TT-skannauksen ja MRI-skannauksen erot
TT-kuvauksen ja MRI:n eli magneettikuvauksen erot ovat luonteeltaan teknisiä. Tämä johtuu siitä, että ne vaativat erilaisia menetelmiä kuvien ottamiseksi. Ne antavat myös erilaisia tuloksia, joten lääkärit valitsevat menetelmän sen mukaan, mitä he etsivät. Tässä artikkelissa saat selville, mitkä ovat TT-skannauksen ja MRI-skannauksen erot.
Ensinnäkin, ne ovat molemmat diagnostisia testejä, joissa hyödynnetään kuvantamistekniikkaa. Samoin molemmat ovat ei-invasiivisia tutkimuksia sairauksien tutkimiseksi, havaitsemiseksi sekä poissulkemiseksi.
Lääkäri valitsee kuvantamismenetelmän potilaan tilan mukaan. Molemmilla testeillä on vasta-aiheensa, jotka on otettava huomioon. Joka tapauksessa molemmat testit ovat turvallisia ja erittäin tehokkaita eroista huolimatta.
TT-skannaus eli tietokonetomografia
Yksi suurimmista eroista on laitteet, joita testeissä käytetään. TT-skannaus vaatii skannerin, joka käyttää samaa tekniikkaa kuin perinteiset röntgenlaitteet. Kyse on useiden kuvien ottamisesta kehon sisäpuolelta.
Kone ottaa valokuvia eri kulmista, ja sitten tietokone kokoaa kaikki kuvat yhteen, jotta voidaan tarkastella tiettyä kehonaluetta kolmiulotteisesti. TT-skannaus toimii samalla periaatteella kuin röntgenkuvaus, mutta se on paljon yksityiskohtaisempi.
Skannerin tuottama säteily tekee pehmeistä kudoksista näkyvämpiä kuin kiinteistä kudoksista. Pehmytkudokset ovat niitä, joissa ei ole luita, kuten mm. elimet, lihakset, nivelsiteet ja verisuonet.
Siten pehmeät kudokset näyttävät vaaleammilta, kun taas tiheämmät kudokset tummemmilta. TT-skannauksen tuottama ionisoiva säteily on vähäistä eikä siten vaikuta ihmisen terveyteen negatiivisesti. Tätä menetelmää ei kuitenkaan pidä käyttää väärin.
Magneettikuvaus tai MRI
MRI ottaa kuvat eri tavalla kuin TT-skannaus. Se käyttää magneettikenttiä, magneetteja ja radioaaltoja. Tietokone tekee tämän käyttämällä monimutkaista toimintajärjestelmää, joka mahdollistaa kontrastisten kuvien saamisen. Sillä voidaan ottaa erittäin tarkkoja kuvia elimistön pehmytkudoksista.
Esimerkiksi magneettikuvaus ottaa kuvia mistä tahansa kulmasta ja tuottaa kuvat kaksi tai kolmiulotteisina. Pehmytkudosten kuvat näyttävät teräviltä, joten pienimmät yksityiskohdat ovat näkyvissä. Tätä ei voida saada aikaan muilla kuvantamismenetelmillä.
Magneettikuvaus on myös erittäin herkkä nesteiden liikkumiselle ja tämä mahdollistaa joidenkin testien suorittamisen ilman varjoainetta.
TT-skannauksen ja MRI-skannauksen erot
Kuten huomaat, TT-skannauksen ja MRI:n välillä on useita eroja. Ensimmäinen ero on käytettävä laitetyyppi. TT-laitteessa on rengas, joka menee makuualustan yhdeltä puolelta toiselle testin aikana. MRI-tutkimuksissa makuualusta menee putken sisään koko tutkimuksen ajaksi.
Muita eroja TT-kuvauksen ja MRI-kuvannuksen välillä:
- TT-skannaus perustuu röntgensäteiden käyttöön, joten se käyttää säteilyä. Magneettikuvaus käyttää magneettia sekä antenneja kehon signaalien vastaanottamiseen.
- MRI tuottaa paljon terävämpiä ja yksityiskohtaisempia kuvia laitteen korkean resoluution ansiosta.
- TT-skannaukset ovat hyviä luuvaurioille, keuhko- ja rintakehätutkimuksissa, onkologiassa ja hätätilanteissa. MRI-tutkimukset ovat yleensä nivelsiteiden ja jänteiden, aivopatologioiden, selkäytimen ja selkäydinvammojen tutkimiseen.
- TT-laite on hiljainen, kun taas MRI-laite tuottaa kovaa melua.
- TT-skannaus on nopeampi kuin MRI. Ensimmäinen kestää noin puoli tuntia, ja jälkimmäinen kestää yleensä yli tunnin.
- TT-skannaus on halvempi kuin magneettikuvannus.
Vasta-aiheet
TT-tutkimus ei sovi raskaana oleville naisille, munuaisten vajaatoimintaa sairastaville ja niille, jotka ovat allergisia toimenpiteissä käytettäville varjoaineille.
Toisaalta magneettikuvannusta ei tehdä potilaille, joilla on metallisia implantteja, metallisia proteeseja tai tietyntyyppisiä sydämentahdistimia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
Ojea, J. G. (2009). Papel de la las nuevas técnicas de imagen (RMN y TAC) en la enfermedad inflamatoria intestinal. Inflamatoria: Revista oficial del grupo EIGA, (3), 16-20.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.