että on ihan OK syödä päivän aikana hiukan karkkia. Ongelma on suurempi jos makeisia syödään illalla, sillä nämä tuotteet sisältävät runsaasti sokeria ja kemikaaleja, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti unenlaatuun.

Jotkut näistä yhdisteistä stimuloivat ihmisen hermostoa sekä laittavat aivot valppauden tilaan, mikä estää nukahtamista. Joidenkin mielestä karkin syönti ennen nukkumaanmenoa voi jopa lisätä painajaisten riskiä.

3. Jäätelö

On huono valinta yrittää karkottaa illan ruoanhimoa kulhollisella jäätelöä. Tämä jälkiruoka sisältää nimittäin rasvaa, sokereita ja sellaisia lisättyjä yhdisteitä, jotka vaikuttavat aineenvaihduntaan sekä ovat haitaksi hermoston toiminnalle.

Jäätelön syönti voi hidastaa ruoansulatusta, ja se saattaa aiheuttaa kipua ja tulehtuneisuutta.

chiliä ei kannata syödä iltaisin

4. Mausteiset ruoat

Mausteet lisäävät kyllä hyvää makua moneen ruokaan. Tästä huolimatta niitä ei kuitenkaan tulisi syödä iltaisin, sillä ne muuttavat vatsan hapontuotantoa.

Mausteiset ruoat juuri ennen nukkumaanmenoa nautittuina voivat saada aikaan happorefluksia ja vatsakipua. Jotkut niistä sisältävät myös paljon kaloreita, mikä voi aiheuttaa painon lisääntymistä.

5. Makkarat

Vaikka makkarat näyttävätkin usein kovin herkullisilta, ne ovat yleensä täynnä rasvoja ja sellaisia kemikaaliyhdisteitä, jotka eivät ole hyväksi ihmisen keholle.

Yleisestikin ottaen makkaransyöntiä tulisi rajoittaa jos haluat pitää painosi terveellä tasolla. Kun syöt näitä tuotteita juuri ennen nukkumaanmenoa, tuloksena on raskas ruoansulatus ja hitaampi aineenvaihdunta.

6. Juusto

juustoa ei kannata syödä iltaisin

Ongelma juuston nauttimisessa iltaisin on se, että nämä herkut sisältävät aminohappoa nimeltään tyramiini, joka vähentää unta säätelevien hormonien tuotantoa.

Älä siis syö juustoa iltaisin sellaisenaan tai muiden ruokien osana. Nämä ovat raskaita herkkuja, jotka sisältävät runsaasti rasvaa, ja tämä voi aiheuttaa tulehtuneisuutta ja vatsaongelmia.

7. Leipä

Leipä ja muut leipomotuotteet saattavat vaikuttaa hyviltä valinnoilta jotta illalla iskevä ruoanhimo voitaisiin karkottaa kunnolla. Niitä ei kuitenkaan ole hyvä syödä tähän aikaan vuorokaudesta, sillä ne antavat keholle suuren määrän tarpeettomia kaloreita.

Jauhot ja sokeri, joita teollisissa leipomotuotteissa on, vaikuttavat ihmisen aineenvaihduntaan haitallisesti, ja ne lisäävät painonnousun riskiä. Ne voivat myös aiheuttaa ongelmia verensokerin kanssa.

8. Suklaa

suklaata ei kannata syödä iltaisin

Yksi pieni annos tummaa suklaata joka päivä on tapa, joka tarjoaa monet hyödyt ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Tämä tuote sisältää runsaasti antioksidantteja ja aminohappoja, jotka parantavat fyysistä ja henkistä terveyttä.

Sitä ei kuitenkaan kannata syödä illalla, sillä eräät suklaan sisältämistä aineksista ovat stimulantteja, jotka estävät hyvän unen saantia.

9. Punainen liha

Punainen liha sisältää proteiineja ja tyydyttynyttä rasvaa, jotka hidastavat ruoansulatuksen järjestelmän työtä silloin kun ihminen on levossa.

Vaikka punainen liha voikin tarjota ihmiselle hyvää ravintoa silloin kun sitä nautitaan kohtuudella, on parasta välttää sen syöntiä illalla, jotta seurauksena ei olisi unen häiriintyminen.

10. Kahvi

ei kannata syödä eikä juoda iltaisin

Kahvi ja muut kofeiinia sisältävät juomat on parasta jättää sivuun tähän aikaan vuorokaudesta. Ne voivat tietysti antaa toivottua valppautta sekä lisätä hyvinvointia silloin kun niitä nautitaan pienissä määrissä, mutta virkistävä vaikutus on kuitenkin haitta yölliseen aikaan.

Kahvikupposen tuloksena voi olla monta tuntia valveillaoloa.

Haluatko usein jotakin pientä syötävää ennen kuin menet nukkumaan? Nyt tiedät, että nämä kymmenen tavallista tuotetta kuuluvat niihin, jotka kannattaa jättää väliin.

Jos haluat nukkua hyvin, valitse sellaiset ruoat ja juomat joiden avulla unensaanti helpottuu. Muista tämä lista ruoista, joita ei kannata syödä iltaisin!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Diabeteksella ja uniongelmilla on usein yhteys
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Diabeteksella ja uniongelmilla on usein yhteys

Tiesitkö, että vaihtelut verensokeritasoissa voivat olla uniongelmien ja unenpuutteen taustalla? Diabetes ja uniongelmat liittyvät toisiinsa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.