Tähkäkimikin ominaisuudet ja vasta-aiheet

Tähkäkimikki -kasvin juuria käytetään vaihdevuosien aiheuttamien oireiden hoitoon. Lisäksi sen uskotaan rauhoittavan myös muita vaivoja.
Tähkäkimikin ominaisuudet ja vasta-aiheet
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Tähkäkimikki on monivuotinen kasvi, joka kuuluu leinikkiperheeseen. Se on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Tähkäkimikin juuria ja juurakoita käytetään perinteisessä lääketieteessä hormonaalisen toiminnan säätelyyn sekä vaihdevuosioireiden ja joidenkin muiden vaivojen lievittämiseen.

National University of Natural Medicine -yliopiston (NUNM) tietojen mukaan se on muinaisista ajoista lähtien tunnettu aineena, joka tukee naisten lisääntymisterveyttä. Tämä johtuu siitä, että se ei ole hyödyllinen vain vaihdevuosien aikana, vaan se auttaa myös lievittämään kuukautishäiriöitä, endometrioosin oireita ja hedelmättömyysongelmia.

Jotkut jopa uskovat sen olevan hyödyllinen kalkkarokäärmeen puremiin, lievittämään tuki- ja liikuntaelimistön kipuja sekä parantamaan unen laatua.

Mitä tiede sanoo siitä? Mitkä ovat sen vasta-aiheet?

Tästä artikkelista löydät kaiken tarpeellisen tiedon!

Tähkäkimikin ominaisuudet

Tähkäkimikki, jonka tieteellinen nimi on Cimicifuga racemosa, on monivuotinen ruohokasvi, joka tulee Yhdysvalloista ja Kanadasta. Myös Euroopassa viljellään sitä ja sitä jaetaan ravintolisänä moniin maailman maihin joko jauheena, nestemäisinä uutteina tai pillereinä.

Kasvilla on uurteinen varsi, joka ulottuu jopa 2,5 metriin. Se kukkii yleensä kesä-heinäkuussa, mutta tuo mukanaan epämiellyttävän hajun, joka viipyy, kunnes kasvi kuivuu.

Jokaisessa kukassa on noin 100 hedettä, mikä antaa pitkän kukkarypäleen vaikutelman. Itse asiassa aiemmin se tunnettiin nimellä Macrotys racemosa, mikä tarkoittaa suurta klusteria.

Juuri on se kasvin osa, joka on hyödyllinen luonnonlääketieteessä. Sen maku on karvas ja lehdet jättävät kielelle karkean tunteen.

Tähkäkimikin tärkeimmät aktiiviset yhdisteet

Asiantuntijat ovat tunnistaneet laajan valikoiman aktiivisia yhdisteitä. Nämä ovat ilmeisesti sen lääkinnällisten ominaisuuksien takana. National Center for Biotechnology Informationin raportoimien tietojen mukaan se sisältää seuraavia yhdisteitä:

 • Isoflavonin formononetiini
 • Isoferuliini-, kahvi-, salisyyli- ja fukinolihappoja
 • Rasvahappoja
 • Tanniineja
 • Sokereita
 • Triterpeenisia glykosideja

Tähkäkimikin ominaisuudet

Tähkäkimikin vaikutukset naisten terveyteen.
Tämä kasvi voi auttaa kuukautiskipuihin.

Muinaisista ajoista lähtien tätä kasvia on pidetty “naisten terveyden liittolaisena”. Vuonna 2017 julkaistujen tutkimusten katsauksen mukaan kasvilla on ollut estrogeenisiä, anti-inflammatorisia, analgeettisia ja antispasmodisia ominaisuuksia. Itse asiassa se näyttää myös toimivan rauhoittavana lääkkeenä ja yskänlääkkeenä.

Sen tehokkuudesta on kuitenkin ristiriitaisia ​​tutkimustuloksia ja eriäviä mielipiteitä. Yksiköt, kuten Euroopan lääkevirasto (EMA), ovat jopa päättäneet pidättää tähän kasviin liittyvät lääketieteelliset tiedot, koska sen turvallisuusprofiilista ei ole täydellistä varmuutta.

Mitä hyötyä tähkäkimikistä on?

Tähkäkimikin tärkeimmät edut liittyvät vaihdevuosien aiheuttamiin oireisiin, hormonaaliseen tasapainoon ja naisten lisääntymisterveyteen. Tältä osin asiantuntijat ovat tehneet monenlaisia ​​tutkimuksia. Todisteet ovat kuitenkin toistaiseksi rajallisia. Katsotaanpa kuitenkin sen yleisimpiä käyttötarkoituksia.

