Kun tuomitset toisia, määrittelet ainoastaan itseäsi

· toukokuu 30, 2017
Jos et halua toisten tuomitsevan sinua, ei sinunkaan tulisi tehdä näin toisia kohtaan ilman, että ensin annat heille mahdollisuuden. Ennakkoluulot estävät meitä usein tutustumasta mahtaviin ihmisiin.

Toisten tuomitseminen ei määritä arvostelusi kohteina olevia henkilöitä, vaan sinua itseäsi.

Tuomitseminen on kuin harrastus. Se on asia, jota me kaikki olemme tehneet, vaikkakin tämä olisi tapahtunut vain alitajuisesti.

Tuomitsemme kaikkea ympärillämme olevaa, sillä haluamme pitää asiat tietyssä määrin hallinnassamme sen jälkeen, kun olemme arvioineet ne.

”Tämä on hyvä juttu, ja tämä taas huono. Voin luottaa tuohon ihmiseen, mutta tuosta sen sijaan kannattaa pysyä kaukana…”

On helppoa luisua tässä arvioinnissa stereotyyppeihin ja muihin kliseisiin sen sijaan, että ensin näkisimme vaivaa todella opetellaksemme tuntemaan toisen ihmisen.

On tietysti selvää, että kaikki eivät ole tässä mielessä samanlaisia. Jotkut välttävät toisten tuomitsemista, sillä he eivät itse halua tulla tuomituiksi. Meidän tulisikin itse asiassa kaikkien ottaa tällainen asenne, jotta voisimme elää suvaitsevaisemmassa ja harmonisemmassa yhteiskunnassa.

Tällä kertaa kutsumme sinut miettimään asiaa tarkemmin, joten jatka lukemista ja pohdi omaa ajatusmaailmaasi – mitä sinussa tapahtuu, kun tuomitset toisia?

Toisten tuomitseminen on kaksiteräinen miekka, jota tulisi välttää

Älä tänään tuomitse – jätä tuomitsevat arvioinnit yhdeksi päiväksi sivuun.

Katso maailmaa ilman ennakkoluuloja, ja rajoita ajattelusi siihen, että vain yksinkertaisesti ”olet ja annat olla”.

Jos jokainen meistä kokeilisi tätä yksinkertaista neuvoa joka päivä, tulokset olisivat mahtavat. Ihmissuhteissa olisi enemmän kunnioitusta, ja ihmisten välillä olisi vähemmän konflikteja.

Lue aiheesta lisää: Uskalla olla erilainen – teet elämästäsi parempaa

Ongelmana tässä on kuitenkin se, että ihmisen sosiaalisia aivoja ohjaa tarve tehdä nopeita arviointeja asioita ja ihmisiä koskien.

Tämä käsittää sen, että aivot luokittelevat tiedon ja stimuloinnin kategorioittain, ja sitten nämä asiat yhdistyvät ihmisen persoonallisuuteen ja aikaisempiiin kokemuksiin.

aurinkolasit

Tässä on yksi esimerkki:

  • Kuvitellaan, että yliopistossa ollessasi sinulla oli opettaja, joka kohteli sinua huonosti ja teki siten opiskeluvuosistasi todellisen helvetin. Voit edelleenkin muistaa kyseisen opettajan ilmeet, kasvot ja äänen. Siten joka kerta kun tapaat jonkun, jolla on mitä tahansa näistä samoista piirteistä, heijastat oman torjuntasi kyseiseen ihmiseen.
  • Moni aikaisemmista kokemuksistamme ja jopa persoonallisuutemme puolista saa meidät sijoittamaan ihmiset luokkiin perustuen sellaisiin käsityksiin, jotka eivät aina vastaa todellisuutta.

Siten se, että et ”tuomitse” toisia silloin kun he tekevät hätäisiä arviointeja sinusta, vaatii sitä, että näet hiukan helläkatseista vaivaa asian eteen.

Tämä pakottaa sinut hallitsemaan niitä ”automaattisia” prosesseja, joita aivosi käyttävät luokitellessaan kaikkea näkemääsi perustuen niihin kokemuksiin, joita sinulla on menneisyydessäsi ollut.

Ole fiksu – jos tuomitset toisia, tuomitset myös itseäsi

Jos vältät vaikkapa naapuriesi kanssa yhteyksissä olemista, sillä he ovat ulkomaalaisia tai toisenlaisesta kulttuurista, jokainen heistä tekemäsi tuomitseva arviointi määrittää sinua itseäsi. Sinä määrittelet itsesi tässä tilanteessa ahdasmieliseksi rasistiksi.

Mies, joka arvioi naista rintavarustuksen koon perusteella, arvioi näin itseään ja miehisyyttään.

  • Joka kerta kun teet tuomitsevan arvioinnin toisesta ihmisestä, kannattaa miettiä asiaa syvällisemmin seuraavan harjoituksen avulla. Kysy itseltäsi: Miksi teen näin? Miksi ajattelen, että tuo mies haluaa ryöstää minut vain siihen perustuen, että hänellä on tatuointi ja hänen farkkunsa ovat revityt?
  • Ole fiksu, rauhoitu, ota itsesi hallintaan, ja yritä katsoa asioita objektiivisesti ennen kuin olet tutustunut kaikkiin tilanteen yksityiskohtiin ja puoliin, jotta voisit tehdä tarkemman arvioinnin. Älä koskaan tuomitse ennen tätä.
nainen ja lintu

 

Älä perusta arviointejasi kliseisiin, vaan todellisuuteen

Tässä kohtaa tulee kuitenkin selkeyttää eräs asia: meillä on kaikilla oikeus pitää yllä ja puolustaa niitä arviointeja, joita teemme.

Lue aiheesta lisää: Kuinka aloittaa alusta missä iässä tahansa

Kun tunnet jonkun ihmisen todella hyvin, sinulla on se viisaus, jonka vain kokemus voi tuoda ja jota tarvitaan sen päättämiseksi, pidätkö kyseisestä henkilöstä vai et, tai vastaako hän odotuksiisi.

Kannattaa muistaa, että ne, jotka perustavat arviointinsa tyhjänpäiväisyyksiin, jäävät paitsi monista mahtavista asioista.

Jos teet työkaveriasi koskien vaikkapa sellaisen tuomitsevan arvion, että hän on epäystävällinen siksi, että hän on aina yksin, saatat jäädä paitsi tilaisuudesta tuntea hyvin erityislaatuinen ihminen.

Jos arvioit tietyn maan tai kaupungin olevan sinulle liian likainen, vaarallinen tai vapaamielinen, tämä saattaa estää sinua saamasta joitakin elämäsi parhaista kokemuksista, sillä et halua lähteä kyseiseen paikkaan. Matka voisi olla mahtava kokemus, jos voisit vain mennä avarin mielin ja vailla ennakkoluuloja.

keltainen talo ja kukat

Lue aiheesta lisää: Älä tuomitse ennen kuin olet kävellyt kengissäni

Parhaat asiat, ihmiset ja tapahtumat jäävät usein ihmiseltä sivuun, sillä ennakkokäsityksemme johtavat meitä harhaan.

Vain ne, joilla on avoin mieli ja sydän, voivat todella kokea kaiken sen jännittävän, jota elämällä on meille tarjota.