Logo image
Logo image

Kuinka usein hiuksesi tulisi pestä

2 minuuttia
On paljon erimielisyyksiä siitä, jopa asiantuntijoiden keskuudessa, kuinka usein hiukset ja päänahka tulisi pestä. Sinun pitäisi mukauttaa hiustenhoitotapasi sopivaksi hiustesi ja päänahkasi tarpeille.
Kuinka usein hiuksesi tulisi pestä
Viimeisin päivitys: 12 marraskuuta, 2018

Päivittäisten hygienia- ja hiustenpesurutiinien pitäisi kunnioittaa ihosi ja hiustesi luonnollista uusiutumisrytmiä. Peset hiuksesi päivittäin lukuisista eri syistä johtuen, esimerkiksi tavanomaisten länsimaisten käytäntöjen tai yleisten hygieniakäytäntöjen vuoksi.

Tali kosteuttaa luonnollisesti ihoasti ja hiuksia. Ilman sitä ihostasi voi tulla kuiva ja hilseilevä, jättäen sen alttiiksi epäsuotuisille elementeille ympäristössä. Joten kysymys kuuluu: kuinka usein hiukset ja päänahka kuuluisi pestä?

Pitäisikö shampoo jättää pois?

Shampoon käyttäminen päivittäin on suhteellisen uusi käsite. 1950-luvulla hiusten peseminen ja harjaaminen kerran viikossa oli normaali käytäntö naisilla, ja se tehtiin tavallisesti kampaajalla. Tämä kääntyi nopeasti päivittäiseen kotipesuun, kun shampoo saatiin yleisesti ihmisten saataville. Mutta pitäisikö sinun pestä hiuksesi joka päivä vai olivatko nuo 1950-luvun ihanat leidit oikeassa?

Some figure

Vastaus perustuu yleensä henkilökohtaisiin mieltymyksiin. Asiantuntijat ovat ristiriidassa siitä, onko terveellistä vai ei pestä hiukset ja päänahka usein.

Jotkut neuvovat rajoittamaan shampoon käyttöä, jotta talia ei kehittyisi liikaa reaktiona usein tapahtuviin pesuihin.

Jotkut sanovat että talin poistaminen säännöllisesti voi auttaa pitämään huokoset ja karvatupit puhtaina jäänteistä, jotka saavat aikaan yleisiä ihovaivoja kuten aknea.

Vuonna 2007 laitettiin aluille kokeilu, sen jälkeen kun eräs australialainen radioaseman juontaja myönsi että ei ole pessyt hiuksiaan yli vuosikymmeneen. Yli 500 kuuntelijaa liittyi vapaaehtoiseksi ohjelmaa seuraavaan kuuden viikon tutkimukseen. Noin 86 prosenttia ei huomannut muutosta hiuksissaan kumpaankaan suuntaan pesemättömän ajan jälkeen.

Miten usein omat hiuksesi vaativat pesua

Kysymys kuuluu siis yhä: Kuinka usein meidän tulisi pestä hiuksemme? Siihen ei ole helppoa tai ilmiselvää vastausta, vaan sinun pitäisi tehdä mikä on parhaaksi omille hiuksillesi ja päänahallesi.

Jos hiuksesi ovat hennot, tunnet ehkä tarvetta pestä hiuksia päivittäin tai ainakin hyvin usein. Kiharoille tai paksuille hiuksille shampoopesu suunnilleen joka kolmas päivä saattaisi olla paras valinta.

Some figure

Yksimielisin vastaus asiantuntijoilta on rajoittaa shampoolla pesu kahteen kertaan viikossa tai kun hiuksesi tuntuvat tarvitsevan sitä. Jos sinulla on paksut, kiharat tai pitkät hiukset ja vietät melko vähän ajasta niistä huolehtimiseen, yksi tehokas pesu viikossa saattaisi olla hyvä vaihtoehto. Eräät kuitenkin edelleen ovat sitä mieltä, että päivittäinen hiusten pesu olisi paras vaihtoehto.

Sinun pitäisi huomioida kuinka omat hiuksesi reagoivat, varsinkin päänahkasi, usein tapahtuvaan hiustenpesuun ja toimia sen mukaisesti. Jos huomaat hiustesi olevan rasvaiset, voit valita päivittäisen hiustenpesun. Etenkin siinä tapauksessa sinun pitäisi kuitenkin valita luonnollinen ja vähemmän haitallinen shampoo. Mieluiten voisit kuitenkin valmistaa shampoon itse, koska päivittäinen pesu haitallisilla kemikaaleilla voi vahingoittaa hiuksia.

Jos sinulla on kuivat hiukset, voit pestä hiuksesi vähän harvemmin, ja kokeilla karkean shampoon sijaan hellävaraista hoitoainetta tai muuta tuotetta jonka on todistettu kosteuttavan hiuksia.

 

 

 

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.