Todistetusti toimivat lääkesienet: 5 suosituinta
Tarkistanut ja hyväksynyt: fysioterapeutti Sofía Quintana Alonso
Tiedätkö, mitä tarkoitetaan niin kutsutuilla lääkesienillä ja mihin niitä voidaan käyttää? Vaikka moni meistä näiden tuotteiden tehoa epäileekin, lääkesienet ovat hyödyksi monen sairauden hoidossa ja niiden riskin vähentämisessä.
Nyt kerromme suosituimmista ja hyödyllisimmistä tieteellisen tutkimuksen perusteella laajalti hyväksytyistä lääkesienistä. Yhä useampi tutkimus osoittaa, että lääkesienet eivät ole ainoastaan herkullisia, vaan myös ihmisen elimistöä hoitavia ja parantavia.
Lue aiheesta lisää: Herkullista kanaa sherry-sienikastikkeessa
Mitä sienet tarkemmin ottaen ovat?
Sienet ovat yksi harvoista aidosti “luonnollisista” ruoista, joita tänä päivänä on saatavilla. Monessa kulttuurissa niitä kerätään paljon, sienestä, vuodenajasta ja paikasta riippuen.
Yksi tavallisimmista sienten terveyttä parantavista vaikutuksista on se, että ne tehostavat ihmisen vastustuskykyä. Tämä vaikutus on niiden antibioottisen ja viruksia torjuvan tehon ansiota. Siten ne ovat erinomaista ruokaa sairauksien riskin vähentämiseksi sekä elimistön pitämiseksi terveempänä.
Lääkesienet, joita tiede suosittelee
1. Shiitakesienet
Shiitakesienet, jotka tunnetaan myös nimellä Lentinula edodes, tehostavat ihmisen vastustuskykyä ja vähentävät tulehdustilaa. Ne voivat olla erittäin hyvä apu niille, jotka kärsivät kivuliaista tulehdusta aiheuttavista sairauksista, kuten esimerkiksi niveltulehduksesta tai fibromyalgiasta. Lisäksi ne sopivat hoidoksi kaikille niille, jotka sairastuvat hyvin helposti.
Tämä sieni tunnetaan myös sen kyvystä alentaa korkeaa kolesterolia ja triglyseridien määrää, mikäli sitä nautitaan säännöllisesti.
Shiitakesienet ovat hyvin suosittuja sekä ruoanlaitossa että hoitojen osana. Ne ovatkin todella herkullisia, ja niitä käytetään usein etenkin aasialaisessa keittiössä. Ne sopivat muun muassa kaiken tyyppisiin muhennoksiin, keittoihin sekä riisi- ja pastaruokiin.
Lue aiheesta lisää: Herkullinen sienipaistos
2. Tavalliset herkkusienet
Herkkusieni eli Agaricus bisporus on yksi suosituimmista lääkinnällisistä sienistä. Kyllä, herkkusieni on myöskin luokiteltu lääkesieneksi! Tämä tulee monelle yllätyksenä, mutta herkkusienellä on itse asiassa loistavat terveyttä parantavat kyvyt. Sitä voidaan lisätä kaiken tyyppisiin resepteihin: salaatteihin, keittoihin, muhennoksiin, pizzoihin sekä pastaruokiin – ja moniin muihin annoksiin.
Tämä sieni tuottaa ihmisen keholle lukuisat hyvät vaikutukset monellakin tavalla, ja se muun muassa:
- Vahvistaa vastustuskykyä sekä torjuu viruksia ja bakteereja – tämä vaikutus on sen polysakkaridien ja muiden yhdisteiden ansiota.
- Voi vähentää eräiden kasvainten riskiä, sillä tämän tyyppisen sienen sisältämä entsyymit voivat auttaa torjumaan syöpäsoluja.
- Vähentää allergiaa.
- Vähentää tulehdustiloja.
- Alentaa verensokeritasoja sekä vähentää insuliiniresistenssin riskiä, diabeteksen sekä muiden vastaavien tilojen riskiä.
