Tylppöorapihlaja: käyttötarkoitukset, hyödyt ja riskit
Tylppöorapihlaja (Crataegus monogyna), joka tunnetaan myös nimellä tylppäliuskaorapihlaja, on Rosaceae-kasveihin kuuluva piikikäs pensas. Se on Euroopan, Pohjois-Amerikan ja Aasian lauhkeiden vyöhykkeiden kotoperäinen kasvi, joka kasvaa myös joissakin Etelä-Amerikan maissa, kuten Chilessä ja Argentiinassa.
Kasvi yltää jopa 6 metrin korkeuteen ja sillä on piikikkäät oksat, karvattomat sahalaitaiset lehdet, valkoiset kukat ja pienet makeat marjat, joita voidaan käyttää lukuisissa resepteissä, kuten hilloissa, hyytelöissä, makeisissa ja viineissä. Kaikissa tämän kasvin osissa on lääkitseviä ominaisuuksia.
Kuten Nutrients –lehdessä julkaistussa artikkelissa todetaan, tylppöorapihlaja sisältää merkittäviä määriä antioksidantteja, jotka ovat yhteydessä ruokavalion parempaan laatuun ja pienempään sydän- ja verisuonitautiriskiin. Sillä uskotaan olevan myös ahdistusta lievittäviä ja tulehduksenvastaisia vaikutuksia. Mitkä ovat sen pääasialliset käyttötarkoitukset? Jatka lukemista niin saat tietää!
Tylppöorapihlajan käyttötarkoitukset ja hyödyt
Tylppöorapihlajan lehdet, kukat ja marjat sisältävät fytoravinteita (oligomeerisiä proantosyanidiineja ja flavonoideja), joiden kulutus on yhteydessä merkittäviin terveyshyötyihin. Katsotaanpa tarkemmin, mihin niitä käytetään luontaislääkinnässä.
Tulehduksenvastaiset ominaisuudet
Vaikka näyttö ihmisillä on vielä rajallista, joissakin tutkimuksissa tylppöorapihlajan uutteilla on havaittu olevan tulehdusta lievittäviä kykyjä. Chemico-Biological Interactions -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa maksasairauksista kärsivien hiirten tulehduksen havaittiin laskeneen sen jälkeen, kun niille oli annettu tylppöorapihlajan marjoista valmistettua lisäravinnetta.
PLOS One -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa taas havaittiin, että tylppöorapihlaja vähensi allergista hengitysteiden tulehdusta astmaa potevilla hiirillä. Näiden tulosten perusteella tutkijat uskovat, että tällä lääkitsevällä kasvilla saattaa olla samanlaisia vaikutuksia ihmisiinkin. Vielä tarvitaan kuitenkin lisää tutkimuksia.
Verenpaine
Yksi tylppöorapihlajan merkittävimmistä käyttötarkoituksista on korkean verenpaineen alentaminen. Sen marjat, sekä lehdet ja muut osat, sisältävät verisuonia laajentavia antioksidantteja. Tämä seurauksena verisuonet rentoutuvat ja paine laskee.
Cardiovascular Drugs and Therapy -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa raportoitiin, että Crataeguksen lehtien ja kukkien uute auttoi tuottamaan verisuonia rentouttavan vaikutuksen. British Journal of General Practice -lehden tutkimuksessa puolestaan selvisi, että 1200 milligrammaa tylppöorapihlajauutetta auttoi alentamaan korkeaa verenpainetta 2-tyypin diabetesta sairastavilla potilailla.
Kolesteroli ja triglyseridit
Kolesteroli ja triglyseridit ovat lipidejä, joilla on tärkeä rooli hormonien tuotannossa ja ravintoaineiden kuljettamisessa. Mutta kuten todetaan Current Atherosclerosis -lehdessä julkaistussa artikkelissa, niiden kertyminen vereen voi johtaa plakin muodostumiseen verisuonten seinämiin.
Tästä syystä on tärkeää omaksua sellaiset elämäntavat, jotka auttavat tasapainottamaan niiden määrää ja vähentämään niihin liittyviä riskejä. Tässä mielessä tylppöorapihlajalla on suotuisia vaikutuksia, sillä se auttaa ehkäisemään rasvojen kertymistä.
