Logo image
Logo image

Valkosipulin parantavat ominaisuudet

2 minuuttia
Valkosipulin parantavat ominaisuudet
Viimeisin päivitys: 03 marraskuuta, 2018

Olet ehkä tavannut henkilön, joka syö valkosipulia samalla kun paastoaa ja aina erittäin aikaisin aamulla. Monet yhä hämmästyvät tästä käytännöstä, mikä saattaa johtua valkosipulin epämiellyttävästä hajusta tai mausta. Ne ihmiset, jotka ovat tottuneet nauttimaan valkosipulia päivittäin, tietävät hyvin, että valkosipulin parantavat ominaisuudet hyödyntävät merkittävästi kehosi toimintaa.

Valkosipuli sisältää erittäin upeita ominaisuuksia, jotka auttavat säännöllistämään kehosi toimintaa eri tasoilla ja se on varmasti yksi parantavimmista ruuista, joita on olemassa. Valkosipulin parantavat ominaisuudet ovat tutustumisen arvoisia!

Valkosipulin parantavat ominaisuudet

Muinaisina aikoina valkosipulia käytettiin pääasiassa sen antibioottisten ominaisuuksien vuoksi ja sekä roomalaiset että kreikkalaiset sotilaat söivät kohtuullisia annoksia valkosipulia tavoitteenaan estää kaikenlaisia tauteja ja söivät sitä ennen ja jälkeen taisteluiden.

Samaan aikaan egyptiläisille valkosipuli täytti toista tarkoitusta; he käyttivät sitä esimerkiksi sukuviettiä kiihottaviin tarkoituksiin. Toisaalta Himalajalla sitä käytettiin laajasti useissa ruokalajeissa, sillä valkosipuli vahvistaa immuunijärjestelmää ja samaan aikaan hapettaa kehoa.

Some figure

Historia on tietysti muuttunut hieman ja monissa osissa maailmaa valkosipulia käytetään kulinaarisiin tarkoituksiin. Se on tietysti oiva syy käyttää valkosipulia, mutta jos saat tietää sen upeista terveysominaisuuksista, käyttötarkoituksesi saattaa muuttua. Monet ihmiset eivät liitä valkosipulia ruokalistaansa sen voimakkaan tuoksun vuoksi, mutta hajusta huolimatta on tärkeää nauttia siitä juurikin sen tuomien terveysetujen takia.

Kerromme nyt joistakin valkosipulin sisältämistä ominaisuuksista, jotta voit halutessasi alkaa lisäämään sitä ruokavalioosi, ainakin yhden valkosipulinkynnen verran päivässä.

Vahvistaa sydän- ja verisuonijärjestelmää

Some figure

Tämä upea ruoka auttaa vahvistamaan sydän- ja verisuonijärjestelmää ja samaan aikaan se alentaa kolesterolitasoja veressä. Tämä ilmenee kontrolloimalla maksan kolesterolin tuotantoa ja lisäämällä hyvän kolesterolin (HDL) tuotannon tasoa. Sydän- ja verisuonijärjestelmää koskien valkosipuli auttaa laajentamaan verisuonia, tehden verenkierrosta helpompaa, ja se myös estää valtimoiden kovettumista.

Eliminoi loisia

Valkosipulia on myös käytetty taistelussa monia mikro-organismeja vastaan, jotka voivat olla vaikeita eliminoida yleisillä lääkkeillä. Tämä johtuu valkosipulin loisia estävistä ominaisuuksista. Se auttaa taistelussa muutamia loisia vastaan, esimerkiksi lapamatoja, tehden kehostasi puhtaamman ja luoden epämieluisan ilmapiirin kaikille loisille.

Hoitaa ihoa

Some figure

Tiesitkö, että valkosipulin parantavat ominaisuudet johtuvat siitä, että valkosipuli on yksi parhaista C-, A-, B1- ja B2 -vitamiinien lähteistä? Joten jos käytät sitä säännöllisesti, se antaa sinulle kauniimman ja terveemmän ihon ja se myös pitää sinut nuorempana ja paljon vahvempana. Samaan aikaan se auttaa sinua parantamaan näköä ja estää hengityselinsairauksia. Nämä kaikki ovat selvästikin asioita, jotka kaikki meistä haluavat saavuttaa.

Valkosipuli auttaa myös taistelussa flunssaa ja tulehduksia vastaan, mutta ole varovainen! Sinun ei tule mennä liiallisuuksiin, koska vaikutukset voivat tällöin olla päinvastaiset. On suositeltavaa nauttia valkosipulia kohtuullisia määriä: yksi tai kaksi valkosipulinkynttä päivässä on sinulle hyvä juttu. 

Muista…

Nyt, kun tiedät joitakin hyödyllisimpiä valkosipulin terveydelle tarjoamia ominaisuuksia, kehotamme sinua aloittamaan tämän ruuan säännöllisen nauttimisen, joko osana aterioita taikka aamulla tyhjään vatsaan nautittuna. Ota oma osasi valkosipulin terveyshyödyistä heti!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ankri, S., & Mirelman, D. (1999). Antimicrobial properties of allicin from garlic. Microbes and Infection. https://doi.org/10.1016/S1286-4579(99)80003-3
  • Lanzotti, V. (2006). The analysis of onion and garlic. Journal of Chromatography A. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2005.12.016
  • Tattelman, E. (2005). Health effects of garlic. American Family Physician. https://doi.org/10.1080/01449290310001624338
  • Pazyar, N., & Feily, A. (2011). Garlic in dermatology. Dermatology Reports. https://doi.org/10.4081/dr.2011.e4

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.