Tunteiden tukahduttaminen lisää ahdistusta
Tunteiden tukahduttaminen voi muodostua erittäin tukalaksi. Tunteita tulee näyttää, niiden tulee päästä ulos päivänvaloon – niitä ei kuulu pitää sisällä.
Ahdistuneisuus voi johtua ongelmista tunteiden kanssa. Ehkä tunteita ei ole helppo hallita tai niitä ei ole helppo näyttää muille.
Tuntuuko sinusta hölmöltä kun olet yksin ja itket? Etkö uskalla huutaa, edes painaessasi kasvojasi tyynyyn? Jos tämä kuulostaa tutulta, sinulla saattaa olla tukahdutettuja tunteita.
Mitkä uskomukset vaikuttavat sinuun?
Kun tunnepohjaisia ongelmia pääsee syntymään, on hyvä huomata minkälaiset uskomukset vaikuttavat tunteiden tukahduttamiseen.
Minkälaiset uskomukset ovat tällaisia?
- Vain heikot itkevät.
- Tunteiden näyttäminen on lapsellista.
- Tilanne pitää olla hallussa, olenhan aikuinen.
- Olen vahva ja pidän tämän tunteen itselläni.
Monet ajatukset saattavat tuntua todellisilta, mutta itse asiassa ne johdattavat vain tekoihin, jotka satuttavat sinua.
Lapset näyttävät tunteensa ilman häpeää ja pikkuhiljaa vanhempien opit tunteiden hillitsemisestä alkavat mennä perille. Vanhemmat rohkaisevat käyttäytymään hyvin, käskevät lopettamaan tietyn käytöksen ja lopettamaan itkemisen, mikä tiedostamatta aloittaa tukahduttamaan lapsen tunteita.
Aikuiseksi kasvettua tunnet olevasi omassa vankilassasi. Tunteiden tukahduttaminen menee niin pitkälle joidenkin kohdalla, että he eivät pysty itkemään edes ollessaan yksin.
Kaikki muu saattaa sujua hyvin, mutta kun ahdistuneisuus alkaa hiipimään, se on selvä merkki sinulle, että sinun täytyy päästää tunteesi ulos.
Katso tämä: Uskallatko olla rehellinen ja ilmaista, mitä tarvitset?
Tunteiden tukahduttaminen saattaa aiheuttaa ahdistusta
Ahdistuneisuus voi hiipiä hyvin hitaasti. Jos et anna sille huomiota, jota se tarvitsee, se kasvaa kasvamistaan.
Kun sinua alkaa ahdistamaan, on aika opetella tuntemaan itseään paremmin ja katsoa sisällepäin, jotta voit hallita tunteitasi paremmin. Tämä ei tarkoita millään lailla tunteiden tukahduttamista ja ohjaamista, vaan tunteiden näyttämistä.
Jos olet vihainen, miksi et näyttäisi sitä? Sinun ei tarvitse huutaa tai muuttua raivoisaksi.
Opettele kuuntelemaan itseäsi, ole vakuuttava ja itsevarma. Oikeilla sanavalinnoilla voit kertoa olevasi vihainen sen sijaan, että pitäisit sen omana tietonasi.
- Jos et halua huutaa julkisesti, voit odottaa pääseväsi kotiin ja huutaa tyynyyn tai tyhjälle huoneelle.
- Tärkeintä on ilmaista tunteesi, päästää se ulos eikä pitää sitä sisälläsi.
Ei haittaa vaikka tuntisit olosi noloksi. Kukaan ei näe sinua. Se on prosessi ja voi olla hyvinkin vapauttava sellainen.
Jos et päästä tunteitasi ulos, ahdistuneisuus alkaa ottamaan otettaan elämästäsi.
Lue tämä: 6 tapaa hallita stressiä ja ahdistusta luonnollisesti
Mikä on ongelman juuri?
Jos haluat lopettaa tunteidesi tukahduttamisen ja ymmärtää, mitkä uskomukset vaikuttavat sinuun, on joskus tarpeellista katsoa syvälle sisimpään, mitä siellä on menossa.
Miksi tämä on niin vaikeaa?
Koska se sattuu. Todennäköisesti sisälläsi on vanha haava, joka ei ole vielä parantunut ja kalvaa yhä mieltä.
Anna kivun tuntua ja näe vaivaa löytääksesi ahdistuksen juuret, jotta pääset eteenpäin jatkamaan elämääsi menestyksellisesti. Näin teet itsellesi palveluksen ja pääset ratkaisemaan ongelman. Loppujen lopuksi jos olet tietoinen, mitä sinulle tapahtuu, sen korjaaminen on paljon helpompaa.
Vilkaise vielä tämä: 5 harjoitusta psyykkisen vahvuuden kehittämiseen ja huolten vähentämiseen
Oletko ahdistunut? Tukahdutatko tunteitasi usein? Laita tälle piste, vaikka matka on pitkä, hankala ja väsyttävä, se on sen arvoinen. Päästä kaikki vaan ulos äläkä pidä mitään enää sisälläsi, niin autat itseäsi ehkäisemään kerääntyneiden tunteiden räjähdystä.
Älä tukahduta tunteitasi tai saata joutua kärsimään raskaasta ahdistuneisuudesta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Cano-Vindel, A., & Fernández-Castro, J. (1999). Procesos Cognitivos y Emoción. (Monografía de ‘Ansiedad y Estrés’). Murcia: Compobell.
- Friedman, S. (1997). Cultural issues in the treatment of anxiety. New York: Guilford Press.
- Kasper, S., Boer, J. A. d., & Sitsen, J. M. A. (2003). Handbook of depression and anxiety (2nd ed.). New York: M. Dekker.
-
Cameron, L. D. (2003). Anxiety, cognition, and responses to health threats. The self-regulation of health and illness behaviour, 1, 157-183.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.