Vaihdevuodet

Jotkut ihmiset käyttävät kasvin isoflavonipitoisuutta adjuvanttina lievittämään vaihdevuosien oireita. Tämän kasvin nauttiminen auttaa vähentämään kuumia aaltoja, yöhikoilua, hermostuneisuutta, emättimen kuivuutta ja muita tähän vaiheeseen liittyviä vaivoja.

Tältä osin Journal of Education and Health Promotion -lehdessä raportoidussa tutkimuksessa havaittiin, että vaihdevuodet ylittäneet naiset, jotka söivät 20 milligrammaa tästä kasvista valmistettuja lisäravinteita, ilmoittivat vähemmän kuumia aaltoja ja voivansa muutenkin paremmin. Lisäksi tutkijat saivat samanlaisia ​​​​tuloksia äskettäin tehdystä Gynecology and Obstetrics -arkiston tutkimuksesta.

Hedelmällisyys

Amerikan alkuasukkaat käyttivät tätä kasvia naisten hedelmällisyyden parantamiseen. Todisteita sen toimivuudesta on kuitenkin vähän. Siitä huolimatta sen sisältämien fytoestrogeenien uskotaan olevan hyödyllisiä Clomidin (klomifeenisitraatti), hedelmällisyyttä stimuloivan lääkkeen, tehokkuuden lisäämisessä.

Pienessä tutkimuksessa, joka julkaistiin Gynecological Endokrinologian julkaisussa, kasvin huomattiin parantavan raskautta ja ovulaatiota  hedelmättömillä naisilla, jotka ottivat tämän tyyppistä lisäravintoa yhdessä edellä mainitun lääkkeen kanssa.

Hormonaalinen tasapaino

Jotkut ovat ehdottaneet tämän kasvin estrogeenista aktiivisuutta adjuvanttina palauttamaan naisten hormonitasapainoa. Tutkimukset osoittavat, että fytoestrogeenit voivat olla hyödyllisiä kuukautiskierron säätelyssä sellaisissa olosuhteissa kuten munasarjojen monirakkulatauti.

Asiantuntijat ehdottavat myös, että se auttaa lievittämään kuukautiskipuja, dysmenorreaa ja premenstruaalista oireyhtymää. Lisäksi joissakin tutkimuksissa havaittiin, että tämän kasvin uutteet hidastivat rintasyöpäsolujen leviämistä. Tarvitsemme kuitenkin lisää tieteellisiä tutkimuksia näiden vaikutusten vahvistamiseksi.

Mielenterveys

Suosittu kirjallisuus väittää, että tämä kasvi edistää stressin ja ahdistuksen lievitystä. Toistaiseksi asiasta ei ole varmaa tietoa. Post Reproductive Health -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tämän kasvin sisältämät ravintoaineet auttoivat kuitenkin vähentämään tai lieventämään psyykkisiä oireita peri- ja postmenopausaalisilla naisilla.

Lihas- ja nivelkipu

Perinteisessä lääketieteessä ihmiset käyttävät tämän kasvin uutteita lisäaineena kivun ja tulehduksen vähentämiseksi. Sillä väitetään jopa olevan anti-inflammatorisia, analgeettisia ja antipyreettisiä ominaisuuksia. Siksi ihmiset käyttävät sitä tuki- ja liikuntaelinten kivun, niveltulehduksen ja päänsäryn lievittämiseen.

Unen laatu ja hyvinvointi

Tähkäkimikki yksinään tai yhdistettynä sitruunamelissaan tai hyperikumiin toimii lihasrelaksanttina. Tämän ansiosta se lisää hyvinvoinnin tunnetta ja auttaa parantamaan unen laatua. Se on ihanteellinen rauhoittamaan hermostuneisuutta ja ärtyneisyyttä.

Tähkäkimikin riskit ja vasta-aiheet

Tähkäkimikki voi aiheuttaa ihottumaa.
Tätä ainetta käytettäessä ilmenee joskus allergioita.

Ravintolisäviraston (ODS) kautta asiantuntijat ovat raportoineet, että tämän kasvin lisäravinteilla on alhainen haittavaikutusten ilmaantuvuus. Silti ne voivat aiheuttaa maha-suolikanavan epämukavuutta, pahoinvointia, ihottumaa, kipua tai rintojen suurenemista ja epäsäännöllistä verenvuotoa.

Espanjan lääke- ja terveystuotevirasto (AEMPS) ei suosittele tämän kasvin syömistä, jos sinulla on aiemmin ollut maksasairaus tai taipumus sairastua siihen. Erityisesti asiantuntijat ovat havainneet hepatotoksisen vaikutuksen, joka voi olla erittäin haitallista näille potilaille.

Lisäksi eläinkokeissa havaittiin, että suurten annosten nauttiminen voi aiheuttaa anemiaa, koska se johtaa punasolujen vaurioitumiseen. Ihmisten tulisi välttää sitä myös seuraavissa tapauksissa:

 • Raskaus ja imetys
 • Syöpä ja siihen liittyvät hoidot
 • Verenpaineen muutokset
 • Hoidot hepatoprotektiivisilla lääkkeillä
 • Allerginen reaktio leinikkiperheen kasveille

Mitä tästä kasvista pitäisi muistaa?

