Logo image
Logo image

Television puhdistaminen helposti

2 minuuttia
Jos huomaat että television ruudun pintaan on kertynyt paksu kerros pölyä, kannattaa ryhtyä siivoukseen. Elokuvan katselu on nimittäin hyvin erilaista, kun huomiotasi ei jatkuvasti varasta pölykerros!
Television puhdistaminen helposti
Kirjoittanut Paula Heidemeyer
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Jotta television puhdistaminen onnistuisi hyvin, on tärkeää ottaa huomioon laitteen materiaalit. Näin voidaan välttää näytön vahingoittuminen sopimattomien siivoustuotteiden vuoksi.

Television ja muiden sähkölaitteiden näyttöjen puhdistaminen koetaan usein hankalaksi. Kannattaa selvittää, miten puhdistus tehdään helposti ja tehokkaasti, mutta myös turvallisesti – riskinä on nimittäin laitteen vahingoittuminen.

Kun laite on päällä, pölyä on vaikeampi huomata kuin sen ollessa sammutettuna. Jotta voisit estää pölyn kertymistä, kannattaisi puhdistaa television pinta kerran viikossa. Näin estät sellaista likaantumista, jonka poistamiseksi joudutaan käyttämään aggressiivisia puhdistusaineita.

Television puhdistaminen oikein

Some figure

Seuraavat ovat hyviä menetelmiä pölyn poistamiseksi television näytön pinnalta:

Kuivapuhdistus

 • Laita televisio pois päältä ja ota töpseli irti seinästä – turvallisuus on tärkeää!
 • Jos sinulla on käyttöohje laitteeseen, lue se kunnolla selvittääksesi, mitä materiaalia valmistuksessa on käytetty ja millaisia puhdistustuotteita tulisi käyttää.
 • Puhdas mikrokuituliina on hyvä pölyn keräämiseksi, ja se takaa parhaiten sen, että puhdistuksesta ei jää jäänteitä. Monen television mukana tuleekin itse asiassa mikrokuituliina.
 • Vältä paperin tai tavallisten kankaiden käyttöä. Nämä materiaalit ovat karkeita, ja ne voivat helposti naarmuttaa plasma-, LED- tai LCD-televisiota.

Puhdistusnesteen käyttö

 • Jos sinulla on vanha televisio, jossa on lasiruutu, voit puhdistaa sen helposti mikrokuituliinalla, jonka olet kostuttanut lasinpuhdistusnesteessä.
 • Älä suihkuta nestettä näytölle. Sen sijaan pyri puhdistamaan pinta ensin kuivalla kankaalla. Ruutu olisi hyvä saada puhtaaksi kuivalla kankaalla, ja märkiä materiaaleja tulisi välttää, elleivät ne ole täysin välttämättömiä.
 • Tislattua vettä suositellaan usein modernien televisioiden puhdistukseen. Älä käytä puhdistustuotteita, joissa on voimakkaita kemikaaleja, kuten alkoholia tai muita syövyttäviä aineita. Ne voivat vahingoittaa ruutua.
 • Jos sinulla on televisio keittiössä, se on varmasti erityisen likainen höyryistä ja rasvasta johtuen. Tällöin kannattaa ruiskuttaa hiukan etikkaa mikrokuituliinaan ja pyyhkiä likaiset kohdat.
 • Älä paina pintaa kovin voimakkaasti puhdistuksen aikana. Ole hyvin varovainen modernien televisioiden kanssa, sillä ne ovat herkemmistä materiaaleista valmistettuja kuin vanhat.
 • Puhdista pehmein ja vaakasuorin vedoin.
 • Tarkista näytön jalusta ja puhdista se muutamalla vedolla. Käytä aina näytöllä vain sellaisia rättejä, joita et käytä muuhun siivoukseen.

Lue aiheesta lisää: 7 hyvää keinoa säästää sähköä

Puhdista hyvin varovaisesti

Some figure

Televisiot ovat muuttuneet vuosien varrella paljon, ja teknologinen kehitys on mahdollistanut korkealaatuiset näytöt. Elokuvia ja sarjoja voidaan siis katsella korkealla resoluutiolla ja erittäin tarkasti.

Televisioita valmistetaan erilaisista materiaaleista, mutta LED, LCD ja plasma ovat suosituimmat. Vanha putkitelevisio onkin lähes kadonnut, ja uudet laitteet eivät enää sisällä pääaineksenaan lasia.

Modernit näytöt ovat hauraita ja vaativat erilaista hoitoa kuin vanhojen mallien näytöt. Lisäksi useimmat ovat digitaalisia, minkä vuoksi niitä tulee puhdistaa useammin. Kannattaa noudattaa suosituksia, jotta television katselun kokemus olisi paras mahdollinen.

Lue aiheesta lisää: Mitä sähkömagneettinen säteily on ja kuinka se vaikuttaa meihin?

Voit hyödyntää näitä neuvoja myös muiden kodin sähkölaitteiden näyttöjen puhdistuksessa, sillä ne sopivat tietokoneille, matkapuhelimille ja tableteillekin.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.