Syyhyn aiheuttajat, oireet ja hoito

Syyhyn (voimakas kutina, nokkosihottuma ja punoittavat epidermaaliset haavaumat) oireisiin on olemassa useita hoitokeinoja. Tällaisia oireita aiheuttavat punkit, jotka luovat tunneleita sarveiskalvon alle.
Syyhyn aiheuttajat, oireet ja hoito

Viimeisin päivitys: 26 toukokuuta, 2021

Syyhy on syyhypunkin (Sarcoptes scabiei var. hominis) aiheuttama ihottuma ja siihen on olemassa useita hoitomuotoja. Kyseisellä parasiitilla on läheinen suhde ihmisiin ja ensimmäiset raportit sen olemassaolosta ovat peräisin 1100-luvulta. Tautia esiintyy ympäri maailman ja sillä on 15 vuoden välinen syklinen esiintyvyys.

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan noin 200 miljoonaa ihmistä ympäri maailman sairastaa parhaillaan syyhyä. Arviot osoittavat myös, että 10 % alhaiseen tulotasoon kuuluvasta väestöstä sairastaa syyhyä. 

Syyhyn oireet

Syyhyn merkittävin oire on voimakas kutina ja sitä esiintyy useimmiten yöaikaan. Se on todella epämiellyttävä oire. Naaraspunkit kaivavat tunneleita potilaan ihon ulkokerroksella ja siten syntyy immuunijärjestelmän aiheuttama allerginen reaktio.

Yhdysvaltain kansallinen lääketieteellinen kirjasto (NLM) on osoittanut syyhyn lukuisat kliiniset oireet ihmisillä. Niitä ovat muun muassa:

  • Voimakas kutina, useimmiten öisin ja kuumalla säällä. Naaraspunkki on aktiivisempi ihon alla ja aiheuttaa epämukavaa tunnetta.
  • Ihottuma, jota esiintyy erityisesti ihotaipeissa sekä sormien ja varpaiden välissä. Ihottuma on yleisintä kainaloissa, rintojen alla, nivelten sisäosissa sekä sukuelinten alueella.
  • Punoittavat haavaumat iholla, jotka johtuvat raapimisesta ja punkkien kaivautumisesta.
  • Ohuet uurteet iholla, jotka johtuvat parasiitin kaivamista tunneleista.

Huomaathan, että ihottuma leviää yleensä koko kehoon vauvoilla ja nuorilla lapsilla. Sitä esiintyy yleensä päässä, kasvoilla ja kaulassa.

Syyhy on syyhypunkin aiheuttamaa.
Punkki voi tunkeutua ihmisen ihon sisälle ja asettua sinne asumaan; kyseessä ei ole sama laji, joka vaivaa koiria ja kissoja.

Milloin on syytä käydä lääkärissä?

Mayo Clinic suosittelee lääkärissä käymistä, mikäli huomaat merkkejä syyhystä. Syyhy ei kuitenkaan ole vakava ongelma, joten siitä eroon pääseminen on yleensä pääasiallinen huolenaihe.

Ihotulehdus, paikalliset allergiset reaktiot ja kosketusihottuma sekoitetaan yleensä syyhyyn. Tästä syystä on tärkeää keskustella asiantuntijan kanssa, joka voi diagnosoida sairauden tapauskohtaisesti.

Mikä ihmisten syyhyn aiheuttaa?

Kuten jo totesimme, on ihmisten syyhyn aiheuttajana syyhypunkki. Tämän lajin naaraat ovat kooltaan 300-450 mikronia. Ne eivät selviä hengissä yli neljän päivän ajan ilman isäntää.

Lajin naaraat ja urokset parittelevat isännän iholla, jonka jälkeen naaras alkaa kaivaa tunneleita sarveiskalvoon munien laskemiseksi. Kuten tutkimuksissa on osoitettu, on parasiitilla taipumus asua tietyillä alueilla, kuten ranteiden alapuolella, kyynärluussa sekä sormien ja varpaiden välissä.

