Tylppöorapihlaja: käyttötarkoitukset, hyödyt ja riskit

Valkoinen tylppöorapihlaja on lääkekasvi, jolla on mielenkiintoisia terveysvaikutuksia. Mitkä ovat sen pääasialliset käyttötarkoitukset? Aiheuttaako se sivuvaikutuksia? Löydät vastauksen täältä.
Tylppöorapihlaja: käyttötarkoitukset, hyödyt ja riskit

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Tylppöorapihlaja (Crataegus monogyna), joka tunnetaan myös nimellä tylppäliuskaorapihlaja, on Rosaceae-kasveihin kuuluva piikikäs pensas. Se on Euroopan, Pohjois-Amerikan ja Aasian lauhkeiden vyöhykkeiden kotoperäinen kasvi, joka kasvaa myös joissakin Etelä-Amerikan maissa, kuten Chilessä ja Argentiinassa.

Kasvi yltää jopa 6 metrin korkeuteen ja sillä on piikikkäät oksat, karvattomat sahalaitaiset lehdet, valkoiset kukat ja pienet makeat marjat, joita voidaan käyttää lukuisissa resepteissä, kuten hilloissa, hyytelöissä, makeisissa ja viineissä. Kaikissa tämän kasvin osissa on lääkitseviä ominaisuuksia.

Kuten Nutrients –lehdessä julkaistussa artikkelissa todetaantylppöorapihlaja sisältää merkittäviä määriä antioksidantteja, jotka ovat yhteydessä ruokavalion parempaan laatuun ja pienempään sydän- ja verisuonitautiriskiin. Sillä uskotaan olevan myös ahdistusta lievittäviä ja tulehduksenvastaisia vaikutuksia. Mitkä ovat sen pääasialliset käyttötarkoitukset? Jatka lukemista niin saat tietää!

Tylppöorapihlajan käyttötarkoitukset ja hyödyt

Tylppöorapihlajan lehdet, kukat ja marjat sisältävät fytoravinteita (oligomeerisiä proantosyanidiineja ja flavonoideja), joiden kulutus on yhteydessä merkittäviin terveyshyötyihin. Katsotaanpa tarkemmin, mihin niitä käytetään luontaislääkinnässä.

Tulehduksenvastaiset ominaisuudet

Vaikka näyttö ihmisillä on vielä rajallista, joissakin tutkimuksissa tylppöorapihlajan uutteilla on havaittu olevan tulehdusta lievittäviä kykyjä. Chemico-Biological Interactions -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa maksasairauksista kärsivien hiirten tulehduksen havaittiin laskeneen sen jälkeen, kun niille oli annettu tylppöorapihlajan marjoista valmistettua lisäravinnetta.

PLOS One -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa taas havaittiin, että tylppöorapihlaja vähensi allergista hengitysteiden tulehdusta astmaa potevilla hiirillä. Näiden tulosten perusteella tutkijat uskovat, että tällä lääkitsevällä kasvilla saattaa olla samanlaisia vaikutuksia ihmisiinkin. Vielä tarvitaan kuitenkin lisää tutkimuksia.

Verenpaine

Yksi tylppöorapihlajan merkittävimmistä käyttötarkoituksista on korkean verenpaineen alentaminen. Sen marjat, sekä lehdet ja muut osat, sisältävät verisuonia laajentavia antioksidantteja. Tämä seurauksena verisuonet rentoutuvat ja paine laskee.

Cardiovascular Drugs and Therapy -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa raportoitiin, että Crataeguksen lehtien ja kukkien uute auttoi tuottamaan verisuonia rentouttavan vaikutuksen. British Journal of General Practice -lehden tutkimuksessa puolestaan selvisi, että 1200 milligrammaa tylppöorapihlajauutetta auttoi alentamaan korkeaa verenpainetta 2-tyypin diabetesta sairastavilla potilailla.

Tylppöorapihlaja alentaa verenpainetta.
Verenpaineen alentaminen tylppöorapihlajan avulla olisi erityisen hyödyllistä diabeetikoilla.

Kolesteroli ja triglyseridit

Kolesteroli ja triglyseridit ovat lipidejä, joilla on tärkeä rooli hormonien tuotannossa ja ravintoaineiden kuljettamisessa. Mutta kuten todetaan Current Atherosclerosis -lehdessä julkaistussa artikkelissaniiden kertyminen vereen voi johtaa plakin muodostumiseen verisuonten seinämiin.

