Tutustu seitsemään yleisimpään ahdistustyyppiin

Onko kyseessä yleistynyt ahdistuneisuushäiriö, fobia vai OCD? Lue lisää ahdistuksen eri tyypeistä ja mikä erottaa ne toisistaan.
Tutustu seitsemään yleisimpään ahdistustyyppiin

Viimeisin päivitys: 29 marraskuuta, 2018

Ahdistus on raivokas hirviö, jonka armoille moni meistä joutuu silloin tällöin. Kun puhumme tästä psykologian ulottuvuudesta, ajattelemme sitä usein yhtenä ongelmana. Todellisuudessa ahdistukseen liittyy kuitenkin eri vaikeusasteita, syitä ja henkilökohtaisia tilanteita, jotka myötävaikuttavat sen syntyyn. Psykologian asiantuntijat erottavat toisistaan seitsemän eri ahdistustyyppiä.

Kun ahdistus on kunnolla hallinnassa, se on se voima, joka saa tietyt psyykkiset mekanismit liikkeelle auttaakseen sinua käsittelemään epävarmoja tilanteita tai tilanteita, joissa sinun on ponnisteltava oikein kovasti. Usein kuitenkin pelkosi voittavat sinut, ja aivosi laukaisevat joukon prosesseja, jotka saavat sinut menettämään hallinnan täysin.

Näiden seitsemän ahdistustyypin ymmärtäminen hieman paremmin auttaa varmasti. Tästä huolimatta on aina tärkeää muistaa, että jos olet menettänyt hallinnan ja tunnet olosi täysin avuttomaksi, tarvitset ehkä ammattiapua.

1. Yleistynyt ahdistuneisuushäiriö

ahdistunut henkilö

Yleistynyt ahdistuneisuushäiriö on ahdistuksen tavallisin tyyppi. Se koskettaa miljoonia ihmisiä, ja jossain vaiheessa elämäänsä jokainen meistä saattaa kokea sitä psyykkistä kuormitusta ja hermostuneisuutta, jolle ei ole aluksi mitään selkeää syytä.

Tämä ahdistuksentunne saa aikaan syvää epävarmuutta ja ahdistavaa tyhjyydentunnetta. Sen voivat laukaista useat eri tekijät: tuleva työhaastattelu, esitelmä, riita, rutiinin muuttaminen, jonkin uuden asian kokeileminen jne.

Sitä ei kuitenkaan aina aiheuta mikään tietty tilanne. Yleistyneellä ahdistuneisuushäiriöllä voi myös olla juurisyy: eläminen jatkuvasti huolestuneena.

Tässä joitakin sen oireista:

  • Jatkuva levottomuus, ärtyneisyys, hermostuneisuus tai kontrollin menetys
  • Uupumus, toistuva energianpuute
  • Kireät lihakset, erityisesti selässä, niskassa ja hartioissa
  • Keskittymisvaikeudet tehtävissä ja toiminnoissa
  • Pakonomaiset negatiiviset ajatukset, katastrofiajattelu

2. Sosiaalisten tilanteiden pelko

ahdistus on yleistä

Tässä toisessa ahdistustyypissä sosiaaliset tilanteet aiheuttavat jatkuvaa epämukavuutta, levottomuutta ja huolta.

Tähän kategoriaan lukeutuvat ihmiset, jotka eivät pidä paikoista joissa on paljon ihmisiä, erityisesti jos heidän täytyy suorittaa jokin tehtävä, kuten puhua julkisesti, väitellä tai pitää esitelmä. Pelkoa saattaa esiintyä jossakin niinkin yksinkertaisessa tilanteessa kuin vaatteen palauttamisessa kauppaan.

Oireita ovat:

  • Pelon tai avuttomuuden tunne tuntemattomien ihmisten tai tiettyjen tilanteiden edessä.
  • Pakonomainen kuvittelu, että sinua tarkkaillaan ja arvostellaan.
  • Kylmä hiki, änkytys ja tyhjä tunne vatsan pohjalla, kun kohtaat uusia ihmisiä tai olet tilanteessa, jota et voi hallita.

3. Paniikkihäiriö

nainen pitelee päätään

Paniikkihäiriö on hyvin lamaannuttava ahdistuneisuushäiriö. Tämä häiriö saa aikaan hetkiä, jolloin uskot vahvasti kuolevasi, saaneesi sydänkohtauksen, joutuvasi onnettomuuteen, tai uskot että joku haluaa vahingoittaa sinua.

Tämä on myös itseään ruokkiva häiriö: koska olet jo kokenut ahdistuksen ja paniikkihäiriön, pelkäät kokevasi sen uudelleen.

Paniikkikohtaukset ovat stressin laukaisemia intensiivisiä fyysisiä ja psyykkisiä tuntemuksia. Joskus niille ei välttämättä ole edes mitään selkää syytä, niin oudolta kuin se saattaakin kuulostaa.

Tämä on hyvin monimutkainen häiriö, jota voivat ymmärtää vain sen kokeneet.

