Logo image
Logo image

Tähkäkimikki: käyttötarkoitukset ja varoitukset

4 minuuttia
Tähkäkimikki voi lievittää vaihdevuosioireita, parantaa hedelmällisyyttä ja hoitaa lukuisia gynekologisia vaivoja. Lue lisää sen hyödyistä sekä mahdollisista haittavaikutuksista tästä artikkelista!
Tähkäkimikki: käyttötarkoitukset ja varoitukset
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza

Kirjoittanut Daniela Andarcia
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Tähkäkimikki eli Actaea racemosa on Pohjois-Amerikasta peräisin oleva kasvi, jossa on suuret lehdet ja korkeat rykelmät valkoisia kukkia. Amerikan alkuperäiskansat käyttivät sen kukkia ja juuria gynekologisten, munuaisten ja jopa psyykkisten vaivojen hoidossa.

Nykypäivänä Actaea racemosa toimii vaikuttavana ainesosana naisten terveyteen liittyvissä lisäravinteissa, erityisesti niissä jotka on tarkoitettu lievittämään vaihdevuosioireita, parantamaan hedelmällisyyttä ja tasapainottamaan hormoneja.

Lue alla olevasta artikkelista kaikki mitä tästä kasvista tulee tietää!

Käyttötarkoitukset ja mahdolliset terveyshyödyt

Kuten aiemmin mainittiin, useimmat tähkäkimikin hyödyt ja käyttötarkoitukset liittyvät naisten terveyteen. Katsotaan seuraavaksi tarkemmin, kuinka se voi auttaa tässä ja mitä muita hyötyjä siihen liitetään.

1. Vaihdevuosioireiden lievittäminen

Tähkäkimikkiä käytetään useimmiten vaihdevuosioireiden (muun muassa uupumus, kuumat aallot, hikoilu, unettomuus, mielialanvaihtelut) lievittämiseen.

Tutkimuksessa, joka tehtiin 80:lle kuumista aalloista kärsivälle naiselle, osoitettiin, että kuumien aaltojen esiintyvyys ja voimakkuus vähenivät niillä, jotka nauttivat sitä 20 milligrammaa päivässä kahdeksan viikon ajan. 

Vaikka näitä vaikutuksia tukevat muutkin tutkimukset, tähkäkimikin vaihdevuosioireita lievittävästä kyvystä tarvitaan vielä lisää tutkimuksia.

Some figure
Kuumat aallot ovat ärsyttäviä vaihdevuosioireita, joista moni nainen pyrkii pääsemään eroon parantaakseen elämänlaatuaan.

Lue myös: Vaihdevuosien kuumat aallot: mitä tehdä?

2. Tähkäkimikki saattaa parantaa hedelmällisyyttä

Vaikka onkin totta, että monet tämän lisäravinteen myyjistä väittävät sen parantavan hedelmällisyyttä, tutkimusnäyttöä on tästä vielä niukasti.

Reproductive BioMedicine Online and Gynecological Endocrinology -julkaisun tutkimuksen mukaan tähkäkimikki tehostaa klomifeenin vaikutusta. Tämä on hyödyllinen lääke hedelmättömyyden hoidossa ovulaatio-ongelmista kärsivillä naisilla, joka lisää todennäköisyyttä tulla raskaaksi.

Tutkimuksissa osoitettiin myös raskaaksi tulemisen ja ovulaatioiden lisääntyneen hedelmättömyydestä kärsivillä naisilla, jotka ottivat tähkäkimikkiä ja klomifeenia lisäravinteena. Näistä vaikutuksista tarvitaan kuitenkin vielä lisää tutkimusta.

3. Lukuisten gynekologisten ongelmien hoito

Tämän lääkekasvin tiedetään hoitavan muitakin naistenvaivoja, kuten:

 • Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS): Gynecological Endocrinology -julkaisun tutkimuksen mukaan tähkäkimikkivalmisteet saattavat parantaa raskaaksi tulemisen todennäköisyyttä munasarjojen monirakkulaoireyhtymää sairastavalla, klomifeenia käyttävällä naisella. Samoin European Journal of Obstetrics Gynecology and Reproductive Biology -lehden tutkimuksessa havaittiin, että nämä valmisteet säätelevät PCOS:ia sairastavien naisten kuukautiskiertoa.
 • Kohdn fibroidit: Tutkimuksessa, johon osallistui 244 vaihdevuosi-ikäistä naista, osoitettiin, että päivittäinen 40 milligramman lisä tähkäkimikkiä voi pienentää kohdun fibroideja 30 prosentilla.
 • Premenstruaalioireyhtymä (PMS): Tähkäkimikin väitetään hoitavan PMS-oireita, mutta tämän vahvistamiseksi ei ole riittävästi tutkimusnäyttöä.
 • Kuukautiskierron säätely: On saatu näyttöä siitä, että tähkäkimikkivalmisteet voivat auttaa säätelemään kuukautiskiertoa naisilla, jotka saavat hedelmällisyyshoitoja. Tämä koskee niin PCOS-potilaita kuin muitakin potilaita.