- Antaa suojaa maksan toiminnoille, minkä ansiosta se parantaa rasvojen käsittelyä ruoansulatuksessa sekä auttaa kehoa poistamaan myrkyllisiä aineita.
3. Lingzhi eli lakkakääpä
Niin kutsuttu lakkakääpä eli Ganoderma lucidum on yksi suosituimmista lääkesienistä, sillä se tarjoaa voimakkaita parantavia vaikutuksia. Tätä sientä ei voi syödä raakana, mutta sitä voidaan käyttää uutteen muodossa luonnollisen hoidon aikaansaamiseksi.
Lakkakäävällä on seuraavat ominaisuudet ihmisen kehon terveyden parantajana:
- Parantaa veren virtaavuutta
- Tehostaa vastustuskykyä
- Vähentää korkeaa verenpainetta
- Tasapainottaa verensokeritasoja
- Antaa suojaa maksan toiminnoille
- Vähentää tulehdustiloja
- Edistää verisuolujen tuotantoa
- Toimii voimakkaana antioksidanttina
- Vähentää osteoporoosin riskiä
- Se voi olla hyvä apu muistin parantamiseksi
4. Maitake ei koppelokääpä
Tämä japanilainen sieni on ollut ihmisen käytössä jo muinaisista ajoista lähtien, ja se oli tunnettu hoitotuote itämaisessa lääketieteessä. Grifola frondosa erottuu viuhkaa muistuttavalla muodollaan.
Aivan kuten shiitakesieni ja lingzhi, tämä sieni tehostaa ihmisen vastustuskykyä, ja lisäksi maitake pystyy lisäämään elimistön energiaa ja elinvoimaa, mikäli sitä nautitaan usein. Lisäksi sen hyödyistä on syytä mainita sienen parantava vaikutus sekä hengitysteiden että verenkierron kannalta.
Sitä ei kuitenkaan koskaan tulisi nauttia raakana – voit kypsentää koppelokääpää ja lisätä sitä muhennoksiin, tai sitten esimerkiksi käyttää sitä jauheen tai uutteen muodossa.
Huomaa myös, että tämän sienen käyttöä ei suositella potilaille jotka käyttävät jotakin verta ohentavaa lääkitystä.
5. Osterivinokas
Osterivinokas eli Pleurotus ostreatus on runsaasti lovastatiinia sisältävä sieni. Tämä ravinne tekee kyseisestä sienestä erinomaisen lääkinnällisessä käytössä, ja se auttaa luonnollisella tavalla ja tehokkaasti hallitsemaan kolesterolia ja triglyseridejä.
Sillä tämä sieni on kyvykäs antioksidantti, se tarjoaa suojaa vapaiden radikaalien aiheuttamilta vahingolta ja solujen ikääntymiseltä. Lisäksi se voi jopa olla hyödyksi joidenkin syöpien riskin pienentämisessä.
Oletko aiemmin kuullut sienten terveyttä parantavista vaikutuksista? Ota nämä lääkesienet osaksi ruokavaliotasi tai ota niitä lisäravinteen muodossa!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Hongos terapúeticos. Todo un mundo por descubrir. http://portalcomunicacion.uah.es/diario-digital/entrevista/hongos-terapeuticos-todo-un-mundo-por-descubrir.html
- Valor económico, nutricional y medicinal de hongos comestibles silvestres. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182016000100011
- Phan, C. W., David, P., Naidu, M., Wong, K. H., & Sabaratnam, V. (2015). Therapeutic potential of culinary-medicinal mushrooms for the management of neurodegenerative diseases: Diversity, metabolite, and mechanism. Critical Reviews in Biotechnology. https://doi.org/10.3109/07388551.2014.887649
- Bianchi, I. (2017). Medicinal mushrooms. In Integrative Cardiology: A New Therapeutic Vision. https://doi.org/10.1007/978-3-319-40010-5_6
- Lull, C., Wichers, H. J., & Savelkoul, H. F. J. (2005). Antiinflammatory and immunomodulating properties of fungal metabolites. Mediators of Inflammation. https://doi.org/10.1155/MI.2005.63
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.