Tästä syystä on tärkeää omaksua sellaiset elämäntavat, jotka auttavat tasapainottamaan niiden määrää ja vähentämään niihin liittyviä riskejä. Tässä mielessä tylppöorapihlajalla on suotuisia vaikutuksia, sillä se auttaa ehkäisemään rasvojen kertymistä.

Tutkijat ovat havainneet myös maksan triglyseridien laskevan 28–47 %. The American Journal of Chinese Medicine -lehden tutkimus vahvistaa nämä ominaisuudet, mutta sen tekijät suosittelevat tekemään lisää tutkimuksia ihmisillä.

Ruoansulatus

Jotkut ihmiset syövät tylppöorapihlajan hedelmiä ja niiden uutteita lisäapuna ruoansulatusongelmien lievittämiseen. Ne auttavat tarkemmin ottaen lievittämään huonoa ruoansulatusta ja vatsakipua. Tämä johtuu luultavasti niiden sisältämästä kuidusta, joka toimii prebioottina.

Hospital Nutrition lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan prebiootit ravitsevat suolistobakteereja ja edistävät niiden tervettä tasapainoa. Tylppöorapihlajan uute muun muassa parantaa suolensisällön kulkua ja auttaa lievittämään mahahaavaa.

Muita tylppöorapihlajan hyötyjä

Luonnonlääkinnässä tylppöorapihlajalla on monia käyttötarkoituksia. Koska sillä on jo pitkä historia terveydenedistäjänä, siihen on liitetty myös muita vaikutuksia.

Tästäkin huolimatta, kuten yhdysvaltainen nettisivusto WebMD osoittaa, näyttöä ei ole riittävästi. Ihmiset uskovat sen auttavan erityisesti seuraavissa:

  • Rintakipu
  • Sydämen vajaatoiminta
  • Verenkiertohäiriöt
  • Ahdistus
  • Sydämen rytmihäiriöt
  • Lihaskrampit
  • Hidas sydämensyke
  • Muisti ja ajattelukyky

Tylppöorapihlajan riskit ja mahdolliset sivuvaikutukset

Useimmille terveille aikuisille tylppöorapihlaja ja sen uutteet ovat turvallisia, eikä vakavia sivuvaikutuksia ole raportoitu käytön jälkeen. Kuten Cochrane Library -tietokannan katsauksessa kuitenkin todetaan, tylppöorapihlaja saattaa aiheuttaa lievää pahoinvointia ja huimausta joillakin ihmisillä.

Kasvin yliannostus voi lisäksi aiheuttaa rytmihäiriöitä ja alhaista verenpainetta, kuten kerrotaan American Family Physician -lehden katsauksessa. Muita mahdollisia haittavaikutuksia ovat muun muassa:

  • Suolisto-oireet
  • Väsymys
  • Päänsärky
  • Sydämentykytykset
  • Sedaatio
  • Nenäverenvuodot
  • Hikoilu

Tylppöorapihlajalla saattaa lisäksi olla yhteisvaikutusta muiden lääkkeiden kanssa, erityisesti sydän- ja verisuonilääkkeiden. Jos käytät tällaisia lääkkeitä, tylppöorapihlajaa kannattaa välttää. Tämän lisäksi sitä ei tulisi käyttää yhdessä muiden sydämeen vaikuttavien kasvien tai lisäravinteiden kanssa. Myös raskaan olevien ja imettävien naisten tulisi välttää sitä.

Tylppöorapihlajaa ei tule käyttää sydänlääkkeiden kanssa.
Haitallisten yhteisvaikutusten vuoksi tylppöorapihlajaa ei tulisi ottaa, jos käyttää sydänlääkkeitä.

Vinkkejä tylppöorapihlajan käyttöön

Tylppöorapihlajan historia luontaislääkkeenä antaa viitteitä siitä, että sillä on erinomaisia vaikutuksia ruoansulatukseen ja verenkiertoelimistöön. Tästäkin huolimatta sitä ei tulisi pitää ensisijaisena hoitomuotona sairauksiin. Jos haluat ottaa tämän lisäravinteen osaksi ruokavaliotasi, siitä on parasta keskustella ensin lääkärin kanssa.

