Triphala: ominaisuudet ja käyttötarkoitukset

Triphala on yrttivalmiste, jota käytetään ayurvedassa monien eri vaivojen hoitoon. Sen väitetään myös ehkäisevän ennenaikaista ikääntymistä. Sen käytön uskotaan edistävän yleistä hyvinvointia, mutta lisää tutkimuksia tarvitaan edelleen.
Triphala: ominaisuudet ja käyttötarkoitukset

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Triphala on yrttiseos ayurvedalaisessa lääketieteessä. Nimi on sanskritia ja tarkoittaa vapaasti käännettynä “kolmea hedelmää”. Se koostuu amalakista (Emblica officinalis), haritakista (Terminalia chebula) ja bibhitakista (Terminalia bellirica).

Kemiallisen koostumuksensa vuoksi triphalaa on käytetty oheishoitona ruoansulatuskanavan ja suun vaivoihin sekä tulehduksellisiin ongelmiin. Väitteiden mukaan se auttaa jopa pitämään painon kurissa.

Mutta onko tästä mitään tieteellistä näyttöä? Onko triphalaa turvallista käyttää?

Lue alta lisää!

Mitä triphala on ja mistä se koostuu?

Journal of Alternative and Complementary Medicine -lehden tietojen mukaan triphalaa saadaan seuraavien kasvilajien kuivatuista hedelmistä: Emblica officinalis (Euphorbiaceae-heimo), Terminalia bellirica (Combretaceae-heimo) ja Terminalia chebula (Combretaceae-heimo). Ne kaikki ovat kotoperäisiä Intiassa.

Historian tietojen mukaan triphalaa on hyödynnetty jo yli 1 000 vuotta. Se esiintyy jo lääkäri Charakan teksteissä, joka ehdotti, että sen päivittäinen käyttö auttaisi elämään “sata vuotta ilman sairautta”. Siitä lähtien ihmiset ovat käyttäneet triphalaa apuna terveyden kohentamisessa ja hyvinvoinnin edistämisessä.

Triphala on ayurvedassa käytetty yrttiseos.
Triphala sopii erinomaisesti teen valmistukseen, sillä se on yrttiseos.

Triphalan koostumus

Triphalan tärkeimpiä ainesosia ovat muun muassa tanniinit kuten gallushappo ja ellagiinihappo. Ne ovat antioksidantteja, jotka selittävät monet tämän valmisteen lääkitsevistä ominaisuuksista.

Katsotaan nyt jokaisen yrttiseoksessa käytetyn kasvin ominaisuuksia tarkemmin:

  • Amalakin uutteet auttavat ilmeisesti parantamaan ruoansulatuskanavan terveyttä ja ehkäisemään kroonisten sairauksien puhkeamista. Niissä on A- ja C-vitamiineja, kivennäisaineita ja aminohappoja. Phytotherapy Research -lehdessä julkaistujen tietojen mukaan ne ovat muun muassa fenolien, tanniinien ja kurkuminoidien lähde.
  • Bibhitaki sisältää tanniineja, ellagiinihappoa, gallushappoa, lignaaneja ja flavoneja. Siihen on liitetty lisäksi antibakteerisia, tulehduksenvastaisia ja diabetesta torjuvia ominaisuuksia.
  • Haritaki on ayurvedan mukaan “lääketieteen kuningas”. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan se sisältää fytokemikaaleja kuten terpeenejä, polyfenoleja, antosyaniineja ja flavonoideja. Se on lisäksi tulehdusta torjuva, antioksidanttinen ja ruoansulatusta edistävä aine.

Triphalaan liitetyt terveysominaisuudet

Ayurvedalaisessa lääketieteessä kerrotaan, että monet triphalan vaikutuksista johtuvat sen laksatiivisesta potentiaalista, koska se auttaa “puhdistamaan kehoa”.

Sillä väitetään olevan myös antioksidanttinen, tulehduksenvastainen ja antibakteerinen potentiaali. Mutta mitä tutkimukset sanovat siitä?

Luontainen laksatiivi

Triphalaa on käytetty jo vuosia lisäravinteena ummetuksen ja muiden ruoansulatusvaivojen torjuntaan. Sitä käytetään itse asiassa vaihtoehtona reseptivapaille laksatiiveille.

Iranian Journal of Pharmacology and Therapeutics -lehden tutkimuksessa havaittiin, että triphalaa ja muita kasveja sisältävä laksatiivi auttoi vähentämään ummetusta ja lisäämään ulostamiskertoja.

