Valmista kevyt kikhernehummus
Kikhernehummus on yhä suositumpi ruoka, sillä monet ihmiset ovat nykyään kasvissyöjiä tai vegaaneita, ja tämä ruoka sopii heille loistavasti. Erityisen paljon sitä nautitaan Välimeren maissa ja Lähi-idässä.
Reseptin uskotaan olevan peräisin muinaisesta Egyptistä. Vaikka sitä ei olekaan todistettu, on varmaa, että arabiankielen sana hummus tarkoittaa suomeksi “kikhernettä”.
Hummusta tarjotaan yleensä lisukkeena tai alkupalana. Sitä nautitaan yleensä pitaleivän kanssa, mutta se on myös herkullista minkä vain paahdettavan leivän kanssa ja se sopii erinomaisesti raakojen porkkanatikkujen tai muiden kasviksien kanssa.
Kevyt kikhernehummus
Vaikka kikhernehummus on jo muutenkin hyvin kevyttä, miettivät monet ihmiset kuinka he voisivat tehdä siitä vielä kevyemmän version. Tarkoituksena on vähentää ainesosia, jotka voivat nostaa painoasi vaikuttamatta sen herkulliseen makuun.
Tässä ohje kevyen kikhernehummuksen valmistukseen.
Ainesosat (3-4 hengelle)
- Puolikkaan sitruunan mehu
- 1 tl suolaa
- 50 ml lämmintä vettä
- 2 rkl tahinia
- 2 valkosipulinkynttä
- Oliiviöljyä (tarpeen mukaan)
- 500 g keitettyjä kikherneitä (osta ne valmiina tölkissä tai keitä itse raakoja kikherneitä)
- 1 tl jauhettua kuminaa
- 2 rkl oliiviöljyä
- Koristeluun: pilkottua persiljaa tai paprikajauhetta
- Vaihtoehtoisia mausteita: kumina ja korianteri
Valmistus
- Kaada keitetyt kikherneet lämpimällä vedellä täytettyyn kulhoon. On tärkeää peittää ne täysin vedellä. Anna kikherneiden seistä vedessä vähintään tunnin ajan, jotta kuori lähtee irti.
- Tämän jälkeen voit aloittaa hummuksen valmistamisen. Erota kikherneistä kuori ja heitä pois melkein koko vesi (säästä vain hieman).
- Murskaa kikherneet sauvasekoittimella. Murskaa myös valkosipulinkynnet.
- Purista puolikkaan sitruunan mehu ja lisää mehu kikherneiden joukkoon (sitruunan ei tulisi olla kovin iso).
- Lisää kaikki ainesosat kulhoon ja lisää tarvittaessa enemmän mausteita.
- Koristele ja tarjoile.
Lue myös: Kvinoa-kikhernepyörykät: maistuva vaihtoehto lihapullille
Tahinin valmistus
Ainesosat
- Hyppysellinen suolaa
- 2 rkl seesaminsiemeniä
- 1 rkl vettä
- 1 rkl oliiviöljyä
Valmistus
- Huuhtele seesaminsiemenet vedellä. Niiden valuttaminen on erittäin tärkeää tämän jälkeen.
- Jos niitä ei ole paahdettu, sinun tulee paahtaa ne paistinpannulla kovalla lämmöllä. (Sinun tulee paahtaa siemenet, jotta saat niistä vahvempaa makua).
- Laita siemenet kulhoon. Lisää sitten oliiviöljy, vesi ja hyppysellinen suolaa ja vatkaa, kunnes siemenet muuttuvat pehmeäksi tahnaksi.
Oliiviöljy on erittäin tärkeä osa hummusta, mutta muista että mitä vähemmän oliiviöljyä käytät, sitä parempi. Tällöin koostumus on kevyempää.
Pitääksesi hummuksen tuoreena, säilytä se jääkaapissa (enintään kolmen päivän ajan). Koska siinä ei ole säilöntäaineita, se menee huonoksi tämän ajan jälkeen.
Voit tehdä siitä mausteisemman lisäämällä 2-3 rkl chilipaprikajauhetta tai cayennepippuria. Jotkut lisäävät jopa hyppysellisen mustapippuria vahvistaakseen sen makua. Tämä riippuu kuitenkin täysin omasta maustasi sekä haluamastasi lopputuloksesta.
Kikhernehummus on todella terveellinen ja herkullinen välipala, jota voit syödä mihin aikaan päivästä tahansa. Sinun tulisi ehdottomasti valmistaa sitä kotona, jotta makunystyräsi kokevat mahtavan elämyksen. Ja harjoittelun avulla teet tästä reseptistä parempaa ja parempaa, ja voit kokeilla erilaisia versioita.
Se on todella herkullista!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Wallace, T. C., Murray, R., & Zelman, K. M. (2016). The nutritional value and health benefits of chickpeas and hummus. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu8120766
- Hirsch, D., & Tene, O. (2013). Hummus: The making of an Israeli culinary cult. Journal of Consumer Culture. https://doi.org/10.1177/1469540512474529
- Geranios, N. K. (2014). Why is US growing more chickpeas? In a word, hummus. Daily News. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1016/j.scitotenv.2016.02.036
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.