Tässä joitakin sen oireista:

  • Kiihtynyt sydämensyke
  • Kova hikoilu
  • Puutuneisuus tai heikkous
  • Tunne siitä, että olet oman kehosi ulkopuolella
  • Hengitysvaikeudet
  • Huimauksen tai pyörrytyksen tunne
  • Rinta- tai vatsakivut
  • Ruoansulatusongelmat

4. Avaran paikan kammo

Kaikki ovat kuulleet avaran paikan kammosta: suurten tilojen pelosta, tuttujen rajojen ylittämisen pelosta tai tuntemattomaan paikkaan menemisen pelosta.

Tässä tulisi tehdä selväksi se, että avaran paikan kammosta kärsiminen ei tarkoita sitä, etteikö ihminen pystyisi poistumaan kotoaan. Monet tämän tyyppisestä ahdistuksesta kärsivät ihmisistä kyllä poistuvat kotoaan, mutta heidän on pakko pysyä tutuilla reiteillä: koti, työpaikka, ruokakauppa jne.

Meidän tulisi myös huomauttaa, että avaran paikan kammo liittyy paniikkihäiriöön. Kun avaran paikan kammosta kärsivä ihminen on avarassa tilassa, se laukaisee edellä mainitut oireet.

5. Erityiset fobiat

Lähes kaikilla meillä on jokin fobia jotakin tiettyä asiaa kohtaan: hämähäkkejä, pellejä, kovia ääniä, ukkosta, veitsiä jne.

Nämä pelot ovat normaaleja, eivätkä ne muutu ongelmaksi ennen kuin ne alkavat pitää ihmistä vallassaan niin, että hänen elämänlaatunsa kärsii.

Esimerkiksi jos lakkaat poistumasta kotoasi sen pelossa että kohtaat hämähäkkejä, sadetta ja ukkosta tai koira puree sinua, saatat kärsiä vakavasta fobiasta.

Tähän kuuluvia oireita ovat:

  • Liiallinen ja jatkuva tietyn asian pelko
  • Välitön tunne uhasta tai hyökkäyksestä
  • Totaalinen kyvyttömyys kontrolloida pelkoa, vaikka sen tietää järjettömäksi
  • Normaalien rutiinien täydellinen rajoittaminen

6. Traumaperäinen stressihäiriö (PTSD)

stressaantunut nainen

Valitettavasti elämässä ei voi koskaan olla täysin turvassa, eikä myöskään saada aina suojelua, kunnioitusta tai rakkautta.

Traumaattiset tapahtumat jättävät jälkensä. Onnettomuudet, tappelut, menetykset ja shokit ovat sellaisia tilanteita, jotka voivat satuttaa ja muuttaa sinua läpikotaisin.

PTSD:n oireita ovat seuraavat:

  • Traumojen uudelleeneläminen: Traumaperäisen stressihäiriön tavallisin oire on jatkuva trauman uudelleeneläminen. Usein jokin yksi laukaiseva tekijä riittää siihen, että mieleesi muistuu se tietty asia menneisyydestä ja herättää taas henkiin kaiken kärsimyksen.
  • Toistuva ahdistus on toinen tekijä. Tapahtuman aiheuttama trauma saattaa haalistua ajan myötä, mutta se on muuttanut sinua kokonaan.
  • Ahdistus pysyy läsnä monin tavoin jokapäiväisissä tilanteissa: unettomuutena, uupumuksena, keskittymisvaikeuksina jne.

7. Pakko-oireinen häiriö (OCD)

pesee käsiä

Lopuksi, pakko-oireinen häiriö eli OCD voi myös olla erittäin tuhoava ahdistuneisuushäiriö. Ulkopuoliset eivät voi ymmärtää, miksi joku suorittaa joukon näennäisen merkityksettömiä rituaaleja ja toistaa samoja toimintoja.

On kuitenkin myös tärkeää osata erottaa pakko-oireet pakkomielteistä, sillä ne eivät ole sama asia. Seuraavat esimerkit osoittavat vivahde-eroja niiden välillä, ja ne on ehdottomasti hyvä tuntea:

Pakkomielteet ovat huolia, jotka pyörivät tietyn (ja lähes aina negatiivisen) ajatuksen ympärillä, josta ihminen ei pysty päästämään irti (joku aikoo satuttaa minua tai hylätä minut…).

Pakko-oireet sen sijaan ovat toimintoja, joita henkilö suorittaa yrittääkseen käsitellä pakkomielteitään. Esimerkiksi oven lukitseminen ja avaaminen viisi kertaa, koska se tekee olon turvallisemmaksi, tai käsien peseminen yhä uudestaan ja uudestaan tartuntatautien pitämiseksi loitolla ovat pakko-oireita.

Muista: ahdistus on asia, josta kaikki kärsivät joskus

Lopuksi: yllä luettelemamme ahdistustyypit ovat tärkeimmät kliiniset kategoriat, jotka saattavat vaatia erityishoitoa niiden aiheuttajasta riippuen.

Kun ahdistus ei saavuta näin äärimmäisiä mittasuhteita, se on vain normaali tunne, joka tulee ja menee. Sitä on vain opittava hallitsemaan oikealla tavalla.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.