Tylppöorapihlajaa saa teenä, kuivattuina lehtinä, tabletteina, nesteinä ja jauheena. Lisäksi myytävänä on sen marjoista valmistettua viiniä, hilloa, jälkiruokia ja etikkaa. Suositeltu annostus vaihtelee 250–500 milligramman välillä kolmesti päivässä. Muista kuitenkin aina noudattaa valmistajan ohjeita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Nabavi SF, Habtemariam S, Ahmed T, Sureda A, Daglia M, Sobarzo-Sánchez E, Nabavi SM. Polyphenolic Composition of Crataegus monogyna Jacq.: From Chemistry to Medical Applications. Nutrients. 2015 Sep 11;7(9):7708-28. doi: 10.3390/nu7095361. PMID: 26378574; PMCID: PMC4586556.
  • Han X, Li W, Huang D, Yang X. Polyphenols from hawthorn peels and fleshes differently mitigate dyslipidemia, inflammation and oxidative stress in association with modulation of liver injury in high fructose diet-fed mice. Chem Biol Interact. 2016 Sep 25;257:132-40. doi: 10.1016/j.cbi.2016.08.002. Epub 2016 Aug 13. PMID: 27531227.
  • Shin IS, Lee MY, Lim HS, Ha H, Seo CS, Kim JC, Shin HK. An extract of Crataegus pinnatifida fruit attenuates airway inflammation by modulation of matrix metalloproteinase-9 in ovalbumin induced asthma. PLoS One. 2012;7(9):e45734. doi: 10.1371/journal.pone.0045734. Epub 2012 Sep 21. PMID: 23029210; PMCID: PMC3448716.
  • Brixius K, Willms S, Napp A, Tossios P, Ladage D, Bloch W, Mehlhorn U, Schwinger RH. Crataegus special extract WS 1442 induces an endothelium-dependent, NO-mediated vasorelaxation via eNOS-phosphorylation at serine 1177. Cardiovasc Drugs Ther. 2006 Jun;20(3):177-84. doi: 10.1007/s10557-006-8723-7. PMID: 16779533.
  • Walker AF, Marakis G, Simpson E, Hope JL, Robinson PA, Hassanein M, Simpson HC. Hypotensive effects of hawthorn for patients with diabetes taking prescription drugs: a randomised controlled trial. Br J Gen Pract. 2006 Jun;56(527):437-43. PMID: 16762125; PMCID: PMC1839018.
  • Dron JS, Hegele RA. Genetics of Triglycerides and the Risk of Atherosclerosis. Curr Atheroscler Rep. 2017 Jul;19(7):31. doi: 10.1007/s11883-017-0667-9. PMID: 28534127; PMCID: PMC5440481.
  • Corzo N, Alonso JL, Azpiroz F, Calvo MA, Cirici M, Leis R, Lombó F, Mateos-Aparicio I, Plou FJ, Ruas-Madiedo P, Rúperez P, Redondo-Cuenca A, Sanz ML, Clemente A. Prebiotics: concept, properties and beneficial effects [Prebiotics: concept, properties and beneficial effects]. Nutr Hosp. 2015 Feb 7;31 Suppl 1:99-118. Spanish. doi: 10.3305/nh.2015.31.sup1.8715. PMID: 25659062.
  • Wang X, Zhang C, Peng Y, Zhang H, Wang Z, Gao Y, Liu Y, Zhang H. Chemical constituents, antioxidant and gastrointestinal transit accelerating activities of dried fruit of Crataegus dahurica. Food Chem. 2018 Apr 25;246:41-47. doi: 10.1016/j.foodchem.2017.11.011. Epub 2017 Nov 3. PMID: 29291866.
  • Tadić VM, Dobrić S, Marković GM, Dordević SM, Arsić IA, Menković NR, Stević T. Anti-inflammatory, gastroprotective, free-radical-scavenging, and antimicrobial activities of hawthorn berries ethanol extract. J Agric Food Chem. 2008 Sep 10;56(17):7700-9. doi: 10.1021/jf801668c. Epub 2008 Aug 13. PMID: 18698794.
  • Holubarsch CJ, Colucci WS, Meinertz T, Gaus W, Tendera M; Survival and Prognosis: Investigation of Crataegus Extract WS 1442 in CHF (SPICE) trial study group. The efficacy and safety of Crataegus extract WS 1442 in patients with heart failure: the SPICE trial. Eur J Heart Fail. 2008 Dec;10(12):1255-63. doi: 10.1016/j.ejheart.2008.10.004. Epub 2008 Nov 18. PMID: 19019730.
  • Hawthorn. (n.d.). WebMD. Retrieved on July 19, 2021 from https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-527/hawthorn
  • Pittler MH, Guo R, Ernst E. Hawthorn extract for treating chronic heart failure. Cochrane Database Syst Rev. 2008 Jan 23;(1):CD005312. doi: 10.1002/14651858.CD005312.pub2. PMID: 18254076.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.