Suonikohjujen vaahtoruiskutus eli skleroterapia

Monien nykyisten vaihtoehtoisten hoitomuotojen joukossa suonikohjujen vaahtoruiskutus on yksi kysytyimmistä. Mistä hoito koostuu? Mitkä ovat riskit? Jatka lukemista saadaksesi tietää lisää!
Suonikohjujen vaahtoruiskutus eli skleroterapia

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Onko suonikohjujen vaahtoruiskutus eli skleroterapia sinulle jo tuttu? Suonikohjut ovat yhtä paljon terveysongelma kuin esteettinenkin ongelma. Usein ne ovat väriltään joko purppuranpunaisia tai sinisiä jälkiä jaloissa; verisuonet paksunevat ja tummuvat.

Onneksi on olemassa useita hoitomuotoja, jotka voivat auttaa vähentämään niitä. Näiden hoitomuotojen joukossa vaahtoruiskutus on suosittu menetelmä sen yksinkertaisuuden ja loistavien tulosten vuoksi. Mistä hoito koostuu? Kuinka se toimii? Tässä artikkelissa vastaamme näihin kysymyksiin.

Suonikohjut

Suonikohjut johtuvat laskimoiden vajaatoiminnasta. Jaloissa suonet näyttävät turvonneilta, ja niissä on oksamaisia ​​pullistumia ja käyriä, jotka eivät ole kovin miellyttäviä silmälle. Lisäksi ne voivat myös aiheuttaa tukkeumia suonissa kehon eri alueilla ja elimissä, kuten ruokatorvessa (ruokatorven suonikohju) ja peräsuolessa (peräpukamat).

Suonikohjujen syy liittyy yleensä riittämättömään verenkiertoon tai suonen seinämien heikkouteen. Tämä puolestaan ​​​​voi johtua perinnöllisistä tekijöistä, iästä, tottumuksista tai elämäntavoista.

Hyvä uutinen on, että on olemassa useita erilaisia ​​hoitomuotoja, joilla voidaan torjua ehkäistä suonikohjujen syntymistä: ruokavaliomuutoksista suonikohjujen ehkäisyyn tähtäävään liikuntaan, interventioihin, kuten laserhoitoon tai muihin hoitomuotoihin.

Tässä artikkelissa selitämme, mistä suonikohjujen vaahtoruiskutus koostuu. Lisäksi kerromme yksityiskohtaisesti palautumisprosessista ja mahdollisista riskeistä. Jatka lukemista!

Suonikohjujen vaahtoruiskutus on helppo hoitomuoto.
Suuret suonikohjut liittyvät laskimoiden huonoon verenkiertoon. Suonikohjujen hoitamiseksi saatat joutua muuttamaan elämäntapojasi.

Suonikohjujen vaahtoruiskutus

Suonikohjujen hoito mikrovaahdolla koostuu aineen injektoinnista sairastuneisiin laskimoihin. Tämän kautta pyritään edistämään verisuonten sisäseinien paranemista sekä ohjaamaan verenkiertoa. Tämän jälkeen hoidetut suonet imeytyvät takaisin ympäröivään kudokseen, kunnes ne katoavat.

Tässä menettelyssä käytetty aine, polidokanoli, joka tunnetaan myös nimellä Laureth-9, on sklerosoiva aine. Se edistää veren hyytymistä ja arpikudoksen muodostumista. Tämän seurauksena sairastuneen laskimon laajeneminen vähenee. Laajentuneet laskimot on yksi ilmeisimmistä suonikohjujen oireista.

Tässä on aiheellista korostaa, että tämä hoito ei vaadi matkaa sairaalaan tai anestesiaa. Ammattilaisen tulee kuitenkin antaa se ja hänen on noudatettava asetettua protokollaa.