Tutkijat ovat havainneet myös maksan triglyseridien laskevan 28–47 %. The American Journal of Chinese Medicine -lehden tutkimus vahvistaa nämä ominaisuudet, mutta sen tekijät suosittelevat tekemään lisää tutkimuksia ihmisillä.
Ruoansulatus
Jotkut ihmiset syövät tylppöorapihlajan hedelmiä ja niiden uutteita lisäapuna ruoansulatusongelmien lievittämiseen. Ne auttavat tarkemmin ottaen lievittämään huonoa ruoansulatusta ja vatsakipua. Tämä johtuu luultavasti niiden sisältämästä kuidusta, joka toimii prebioottina.
Hospital Nutrition –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan prebiootit ravitsevat suolistobakteereja ja edistävät niiden tervettä tasapainoa. Tylppöorapihlajan uute muun muassa parantaa suolensisällön kulkua ja auttaa lievittämään mahahaavaa.
Muita tylppöorapihlajan hyötyjä
Luonnonlääkinnässä tylppöorapihlajalla on monia käyttötarkoituksia. Koska sillä on jo pitkä historia terveydenedistäjänä, siihen on liitetty myös muita vaikutuksia.
Tästäkin huolimatta, kuten yhdysvaltainen nettisivusto WebMD osoittaa, näyttöä ei ole riittävästi. Ihmiset uskovat sen auttavan erityisesti seuraavissa:
- Rintakipu
- Sydämen vajaatoiminta
- Verenkiertohäiriöt
- Ahdistus
- Sydämen rytmihäiriöt
- Lihaskrampit
- Hidas sydämensyke
- Muisti ja ajattelukyky
Tylppöorapihlajan riskit ja mahdolliset sivuvaikutukset
Useimmille terveille aikuisille tylppöorapihlaja ja sen uutteet ovat turvallisia, eikä vakavia sivuvaikutuksia ole raportoitu käytön jälkeen. Kuten Cochrane Library -tietokannan katsauksessa kuitenkin todetaan, tylppöorapihlaja saattaa aiheuttaa lievää pahoinvointia ja huimausta joillakin ihmisillä.
Kasvin yliannostus voi lisäksi aiheuttaa rytmihäiriöitä ja alhaista verenpainetta, kuten kerrotaan American Family Physician -lehden katsauksessa. Muita mahdollisia haittavaikutuksia ovat muun muassa:
- Suolisto-oireet
- Väsymys
- Päänsärky
- Sydämentykytykset
- Sedaatio
- Nenäverenvuodot
- Hikoilu
Tylppöorapihlajalla saattaa lisäksi olla yhteisvaikutusta muiden lääkkeiden kanssa, erityisesti sydän- ja verisuonilääkkeiden. Jos käytät tällaisia lääkkeitä, tylppöorapihlajaa kannattaa välttää. Tämän lisäksi sitä ei tulisi käyttää yhdessä muiden sydämeen vaikuttavien kasvien tai lisäravinteiden kanssa. Myös raskaan olevien ja imettävien naisten tulisi välttää sitä.
Vinkkejä tylppöorapihlajan käyttöön
Tylppöorapihlajan historia luontaislääkkeenä antaa viitteitä siitä, että sillä on erinomaisia vaikutuksia ruoansulatukseen ja verenkiertoelimistöön. Tästäkin huolimatta sitä ei tulisi pitää ensisijaisena hoitomuotona sairauksiin. Jos haluat ottaa tämän lisäravinteen osaksi ruokavaliotasi, siitä on parasta keskustella ensin lääkärin kanssa.
Tylppöorapihlajaa saa teenä, kuivattuina lehtinä, tabletteina, nesteinä ja jauheena. Lisäksi myytävänä on sen marjoista valmistettua viiniä, hilloa, jälkiruokia ja etikkaa. Suositeltu annostus vaihtelee 250–500 milligramman välillä kolmesti päivässä. Muista kuitenkin aina noudattaa valmistajan ohjeita.
Tämä saattaa kiinnostaa sinua...