Logo image
Logo image

Valistus, suostumus ja kunnioitus nuorten seksuaalisuudessa

4 minuuttia
Nuorille seksuaalisuuden rakentamisessa on kyse halujen, makujen ja rajojen löytämisestä. Matkan varrella on myyttejä, jotka on syytä kumota, ja tietoa, jota aikuiset voivat antaa.
Valistus, suostumus ja kunnioitus nuorten seksuaalisuudessa
Viimeisin päivitys: 30 heinäkuuta, 2024

Nuoruuden aikana ihmiset kokevat muutoksia fyysisessä, emotionaalisessa ja seksuaalisessa kehityksessään. Siksi on tärkeää lähestyä heidän seksuaalisuutensa rakentumista näkökulmasta, joka kannustaa kunnioitukseen, avoimeen viestintään ja tietoon perustuvaan päätöksentekoon.

Kattavalla seksuaalikasvatuksella on ratkaiseva merkitys. Se tarjoaa täsmällistä tietoa anatomiasta, kehonhuollosta, oikeudesta yksityisyyteen, ehkäisystä, sukupuoliteitse tarttuvien infektioiden ehkäisystä ja ennen kaikkea keskinäisen suostumuksen kunnioittamisesta.

On tärkeää, että nuorilla on käytettävissään resursseja, joiden avulla he voivat ymmärtää seksuaalisen toiminnan emotionaalisia ja fyysisiä vaikutuksia. Tästä syystä tarvitaan lähestymistapaa, jossa keskitytään kokemusten moninaisuuden kunnioittamiseen, jotta nuoret voivat tehdä seksuaalisuuttaan koskevia päätöksiä omien arvojensa ja olosuhteidensa mukaisesti.

Nuorten seksuaalisuutta koskevien myyttien kumoaminen

Joitakin nuorten keskuudessa yleisiä käsityksiä on purettava. Erityisesti ne, jotka liittyvät vääriin “oikean” ja “väärän” kategorioihin.

Seksuaalisuus on moninaista, se on henkilökohtainen ja ainutlaatuinen kokemus, jota ei voi lokeroida normeihin. Universaalia normia ei siis ole.

Myytti “rakkauden osoituksesta”

Nuorten ei pitäisi uskoa, että tietyt seksuaaliset käytännöt ovat “rakkauden osoitus” tai luottamuksen osoitus. Heidän on tärkeää ymmärtää, että rakkautta ja luottamusta ei osoiteta tietyillä seksuaalisilla toiminnoilla.

Jokaisella on omat mieltymyksensä ja rajansa. Ei ole olemassa mitään sääntöjä, jotka määrittelisivät suhteen aitouden tai laadun.

Vapaus sanoa “ei” ilman pelkoa tai ennakkoluuloja ei ole neuvoteltavissa.

Myytti siitä, kuka on paras sängyssä

On myös tärkeää karkottaa ajatus siitä, että on olemassa tiettyjä seksiasentoja tai tapoja, jotka tekevät jostakusta “paremman sängyssä”. Totuus on, että ei ole olemassa yhtä ainoaa kaavaa nautinnon ja intiimin yhteyden kokemiseen. Ei nuoruusiässä eikä missään muussakaan elämänvaiheessa.

Jokainen valitsee, mistä pitää ja mitä haluaa tutkia. Ja se on ihan okei.

Myytti aloitusikärajasta

Ei ole olemassa yhtä sopivaa aloitusikää seksin harrastamiseen. Päätökseen siitä, milloin aloittaa, vaikuttavat henkilökohtaiset, kulttuuriset, sosiaaliset ja emotionaaliset tekijät. Näin ollen ei ole olemassa “oikeaa ajankohtaa”.

Vertaispaine, kulttuuriset odotukset ja tiedotusvälineet vaikuttavat myös päätöksiin seksuaalisesta debyytistä. Jotkut nuoret saattavat tuntea olevansa valmiita tutkimaan seksuaalisuuttaan, kun taas toiset haluavat ehkä odottaa.

On tärkeää tunnustaa kokemusten ja uskomusten moninaisuus. Jotta voisimme tukea, meidän on kunnioitettava kasvatusta, hyväksyttävä kypsymisprosessit ja annettava tilaa jokaisen yksilöllisyydelle.