Mikrovaahtokäsittelyn vaiheet

 • Paikannetaan hoidettava laskimo Doppler-ultraäänellä.
 • Asetetaan katetri.
 • Ruiskutetaan mikrovaahto katetrin läpi. Prosessia seurataan koko ajan.
 • Kun mikrovaahto on ruiskutettu, katetri poistetaan ja injektiokohtaan asetetaan sidos.

Toipumisprosessi ja hoidon riskit

Suonikohjujen vaahtoruiskutus on minimaalisesti invasiivinen toimenpide. Sellaisenaan se ei vaadi pitkäkestoista toipumisaikaa. Voit palata päivittäisiin toimintoihisi lähes välittömästi. Sinun tulee kuitenkin noudattaa lääkärin antamaa yksilöllistä hoitosuunnitelmaa.

On mahdollista, että tarvitset useita hoitokertoja saadaksesi näkyviä tuloksia. Lääkärisi määrittää tämän sekä istunnoissa käytettävän aineen määrän.

Joka tapauksessa on tärkeää pitää mielessä, että tämän tekniikan soveltamiseen liittyy riskejä ja mahdollisia sivuvaikutuksia. Katsotaanpa yleisimpiä:

 • Väliaikaiset vaikutukset: Punoitus, mustelmat, tummuminen ja suonten näkyminen. Näiden kaikkien pitäisi hävitä pian käsittelyn jälkeen.
 • Huomiota vaativat sivuvaikutukset: Jos sinulla on turvotusta tai alue tuntuu kuumalta kosketettaessa tai sinulla on allerginen reaktio, sinun tulee käydä lääkärin vastaanotolla. Vakavammissa tapauksissa voi kehittyä veritulppia, jotka vaativat välitöntä lääketieteellistä hoitoa.
Mikrovaahtokäsittelyn jälkeen käsitellyllä alueella voi esiintyä mustelmia tai punoitusta. Tämän pitäisi kuitenkin parantua ajan myötä.

Mitä suonikohjujen vaahtoruiskutuksesta tulee muistaa?

Suonikohjujen vaahtoruiskutus tarjoaa erittäin hyvä tuloksia esteettisestä näkökulmasta katsottuna. Mutta se voi auttaa myös muihin tähän ongelmaan liittyviin oireisiin, kuten kipuun, turvotukseen tai kouristukseen.

Vaikka toimenpide ei ole invasiivinen, sen voi suorittaa vain lääketieteen ammattilainen. Lisäksi sivuvaikutusten, kuten tulehduksen tai allergisen reaktion, yhteydessä on välttämätöntä hakeutua lääkärin hoitoon komplikaatioiden välttämiseksi.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Vaali terveyttäsi jäädytetyllä sitruunalla
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Vaali terveyttäsi jäädytetyllä sitruunalla

Tiesitkö, että sitruunaa voi hyödyntää myös jäädytettynä? Jäädytetyllä sitruunalla voit vahvistaa mm. vastustuskykysi toimintaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Antani MR, Dattilo JB. Varicose Veins. [Updated 2020 Apr 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470194/
 • Radhakrishnan N, Jayakrishnan R, Deepu G. Microfoam Sclerotherapy for Varicose Veins: a Retrospective Analysis of a Modified Technique. Indian J Surg. 2015;77(Suppl 3):816-821. doi:10.1007/s12262-013-1013-2
 • Worthington-Kirsch RL. Injection sclerotherapy. Semin Intervent Radiol. 2005;22(3):209-217. doi:10.1055/s-2005-921954
 • Barrett JM, Allen B, Ockelford A, Goldman MP. Microfoam ultrasound-guided sclerotherapy treatment for varicose veins in a subgroup with diameters at the junction of 10 mm or greater compared with a subgroup of less than 10 mm. Dermatol Surg. 2004;30(11):1386-1390. doi:10.1111/j.1524-4725.2004.30430.x
 • Tropper U, Ferrrari D, Torres D. Todo sobre las varices, 1era edición. Buenos Aires; Kier, 2007.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.