4. Tähkäkimikki pienentää rintasyövän riskiä

Koska tähkäkimikki käyttäytyy estrogeenihormonin tavoin, sen uskotaan mahdollisesti pahentavan rintasyöpää tai lisäävän sen riskiä.

Integrative Cancer Therapies -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kuitenkin havaittiin, että se ei lisää rintasyövän todennäköisyyttä vaan päinvastoin: se yhdistettiin pienempään rintasyövän riskiin.

Koeputkitutkimusten mukaan tähkäkimikkiuute saattaa toimia antiestrogeenina ja hidastaa syöpäsolujen leviämistä. Tästä tarvitaan kuitenkin vielä lisää tutkimuksia.

5. Saattaa parantaa mielenterveyttä

Asiantuntijat uskovat, että tähkäkimikki saattaa parantaa mielenterveyttä, erityisesti vaihdevuosi-ikäisillä naisilla. Post Reproductive Health -lehden tutkimuksen perusteella lisäravinteet eivät vaikuta ahdistukseen, mutta saattavat tuoda helpotusta muihin psyykkisiin oireisiin.

Tämänkin tähkäkimikin hyödyn tueksi tarvitaan lisää tutkimuksia.

6. Tähkäkimikki parantaa unen laatua

Pieni, 42 vaihdevuosi-ikäisellä naisella tehty tutkimus viittaa siihen, että tähkäkimikkivalmisteet saattavat parantaa unen kestoa ja laatua.

Samoin Minerva Obstetrics and Gynecology -lehden tutkimuksessa havaittiin, että tähkäkimikin yhdistäminen muihin yhdisteisiin (siveydenpuu, sinkki, inkivääri ja hyaluronihappo) saattaa tuoda helpotusta kuumiin aaltoihin, jotka aiheuttavat ahdistusta ja unettomuutta. On kuitenkin vaikea tietää, oliko näiden vaikutusten taustalla juuri kyseinen yhdiste.

7. Tähkäkimikki stimuloi painonpudotusta

Vaihdevuosina paino usein nousee johtuen estrogeenitasojen luontaisesta laskusta. Koska tähkäkimikin estrogeenivaikutuksista on tieteellisiä todisteita, sen uskotaan voivan auttaa painonhallinnassa tässä elämänvaiheessa.

Tähkäkimikin sivuvaikutukset

Vaikka tähkäkimikillä on sivuvaikutuksia, ne ovat enimmäkseen lieviä. Niitä ovat muun muassa vatsavaivat, ihottumat, lihaskipu, rintojen suureneminen ja tiputtelu tai vuoto kuukautisten ulkopuolella.

Pahimmissa tapauksissa sivuvaikutuksena voi olla maksavaurion paheneminen. Tästä syystä tällaisista sairauksista kärsivien tai hoitoa läpikäyvien ihmisten tulisi välttää tähkäkimikkiä. Eräs eläintutkimus yhdisti suuret annokset punasolujen vaurioon ja tätä myötä anemiaan. Näiden vaikutusten tarkastelemiseksi ihmisillä tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta.

Samalla tulisi huomioida, että tähkäkimikistä tehdyt tutkimukset ovat vähäisiä, joten siihen saattaa liittyä muitakin haittavaikutuksia, joista ei olla vielä tietoisia.

Some figure
Tähkäkimikin haittavaikutuksista voidaan mainita nokkosihottuma ja muut ihoreaktiot.

Tähkäkimikin annostus ja valmistemuodot

Tähkäkimikkiä saadaan erilaisina valmisteina: niin kapseleina, nestemäisenä uutteena kuin teenäkin. Annostus voi vaihdella merkistä riippuen. Yleinen annostus on kuitenkin 20–120 milligrammaa uutetta tai jauhetta päivässä.

Asiantuntijat uskovat, että vaihdevuosioireiden hoitamiseksi naisten on otettava sitä vähintään 20 milligrammaa päivässä. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan sitä ei tulisi kuitenkaan käyttää yli kuutta kuukautta, koska se voi mahdollisesti aiheuttaa maksavaurion.

Lisäravinteet tulevat usein valmisteina, joissa tähkäkimikkiä on sekoitettu muihin yhdisteisiin, esimerkiksi puna-apilaan, soijan isoflavoneihin, siveydenpuuhun, mäkikuismaan, kiinankarhunputkeen ja C-vitamiiniin.

Tähkäkimikin sekoittaminen näihin yhdisteisiin saattaa auttaa tehostamaan sen vaihdevuosioireita lievittävää vaikutusta. Tällaisten hypoteesien tueksi tarvitaan kuitenkin lisää tutkimuksia.

Tutustu myös: Luontaishoitoja kuukautiskipuihin

Tähkäkimikki: apu vaihdevuosioireisiin

Tähkäkimikki on pohjoisamerikkalainen lääkekasvi. Amerikan alkuperäiskansat käyttivät sitä muinoin naistenvaivojen sekä muiden terveysongelmien hoitoon, kuten kipeään kurkkuun, munuaisongelmiin ja jopa masennukseen.

