Logo image
Logo image

Titan kärsi "katastrofaalisesta imploosiosta": miksi sukellusvene tuhoutui?

2 minuuttia
Korkea vedenalainen paine aiheutti Titanin romahtamisen. Keitä miehistössä oli ja miksi tragedia tapahtui?
Titan kärsi "katastrofaalisesta imploosiosta": miksi sukellusvene tuhoutui?
Viimeisin päivitys: 25 kesäkuuta, 2023

Päiviä kestäneiden etsintöjen ja jatkuvan jännityksen jälkeen pahin mahdollinen skenaario varmistui: OceanGate®:n omistaman sukellusveneen viisi miehistön jäsentä oli kuollut. Titan oli matkalla kohti Titanicin hylkyä.

Yhdysvaltain viranomaiset ilmoittivat mahdollisesta “katastrofaalisesta imploosiosta” sen jälkeen, kun etsintäalueen läheltä oli löydetty uusia romuja. Vaikka miehistön kuoleman tarkkaa syytä selvitetään parhaillaan ja ruumiita etsitään edelleen, on tärkeää ymmärtää, mikä on imploosio ja mikä sen on voinut aiheuttaa. Lue eteenpäin ja ota selvää.

Mikä on katastrofaalinen imploosio?

Juuri nyt yksi yleisimmistä kysymyksistä on, mitä imploosio tarkoittaa, mikä prosessi johti Titanin tuhoon ja miehistön traagiseen kuolemaan. Miehistössä oli:

  • Stockton Rush, OceanGate Expeditions ® -yrityksen perustaja
  • Hamish Harding, brittiläinen yrittäjä
  • Paul Henri Nargeolet, ranskalainen tutkimusmatkailija
  • Shahzada Dawood, pakistanilainen liikemies
  • Dawoodin poika Suleman

Sydämemme on näiden viiden sielun ja heidän perheidensä kaikkien jäsenten kanssa tänä traagisena aikana. Suremme heidän elämänsä menetystä ja iloa, jota he toivat kaikille tapaamilleen ihmisille.

OceanGate Expeditions ® lausunnossaan

Imploosio on fysikaalinen ilmiö, jonka laukaisee paine. Vaikka aluksen ulkoinen paine on korkea, sen sisällä on säilytettävä ilmakehän paineen kaltainen paine, jotta miehistö selviytyy.

Jos sukellusveneen rakenne on epäkunnossa tai jos se kärsii jonkinlaisesta heikkenemisestä, sen runko voi romahtaa sen kantaman valtavan kuorman alla. Tämä johtaa täydelliseen tuhoutumiseen.

On huomattava, että toisin kuin räjähdyksessä, imploosiossa romahdus tapahtuu sisäänpäin. Prosessi on erittäin nopea, se tapahtuu vain 20-40 millisekunnissa.

Lue, miksi OceanGate Titan romahti

Titanicin hylyn etsinnän aikana OceanGate Expeditions ® -sukellusvene joutui kohtaamaan valtavan paineen, joka syntyi sitä ympäröivän ja sen yläpuolella olevan valtavan vesimäärän vuoksi. Näissä syvyyksissä paine nousee 5600 paunaan neliötuumaa kohti.

Tämä arvo on satoja kertoja korkeampi kuin paine, jonka koemme pinnalla.

Näiden tietojen perusteella on mahdollista, että paine ylitti Titan-sukellusveneen rungon lujuuden ja aiheutti muodonmuutoksia sen rakenteeseen. Tämä puolestaan johti miehistön hengen menetykseen.

On tärkeää huomata, että Titanicin hylky sijaitsee lähes 4000 metriä merenpinnan alapuolella. Sukellusveneen sirpaleet löydettiin noin 500 metrin päästä kuuluisan aluksen keulasta.

Löydettyihin viiteen sirpaleeseen kuuluu sukellusveneen takakansi ja kartio aluksen etuosasta.

Vaikka tarkkaa syvyyttä, jossa Titan oli räjähdyshetkellä, ei vieläkään tiedetä, valtava paine, joka siihen kohdistui, tekee mahdollisesta vuodosta kohtalokkaan. Nämä tapahtumat saattavat liittyä Yhdysvaltain rannikkovartioston varhain keskiviikkoaamuna havaitsemiin “vedenalaisiin ääniin”.

Rannikkovartioston kontra-amiraali John Mauger sanoi kuitenkin, että on liian aikaista määrittää tarkkaa räjähdyksen ajankohtaa. Toistaiseksi vahvimpana hypoteesina Titanin raportoitua kohtaloa toistavaa videota on kuitenkin katsonut miljoonat ihmiset.

Titanin tapaus muistuttaa meitä tutkimusmatkojen haasteista

Lyhyesti sanottuna OceanGate Expeditions® -sukellusvene Titanin tapaus ja sen miehistön menehtyminen varoittaa meitä syvänmeren tutkimusten vaaroista ja haasteista. Sukellusveneeseen kohdistuneen kovan paineen aiheuttama imploosio romahdutti sen rakenteen.

Aluksella olleiden henkilöiden selviytymismahdollisuudet olivat tällaisessa tilanteessa heikot. Vaikka tutkinta jatkuu, vedenalaisen ympäristön olosuhteet vaikeuttavat ruumiiden talteenottoa.

Tämän traagisen tapahtuman vuoksi meidän on opittava tapahtumista turvallisuuden parantamiseksi. Näin voimme suojella niitä, jotka uskaltautuvat syvyyksiin tekemään uusia löytöjä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • BBC News Mundo. (22 de junio de 2023). Titanic | “Una implosión catastrófica”: la teoría de lo que pudo pasar con el sumergible Titán destruido en el fondo del océano. https://www.bbc.com/mundo/noticias-internacional-65994691
  • Freile, N. (23 de junio de 2023). La implosión del Titan: un colapso de 40 milisegundos. National Geographic España. https://www.nationalgeographic.com.es/ciencia/implosion-colapso-40-milisegundos_20219

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.