Syyhyä sairastava koira tai kissa ei aiheuta vakavaa tautia ihmisessä. Jokainen parasiittilajike on erikoistunut omaan isäntäänsä. Ihmisen iholle pääsevä naaraspunkki saattaa alkaa kaivaa tunnelia, mutta kuolee sitten. Tällaiset tapaukset ovat siis hyvin itsestään rajoittuvia ja lieviä.

Riskiryhmät ja komplikaatiot

Syyhystä on olemassa myös vakavampi muoto, jonka lajike tunnetaan nimellä Sarcoptic mange.  Se aiheuttaa valtavan parasiittitartunnan (kun useimmissa tapauksissa isännässä on enintään 10-15 yksilöä). Riskiryhmään kuuluvat:

  • Immuunijärjestelmään vaikuttavaa kroonista sairautta (kuten HIV ja krooninen leukemia) sairastavat ihmiset
  • Muita sairauksia samaan aikaan sairastavat potilaat
  • Vanhukset, varsinkin vanhainkodeissa asuvat

Tällaisissa tapauksissa on mahdollista, että potilas saa sekundaarisen bakteeritartunnan. Kun punkki tuhoaa ihon pinnallisia alueita ja aiheuttaa vaurioita, mahdollistaa se pääsyn tartunnoille, jotka eivät muuten pääsisi syntymään.

Syyhy: diagnoosi ja hoito

Planned Parenthood -nettisivuston mukaan lääkäri voi havaita useimmat syyhytapaukset arvioimalla potilaan iho-oireita. Joissakin tapauksissa lääkäri voi ottaa näytteen ihosta diagnoosin vahvistamiseksi. Punkin munat ja ulosteet näkyvät mikroskoopin alla.

Hoito perustuu yleensä voiteisiin, joita potilas voi levittää kerran tai kahdesti päivässä koko vartaloon. Kaikki samassa taloudessa asuvat voivat halutessaan käyttää ehkäisevää hoitokeinoa, sillä sairaus tarttuu helposti.

Yleisimmin määrättyjä reseptilääkkeitä ovat:

  • Permetriinivoide, jota voidaan käyttää aikuisilla ja yli 2 kk ikäisillä lapsilla. Se levitetään ulkoisesti eikä se aiheuta suuria riskejä. 
  • Lindane-voide soveltuu vain sellaisille potilaille, joihin muut hoidot eivät tehoa.
  • Krotamitoni on ulkoisesti tai pillerin muodossa käytettävä lääke. Cigna-nettisivuston mukaan tällä lääkkeellä on suuri epäonnistumisprosentti, joten permetriinivoide on yhä paras vaihtoehto.
  • Ivermektiini on riskiryhmien ja erityistapauksien hoidossa käytettävä lääke.

Syyhyn hoito ja ehkäisy

Syyhyn leviämistä voidaan ehkäistä monin keinoin. Tässä muutamia hyödyllisiä vinkkejä:

  • Kun tartunnan saanut ihminen tunnistetaan, tulee jokaisen suorassa kontaktissa olevien samassa taloudessa asuvien ihmisten ja perheenjäsenten käyttää määrättyä ulkoista voidetta.
  • Pese kaikki tartunnan saaneen ihmisen kanssa kosketuksissa olleet materiaalit. Sanitaatio tulee tehdä 60 asteessa, sillä munat kuolevat tässä lämpötilassa.
  • Laajempi sanitaatio tulee tehdä hoidon lopussa.
  • Yhdynnän välttäminen on suositeltavaa hoidon aikana.
Lakanoiden peseminen yli 60 asteessa ja auringolle altistuminen auttaa poistamaan punkit.

Syyhyn hoitaminen on mahdollista

Ihmisten syyhyongelma liittyy alueen sosioekonomiseen tilanteeseen. Se on siis yleisempi ongelma köyhissä trooppisissa maissa, jossa oireita esiintyy jopa 10 % lapsista. Mitä huonompi terveysjärjestelmä maassa on, sitä suurempi infektion riski on.

Onneksi hoito on yleensä helppo ja tehokas. Ympäristön laaja sanitaatio ja koko sosiaalisen piirin lääkitseminen on tosin melko ärsyttävä toimenpide. Parasiitti voi kuitenkin ilmestyä uudelleen ilman näitä menetelmiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.