Tähkäkimikki on lääkekasvi, jolla on pitkä historia naisten hormonaalista sairauksien hoidossa. Lisäksi ihmiset käyttävät näitä lisäravinteita lievittääkseen suuresti vaihdevuosien oireita ja hedelmällisyysongelmia.

Tästä huolimatta jotkut varoittavat, että sen nauttiminen voi aiheuttaa haitallisia vaikutuksia maksan terveyteen, erityisesti ihmisillä, joilla on ollut sairaus. Siksi sinun ei pitäisi ottaa sitä liikaa tai ilman lääkärin valvontaa.

Lopuksi, on tärkeää neuvotella ammattilaisen kanssa turvallisten annosten määrittämiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Felter HM, Lloyd JU. 1898. Kings American Dispensatory. www.henriettes-herb.com.
 • Godfrey A, Saunders PR. Principles & practices of naturopathic botanical medicine. Toronto: Canadian College of Naturopathic Medicine Press; 2010.
 • Wobser RW, Takov V. Black Cohosh. [Updated 2020 Dec 5]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470187/
 • Henneicke-von Zepelin HH. 60 years of Cimicifuga racemosa medicinal products : Clinical research milestones, current study findings and current development. 60 Jahre Arzneimittel aus Cimicifuga racemosa : Meilensteine klinischer Forschung, aktuelle Studienergebnisse und derzeitige Entwicklung. Wien Med Wochenschr. 2017;167(7-8):147-159. doi:10.1007/s10354-016-0537-z
 • Mehrpooya M, Rabiee S, Larki-Harchegani A, Fallahian AM, Moradi A, Ataei S, Javad MT. A comparative study on the effect of “black cohosh” and “evening primrose oil” on menopausal hot flashes. J Educ Health Promot. 2018 Mar 1;7:36. doi: 10.4103/jehp.jehp_81_17. PMID: 29619387; PMCID: PMC5868221.
 • Friederichsen L, Nebel S, Zahner C, Bütikofer L, Stute P. Effect of CIMicifuga racemosa on metaBOLIC parameters in women with menopausal symptoms: a retrospective observational study (CIMBOLIC). Arch Gynecol Obstet. 2020 Feb;301(2):517-523. doi: 10.1007/s00404-019-05366-8. Epub 2019 Nov 16. PMID: 31734757; PMCID: PMC7033259.
 • Shahin AY, Ismail AM, Zahran KM, Makhlouf AM. Adding phytoestrogens to clomiphene induction in unexplained infertility patients–a randomized trial. Reprod Biomed Online. 2008 Apr;16(4):580-8. doi: 10.1016/s1472-6483(10)60465-8. PMID: 18413068.
 • Shahin AY, Mohammed SA. Adding the phytoestrogen Cimicifugae Racemosae to clomiphene induction cycles with timed intercourse in polycystic ovary syndrome improves cycle outcomes and pregnancy rates – a randomized trial. Gynecol Endocrinol. 2014 Jul;30(7):505-10. doi: 10.3109/09513590.2014.895983. Epub 2014 Mar 5. PMID: 24592984.
 • Kamel HH. Role of phyto-oestrogens in ovulation induction in women with polycystic ovarian syndrome. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2013 May;168(1):60-3. doi: 10.1016/j.ejogrb.2012.12.025. Epub 2013 Jan 21. PMID: 23347605.
 • Huyen CTT, Luyen BTT, Khan GJ, Oanh HV, Hung TM, Li HJ, Li P. Chemical Constituents from Cimicifuga dahurica and Their Anti-Proliferative Effects on MCF-7 Breast Cancer Cells. Molecules. 2018 May 4;23(5):1083. doi: 10.3390/molecules23051083. PMID: 29734650; PMCID: PMC6102574.
 • Shahmohammadi A, Ramezanpour N, Mahdavi Siuki M, Dizavandi F, Ghazanfarpour M, Rahmani Y, Tahajjodi R, Babakhanian M. The efficacy of herbal medicines on anxiety and depression in peri- and postmenopausal women: A systematic review and meta-analysis. Post Reprod Health. 2019 Sep;25(3):131-141. doi: 10.1177/2053369119841166. PMID: 31630610.
 • Jiang K, Jin Y, Huang L, Feng S, Hou X, Du B, Zheng J, Li L. Black cohosh improves objective sleep in postmenopausal women with sleep disturbance. Climacteric. 2015;18(4):559-67. doi: 10.3109/13697137.2015.1042450. Epub 2015 May 22. PMID: 26000551.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.