Kondomimyytit

Sellaiset ajatukset kuin tuntemuksen menettäminen seksin aikana kondomia käytettäessä tai raskauden oletettu mahdottomuus ensimmäisessä yhdynnässä kannustavat olemaan käyttämättä kondomia. Tätä tukee tietämättömyys ja tiedonpuute.

Nuoruudessa (kuten muissakin elämänvaiheissa) kondomin käytön merkitys on suurempi kuin luottamus kumppaniin. Raskauden ja sukupuoliteitse tarttuvien infektioiden ehkäisyyn liittyvä valistus on avainasemassa.

Kondomien käyttö on viisas valinta. Kyse on molemminpuolisesta huolenpidosta.

Lue tämäkin: Kuinka puhua seksistä teini-ikäisen lapsesi kanssa

Seksuaalinen suostumus on olennainen oikeus

Suostumus nuorten seksuaalisuudessa on perusperiaate, jolla suojellaan jokaisen ihmisen autonomiaa ja hyvinvointia. Sitä tapahtuu jokaisessa kohtaamisessa, sekä satunnaisissa että pitkäaikaisissa suhteissa, sillä mieltymykset voivat muuttua ajan myötä.

Avoin viestintä ja aktiivinen kuuntelu ovat avainasemassa läheisyydessä, jotta voitte ymmärtää toistenne mieltymyksiä ja vastenmielisyyksiä ja päästä sopimukseen, josta molemmat nauttivat.

Mitkä ovat nuorten seksuaalisen suostumuksen perusteet? Katsotaanpa:

  • Älä oleta mitään: Suostumuksen antaminen tiettyyn käytäntöön ei tarkoita muiden toimien hyväksymistä. Jokaisesta teosta on ilmoitettava ja siitä on sovittava.
  • Vapaa ja painostamaton päätös: Jokaisen seksuaaliseen toimintaan osallistuvan tulisi ilmaista halunsa vapaaehtoisesti ilman ulkoisten olosuhteiden, kuten koetun velvollisuuden tai pelon, pakottamaa vaikutusta.
  • Selkeys ja tietoisuus: Suostumus ei saa olla epäselvä eikä sitä saa antaa tilanteissa, joissa päätöksentekokyky on heikentynyt, kuten esimerkiksi päihteiden vaikutuksen alaisena. Kaikkien osapuolten on ymmärrettävä täysin seksuaalisen toiminnan luonne.
  • Suora kommunikaatio: Suostumus ilmoitetaan selkeästi, suullisesti tai halun ilmaisevilla kehon ilmaisuilla ja äänillä. On virhe olettaa, että aiempi käytös tai pukeutuminen merkitsee suostumusta. Hiljaisuutta ei sen sijaan pitäisi koskaan tulkita suostumukseksi.
  • Peruuttamismahdollisuus: Seksuaalisessa toiminnassa on milloin tahansa ja missä tahansa vaiheessa tahansa oikeus muuttaa mieltään. Kaikki päätökset ja käytännöt voidaan perua. Sana “ei” on pätevä milloin tahansa, vaikka olisit jo sanonut “kyllä”. Olemme joka päivä erilaisia ja mieltymyksemme voivat vaihdella. On normaalia kokea muutoksia läheisyydessä ja kokeilla uusia asioita tai päättää olla toistamatta niitä.

Lue lisää: Nuoruuden mielialan muutokset: syyt ja niiden käsitteleminen

Nuorten seksuaalisuuden yksilöllinen rakentuminen

Vapaus, avoin kommunikaatio ja keskinäinen kunnioitus ovat läheisyyden peruspilareita. Nuorten on tärkeää tietää, että jäykkiä sääntöjä ei ole: seksi koetaan aidosti ja sovitetaan kunkin yksilön ja kunkin kumppanin tarpeisiin ja toiveisiin.

Emme saa antaa yhteiskunnan, ennakkoluulojen tai ulkoisten odotusten sanella, mikä on hyväksyttävää nuorten seksuaalisuudessa. Heidän tulisi ymmärtää jo varhaisesta iästä lähtien, että jokaisella ihmisellä on omat eroottiset pisteensä, käytäntönsä, tapansa ja fetissinsä… ja se on osa ihmisen monimuotoisuutta.

Ei ole olemassa reseptejä tai käsikirjoja. Jokaisella on oikeus tutkia seksuaalisuuttaan aidosti ja ilman tuomitsemista. Vielä enemmän nuoruudessa, joka luo perustaa terveiden ihmissuhteiden rakentamiselle.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.