Tästä tunnistat myrkyllisen rakkauden
Myrkyllistä rakkautta ilmenee suuremmassa määrässä ihmissuhteita kuin mitä osaamme kuvitellakaan. Myrkyllinen rakkaus vie parisuhteen katkeruuden ja toivottomuuden polulle, josta ainoa ulospääsy on eroaminen.
Myrkylliseen rakkauteen päätyminen saattaa johtua siitä, miten meidät on kasvatettu ja minkälaisia kokemuksia tiellemme on osunut. Ehkä olemme päättäneet tyytyä myrkylliseen rakkauteen pelkojemme, toiveidemme, unelmiemme ja uskomustemme takia.
Tänään keskustelemme myrkyllisen rakkauden tunnusmerkeistä, jotka varastavat meiltä oikeuden onneen ja täyttymykseen ihmissuhteissa.
Myrkyllinen rakkaus
Kumppani yrittää muuttaa sinua
Myrkyllisessä parisuhteessa kumppani yrittää muuttaa toista. Hän haluaa kumppanin olevan juuri hänelle ihanteellinen, kaikkien toiveiden täyttymys; kuva, jonka hän on itse luonut.
Hän ei voi hyväksyä tai rakastaa kumppaniaan sellaisena kuin tämä on, mistä nousee jatkuvia riitoja ja pettymyksiä. Myrkyllisessä rakkaudessa olet rakastunut siihen ideaan, että teistä tulee vielä joku päivä se pariskunta, josta olet unelmoinut. Tällainen asenne ja odotukset tuovat mukanaan pelkästään turhautumista ja mahdottomia pyyntöjä toiselta.
Jokaisen tulisi arvostaa kumppaniaan juuri sellaisena kuin hän on, sillä ihmisten muuttaminen on vaikeaa, ellei lähes mahdotonta, eikä tietenkään toivottava asia.
Suositeltua lukemista: 8 asiaa sinun ja kumppanisi tulisi tietää rakkaudesta
Henkinen riippuvuus
Tämä on yksi aikakautemme suurimmista vaikeuksista. Pelko yksin jäämisestä ja ajatus siitä, ettei kukaan rakasta meitä, voi tehdä meistä henkisesti riippuvaisia.
Joskus tällainen käyttäytyminen juontaa juurensa lapsuuteen, jonka aikana et saanut riittävästi kaipaamaasi ja ansaitsemaasi huomiota, arvostusta ja rohkaisua, tai traumoista, jotka liittyvät aikaisempiin ihmissuhteisiin.
Henkinen riippuvuus tukehduttaa kumppanin ja välillänne kukoistavan rakkauden.
Kumppanin omistaminen ei ole rakkautta
Ketään ei voi omistaa, ja jos toista yrittää pitää täysin omanaan, johtaa se pelkästään turhautumiseen ja katkeroitumiseen. Kumppanin omistaminen ja kontrollointi ei ole rakkautta, vaan omaa epävarmuutta.
Ketään ei voi omistaa, sillä jokainen ihminen on vapaa. Tämä ajatus voi tuntua pelottavalta, sillä periaatteessa kumppanisi on vapaa jättämään sinut koska vain. Jos kunnioitat ja arvostat toista, on hyvin epätodennäköistä että hän on onneton ja haluaa lähteä, mutta jos yrität omistaa hänet ja vaadit häneltä kaiken hänen energiansa ja aikansa, hän alkaa kaivata ulospääsyä.
Suositeltua lukemista: 5 harjoitusta parisuhteen parantamiseksi
Fyysinen väkivalta ei ole koskaan hyväksyttävää
Toisen satuttaminen ei ole hyväksyttävää missään tapauksessa. Kenelläkään ei ole oikeutta nostaa kättään sinua vastaan olitpa tehnyt mitä tahansa: ärsyttänyt tahallasi tai rikkonut jotakin vahingossa.
Kun kumppanisi käy sinuun käsiksi, on tämä selkeä merkki siitä että kyseessä on myrkyllinen rakkaus, ja siitä tulee päästä eroon nopeasti. Älä anna toisen alistaa sinua tai kävellä ylitsesi, on tärkeää, että parisuhteessa vallitsee molemminpuolinen arvostus.
Jätät ystävät jälkeesi
On ymmärrettävää, että suhtautuminen ystäviin voi muuttua parisuhteen ensikuukausien aikana. Ehkä sinulla ei ole yhtä paljon aikaa ystäville kun parisuhteen puuhat vievät huomiosi. Uusi kokemus voi saada pään pyörälle ja saatat haluta viettää kaiken aikasi uuden kumppanisi kanssa. Jos tällainen meno jatkuu pidempään, voit pian huomata menettäneesi tärkeät ystäväsi.
On tärkeää varata aikaa ystäville myös ollessasi parisuhteessa. Älä vietä kaikkea aikaasi kumppanisi kanssa, vaan ota välillä hengähdystauko, jonka jaat itsellesi tärkeiden ja rakkaiden ihmisten kanssa, jotka tuntevat sinut parhaiten.
Älä lipsu kuvioon, jossa kumppanisi tulee mukaasi kaikkialle, etkä näe ystäviäsi kahden kesken. On tärkeää muistaa, että ystävyys voi jatkua läpi elämän jos siitä pitää hyvää huolta, mutta parisuhde voi päättyä.
Usein tämän tajuaa liian myöhään, sillä suhteen päätyttyä käännyt ystävien puoleen ja huomaat heidän kadonneen. Älä anna ystävyyssuhteiden laimentua, vaan kiinnitä huomiosi myös ystäviisi.
Suositeltua lukemista: Tärkeintä parisuhteessa on hyvä tiimi, ei yhtäläisyys
Rakkaus, joka perustuu illuusiolle
Tällainen rakkaus on vaikea karkoittaa, sillä se liittyy läheisesti rakastumisen ensivaiheisiin. Illuusiot ja odotukset johtavat siihen, että kaikki kumppanissamme vaikuttaa täydelliseltä. Mutta mitä tämän jälkeen tapahtuu? Juuri ne asiat, joihin emme aikaisemmin kiinnittäneet huomiota alkavat häiritä.
Kaikki eivät tajua sitä, että parisuhde ja sen osapuolet muuttuvat ajan myötä. Kypsä rakkaus avaa silmänsä kehitykselle, eikä sitoudu alkuajan odotuksiin toisesta. Erota mielessäsi illuusio ja todellisuus.
Tunnistatko itsesi tämän artikkelin kuvauksista? Nyt kun tiedät miltä myrkyllinen rakkaus näyttää, voit välttää sitä jatkossa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Leonti, M., & Casu, L. (2018). Ethnopharmacology of love. Frontiers in Pharmacology. https://doi.org/10.3389/fphar.2018.00567
-
Fisher, H. E., Aron, A., & Brown, L. L. (2006). Romantic love: A mammalian brain system for mate choice. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences. https://doi.org/10.1098/rstb.2006.1938
-
Song, H., Zou, Z., Kou, J., Liu, Y., Yang, L., Zilverstand, A., … Zhang, X. (2015). Love-related changes in the brain: a resting-state functional magnetic resonance imaging study. Frontiers in Human Neuroscience. https://doi.org/10.3389/fnhum.2015.00071
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.