Umpilisäkkeen tulehduksen varoitusmerkit

Vaikka jotkut oireet voidaan sekoittaa muihin vaivoihin, on erittäin tärkeää tietää kuinka tunnistaa ne ja toimia nopeasti, jotta estät umpilisäkkeen tulehduksen muuttumisen vatsakalvontulehdukseksi.
Umpilisäkkeen tulehduksen varoitusmerkit

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Umpilisäkkeen tulehduksen syy ei ole tiedossa, mutta sen uskotaan johtuvan ulosteen aiheuttamasta tukoksesta, vieraasta koosteesta tai harvoissa tapauksissa kasvaimesta.

Varhainen diagnoosi on avaintekijä hoidolle, joten haluaisimme jakaa tärkeimmät varoitusmerkit kanssasi tässä artikkelissa.

Umpilisäke on madontapainen pikku putki, joka on noin 1-1,5 cm leveä ja 10-15 cm pitkä. Se sijaitsee paksusuolen alussa, vatsan pohjalla.

Pitkän aikaa tätä elintä pidettiin hyödyttömänä sillä sen tarkoitusta ei tiedetty paitsi sen terveysvahinkojen takia, joita se aiheuttaa tulehtuessaan.

Useat tutkimukset ovat kuitenkin selvittäneet, että sillä on erääntyyppinen immunologinen toiminto, sillä se muodostaa osan lymfaattista järjestelmää, imusolmukkeiden verkostoa, jossa on erityisiä suonia jotka kuljettavat imunestettä kehon läpi.

Monet ihmiset eivät ole tietoisia umpilisäkkeen tulehduksen varoitusmerkeistä, mikä johtaa joidenkin tapausten huomaamiseen vasta kun sairaus on jo edennyt vakavaksi.

Kipu navan ympärillä

vatsakipu umpilisäketulehduksen merkkinä

Yksi ensimmäisistä oireista joita koetaan umpilisäkkeen tulehtuessa on raskas kivun tunne navan alueella, joka usein sekoitetaan normaalin vatsakivun kanssa. Tämä kipu on kuitenkin progressiivista ja jatkuvaa siihen pisteeseen asti, että potilas kyllä huomaa ettei se ole normaalia vatsakipua.

On todennäköistä, että kipu kasvaa yskiessä tai pienen paineen alla.

Tutkiaksesi umpisuolesi, paina herkästi aluetta etusormellasi ja keskisormellasi kahden minuutin ajan. Mikäli sinulla on umpilisäketulehdus, todennäköisesti tunnet tuskaa tai vastaat paineeseen kiljumalla.

Kyyristyneenä käveleminen

Kun umpilisäkkeen tulehdus on akuutti, ihminen kävelee usein kyyristyneenä eikä pysty liikkumaan kunnolla. Kun hän yrittää kävellä pystyssä, kipu kasvaa ja varoittaa että jokin ei ole kunnossa.

Suurin osa ihmisistä joilla on umpilisäkkeen tulehdus makaavat mieluusti sängyssä lievittääkseen kipua. 

Testit sisältävät hyppimistä tai yskimistä, jotta nähdään kasvaako kipu. Itse asiassa tämä on ensimmäinen askel, jota lääkärit käyttävät tehdessään diagnoosin.

Kuume

nainen mittaa kuumetta

Kuume on kehon puolustuskeino eri terveysongelmiin, ja tässä tapauksessa sitä tulisi pitää varoitusmerkkinä.

Normaali ruumiinlämpö on 35-37°C. Lämmönnousu muiden oireiden kanssa voi olla merkki siitä, että umpilisäke on tulehtunut. 

Pahoinvointi ja oksentaminen

Kun tulehdus etenee esiintyy enemmänkin oireita, kuten pahoinvointia ja oksentamista. Mutta kuten yllä mainitussa tapauksessa, molemmat oireet voivat myös olla seurausta muista terveysongelmista, kuten ruoansulatusvaivoista.

Muutokset ulosteessa

Kipua ulostettaessa? Myöhäiset umpilisäkkeen tulehduksen oireet voivat sisältää ummetusta tai ripulia, johtuen ruoansulatuskanavan tulehduksesta.

Ruokahalun puute

ruokahaluttomuus

Tämä oire muiden yllä mainittujen kanssa voi olla merkki siitä, että umpisuolessa tai-lisäkkeessä on meneillään jotain epänormaalia.

Yleensä sairailla ihmisillä on vaikeuksia syödä normaalisti  ja muutos voi olla niin äkillinen, että on selvää ettei se ole vatsatulehdus tai virus.

Mitkä ovat umpilisäkkeen tulehduksen komplikaatiot?

Näiden umpilisäkkeen tulehduksen varoitusmerkkien jättäminen huomiotta voi johtaa sairauden kehittymiseen ja se voi äityä hyvin pahaksi nopeastikin. Pahin komplikaatio on se, että hoitamaton tulehdus voi vahingoittaa elintä ja tulehtunut aines voi johtaa vatsakalvontulehdukseenmikä taas voi olla kohtalokas. Se voi myös johtaa avanteeseen, märkäpaiseeseen tai tulehdukseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.