Myös Journal of Ayurveda and Integrative Medicine -lehden tutkimuksessa raportoitiin tämän yrttivalmisteen vähentävän ummetusta, vatsakipua ja ilmavaivoja potilailla, jolla on maha-suolikanavan häiriöitä.

Triphala voi auttaa painonpudotuksessa

On tärkeää huomioida, että painonpudotus on riippuvainen monista tekijöistä, aivan erityisesti ruokavaliosta. Tästäkin huolimatta lisäravinteet kuten triphala voivat toimia lisäapuna laihdutuksessa, mutta ne eivät ole mitään ihmeitä tekeviä valmisteita.

Alternative Therapies in Health and Medicine -lehdessä julkaistun eläintutkimuksen mukaan triphalaa saaneet rotat laihtuivat huomattavasti, ja niiden energiansaanti ja kehon rasva olivat alhaisemmat kuin niillä rotilla, jotka eivät saaneet kyseistä seosta.

Lupaavia tuloksia saatiin myös toisesta, ylipainoisilla aikuisilla tehdystä tutkimuksestaPäivittäin 10 grammaa triphalaa saaneiden henkilöiden vyötärön- ja lantionympärys pienenivät ja heidän painonsa laski.

Hampaiden terveys

Triphalaa käytetään kotikonstina suun sairauksiin ayurveda-lääketieteessä. Sen antimikrobiset ja tulehduksenvastaiset ominaisuudet auttavat vähentämään ientulehdusta (gingiviittiä), hammasmätää ja hammasplakkia.

Näyttöä on vielä rajallisesti, joskin International Journal of Ayurveda Research -lehdessä jaetussa tutkimuksessa raportoitiin, että triphala-uutetta sisältävä suuvesi auttoi vähentämään plakin kertymistä ja suun bakteerien kasvua.

Journal of Periodontal & Implant Science -lehden tutkimus vahvistaa yllä olevan, sillä siinä selvisi, että triphalaa sisältävä suuvesi auttoi vähentämään plakkia ja hillitsemään ientulehdusta.

Tulehduksenvastainen teho

Monet triphalan lääkitsevistä ominaisuuksista johtuvat sen tulehduksenvastaisista ominaisuuksista. Phytotherapy Research -lähteen julkaisussa kerrotaan, että tämä kasviseos sisältää C-vitamiinia, flavonoideja, polyfenoleja, tanniineja ja saponiineja muiden kasviyhdisteiden lisäksi.

Nämä yhdisteet paitsi puuttuvat elimistön tulehdusprosesseihin, ovat myös antioksidantteja. Näin ne vähentävät oksidatiivisen stressin vaikutusta, joka on yhdistetty moniin erilaisiin sairauksiin, mukaan lukien sydän- ja verisuonitaudit, niveltulehdus ja diabetes.

Triphalan riskit ja käytön esteet

Triphala on turvallista useimmille terveille aikuisille, mutta se voi johtaa sivuvaikutuksiin kuten ripuliin ja vatsavaivoihin erityisesti suurina annoksina. Se ei sovellu raskaana oleville naisille, imettäville äideille eikä lapsille, sillä sen turvallisuudesta näille väestöryhmille ei ole tietoa.

Myöskään niiden, joilla on diagnosoitu jokin sairaus tai joita hoidetaan lääkkeillä, ei tulisi käyttää triphalaa. Kysy joka tapauksessa lääkäriltä, ennen kuin alat käyttää minkäänlaista lisäravinnetta.

Pidä mielessä, että triphalalla saattaa olla yhteisvaikutusta tai se saattaa heikentää joidenkin lääkkeiden tehoa, kuten:

  • Hyytymisenestolääkkeet
  • Rytmihäiriölääkkeet
  • Epilepsialääkkeet
  • Epätyypilliset masennuslääkkeet, kuten nefatsodoni
  • Immuunijärjestelmää vaimentavat lääkkeet
  • Opioidit
Triphala voi aiheuttaa sivuvaikutuksena vatsavaivoja.
Vatsavaivat kuuluvat triphalan sivuvaikutuksiin.

Miten triphalaa käytetään?

Triphalaa saa kapseleina, jauheena ja nesteenä netistä tai luontaistuotekaupoista.

On tärkeää noudattaa etiketissä ilmoitettua suositeltua annosta, sillä yliannostus voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Ammattilaiset määräävät sitä ummetukseen yleensä 500 milligrammasta yhteen grammaan per päivä.