Nykyään sen käyttötarkoitukset eivät juuri ole muuttuneet. Sitä käytetään pääasiassa vaihdevuosioireiden lievittämiseen, hedelmällisyyden parantamiseen ja lukuisten gynekologisten vaivojen hoitoon, mukaan lukien fibroidit, munasarjojen monirakkulaoireyhtymä ja premenstruaalioireyhtymä.

Vaikka useimmat tähkäkimikin haittavaikutuksista ovat lieviä, se saattaa pahentaa maksavauriota sekä vaikuttaa punasoluihin aiheuttaen anemiaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Mehrpooya, M., Rabiee, S., Larki-Harchegani, A., Fallahian, A. M., Moradi, A., Ataei, S., & Javad, M. T. (2018). A comparative study on the effect of “black cohosh” and “evening primrose oil” on menopausal hot flashes. Journal of education and health promotion, 7, 36. https://doi.org/10.4103/jehp.jehp_81_17
 • Friederichsen, L., Nebel, S., Zahner, C., Bütikofer, L., & Stute, P. (2020). Effect of CIMicifuga racemosa on metaBOLIC parameters in women with menopausal symptoms: a retrospective observational study (CIMBOLIC). Archives of gynecology and obstetrics, 301(2), 517–523. https://doi.org/10.1007/s00404-019-05366-8
 • Shahin, A. Y., Ismail, A. M., & Shaaban, O. M. (2009). Supplementation of clomiphene citrate cycles with Cimicifuga racemosa or ethinyl oestradiol–a randomized trial. Reproductive biomedicine online, 19(4), 501–507. https://doi.org/10.1016/j.rbmo.2009.06.007
 • Shahin, A. Y., & Mohammed, S. A. (2014). Adding the phytoestrogen Cimicifugae Racemosae to clomiphene induction cycles with timed intercourse in polycystic ovary syndrome improves cycle outcomes and pregnancy rates – a randomized trial. Gynecological endocrinology : the official journal of the International Society of Gynecological Endocrinology, 30(7), 505–510. https://doi.org/10.3109/09513590.2014.895983
 • Kamel H. H. (2013). Role of phyto-oestrogens in ovulation induction in women with polycystic ovarian syndrome. European journal of obstetrics, gynecology, and reproductive biology, 168(1), 60–63. https://doi.org/10.1016/j.ejogrb.2012.12.025
 • Xi, S., Liske, E., Wang, S., Liu, J., Zhang, Z., Geng, L., Hu, L., Jiao, C., Zheng, S., Zepelin, H. H., & Bai, W. (2014). Effect of Isopropanolic Cimicifuga racemosa Extract on Uterine Fibroids in Comparison with Tibolone among Patients of a Recent Randomized, Double Blind, Parallel-Controlled Study in Chinese Women with Menopausal Symptoms. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2014, 717686. https://doi.org/10.1155/2014/717686
 • Fritz, H., Seely, D., McGowan, J., Skidmore, B., Fernandes, R., Kennedy, D. A., Cooley, K., Wong, R., Sagar, S., Balneaves, L. G., & Fergusson, D. (2014). Black cohosh and breast cancer: a systematic review. Integrative cancer therapies, 13(1), 12–29. https://doi.org/10.1177/1534735413477191
 • Huyen, C., Luyen, B., Khan, G. J., Oanh, H. V., Hung, T. M., Li, H. J., & Li, P. (2018). Chemical Constituents from Cimicifuga dahurica and Their Anti-Proliferative Effects on MCF-7 Breast Cancer Cells. Molecules (Basel, Switzerland), 23(5), 1083. https://doi.org/10.3390/molecules23051083
 • Shahmohammadi, A., Ramezanpour, N., Mahdavi Siuki, M., Dizavandi, F., Ghazanfarpour, M., Rahmani, Y., Tahajjodi, R., & Babakhanian, M. (2019). The efficacy of herbal medicines on anxiety and depression in peri- and postmenopausal women: A systematic review and meta-analysis. Post reproductive health, 25(3), 131–141. https://doi.org/10.1177/2053369119841166
 • Jiang, K., Jin, Y., Huang, L., Feng, S., Hou, X., Du, B., Zheng, J., & Li, L. (2015). Black cohosh improves objective sleep in postmenopausal women with sleep disturbance. Climacteric : the journal of the International Menopause Society, 18(4), 559–567. https://doi.org/10.3109/13697137.2015.1042450
 • Cappelli, V., Morgante, G., Di Sabatino, A., Massaro, M. G., & De Leo, V. (2015). Valutazione dell’efficacia di un nuovo preparato nutraceutico nel trattamento dei disturbi delle donne in postmenopausal [Evaluation of the efficacy of a new nutraceutical product in the treatment of postmenopausal symptoms]. Minerva ginecologica, 67(6), 515–521.
 • Martin B. R. (2019). Complementary Medicine Therapies That May Assist With Weight Loss: A Narrative Review. Journal of chiropractic medicine, 18(2), 115–126. https://doi.org/10.1016/j.jcm.2018.10.004

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.