Nestemäisen triphalan voi laimentaa veteen suuvedeksi. Sitä voi myös sekoittaa lämpimään veteen ja hunajaan sen muiden lääkitsevien ominaisuuksien hyödyntämiseksi. Ota sitä ennen jokaista pääateriaa. Kysy aina lääkäriltä tai ayurveda-lääketieteen asiantuntijalta mahdollisista sinua askarruttavista asioista.

Mitä tulee muistaa

Triphala on kolmen ayurvedassa laajalti käytetyn kasvin seos. Siihen on jo muinaisista ajoista asti liitetty runsaasti erilaisia lääkitseviä ominaisuuksia, ja sitä käytetään lisäravinteena.

Sen terveysominaisuuksista on kuitenkin edelleen hyvin vähän näyttöä, mutta joidenkin tutkimusten mukaan sillä on antioksidoiva, tulehdusta torjuva ja antimikrobinen potentiaali.

Käytä sitä aina kohtuudella, äläkä koskaan ylitä valmistajan suosittelemaa annostusta. Älä myöskään korvaa tai täydennä sillä mitään lääkehoitoa. Osta tällaisia lisäravinteita ainostaan luotettavista paikoista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Tarasiuk A, Mosińska P, Fichna J. Triphala: current applications and new perspectives on the treatment of functional gastrointestinal disorders. Chin Med. 2018;13:39. Published 2018 Jul 18. doi:10.1186/s13020-018-0197-6
  • Peterson CT, Denniston K, Chopra D. Therapeutic Uses of Triphala in Ayurvedic Medicine. J Altern Complement Med. 2017;23(8):607-614. doi:10.1089/acm.2017.0083
  • Cháraka. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 06 de mayo de 2021 de https://es.wikipedia.org/wiki/Ch%C3%A1raka
  • Gooseberries, raw. (n.d.). In SELF Nutrition Data. Retrieved on May 6, 2021 from https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1902/2
  • Poltanov EA, Shikov AN, Dorman HJ, Pozharitskaya ON, Makarov VG, Tikhonov VP, Hiltunen R. Chemical and antioxidant evaluation of Indian gooseberry (Emblica officinalis Gaertn., syn. Phyllanthus emblica L.) supplements. Phytother Res. 2009 Sep;23(9):1309-15. doi: 10.1002/ptr.2775. PMID: 19172666.
  • Mukherjee, P., Rai, S., Bhattacharyya, S., Debnath, P., Biswas, T., Jana, U., Pandit, S., Saha, B.P., & Paul, P. (2006). Clinical Study of ‘Triphala’ – A Well Known Phytomedicine from India. Iranian Journal of Pharmacology and Therapeutics, 5, 51-54.
  • Munshi R, Bhalerao S, Rathi P, Kuber VV, Nipanikar SU, Kadbhane KP. An open-label, prospective clinical study to evaluate the efficacy and safety of TLPL/AY/01/2008 in the management of functional constipation. J Ayurveda Integr Med. 2011;2(3):144-152. doi:10.4103/0975-9476.85554
  • Kamali SH, Khalaj AR, Hasani-Ranjbar S, et al. Efficacy of ‘Itrifal Saghir’, a combination of three medicinal plants in the treatment of obesity; A randomized controlled trial. Daru. 2012;20(1):33. Published 2012 Sep 10. doi:10.1186/2008-2231-20-33
  • Bajaj N, Tandon S. The effect of Triphala and Chlorhexidine mouthwash on dental plaque, gingival inflammation, and microbial growth. Int J Ayurveda Res. 2011;2(1):29-36. doi:10.4103/0974-7788.83188
  • Naiktari RS, Gaonkar P, Gurav AN, Khiste SV. A randomized clinical trial to evaluate and compare the efficacy of triphala mouthwash with 0.2% chlorhexidine in hospitalized patients with periodontal diseases. J Periodontal Implant Sci. 2014;44(3):134-140. doi:10.5051/jpis.2014.44.3.134
  • Naik GH, Priyadarsini KI, Bhagirathi RG, Mishra B, Mishra KP, Banavalikar MM, Mohan H. In vitro antioxidant studies and free radical reactions of triphala, an ayurvedic formulation and its constituents. Phytother Res. 2005 Jul;19(7):582-6. doi: 10.1002/ptr.1515. PMID: 16161061.
  • Mehra R, Makhija R, Vyas N. A clinical study on the role of Ksara Vasti and Triphala Guggulu in Raktarsha (Bleeding piles). Ayu. 2011;32(2):192-195. doi:10.4103/0974-8520.92572

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.