Logo image
Logo image

Suojakäsineiden käyttöohjeet koronavirustartunnan välttämiseksi

3 minuuttia
Koronaviruksen nopean leviämisen takia on tärkeää tietää, milloin käsineitä tulee käyttää sekä kuinka ne laitetaan ja otetaan pois oikealla tavalla. Tällä tavalla suojelemme itseämme ja muita ihmisiä.
Suojakäsineiden käyttöohjeet koronavirustartunnan välttämiseksi
Viimeisin päivitys: 22 toukokuuta, 2020

Koronavirus leviää koko ajan maailmassa, ja useat maat tiukentavat määräyksiään hetki hetkeltä tartuntalukujen taltuttamiseksi. COVID-19 -viruksella on korkea tartuntakyky, ja suojellaksemme itseämme sekä muita, meidän on osattava käyttää suojakäsineitä ja hengityssuojaimia oikein silloin kun niille on tarvetta. Tässä artikkelissa annammekin asianmukaiset suojakäsineiden käyttöohjeet kaikille käsineitä käyttäville.

Suojakäsineet ovat kertakäyttötuotteita, joita käytetään käsien peittämiseen. Ne toimivat ehkäisytoimenpiteenä sekä suojaamalla käyttäjää mahdolliselta tartunnalta että päinvastoin, estämällä niiden käyttäjää tartuttamasta muita.

Toisin sanoen, käsineitä käyttämällä voimme välttää suoraa käsikontaktia esineisiin tai ihmisiin, jotka voivat mahdollisesti olla viruksen saastuttamia. Suojakäsineitä käytetään erityisesti sairaaloissa ja terveyskeskuksissa sairaiden ihmisten hoidossa tai silloin, kun ihmisiltä otetaan näytteitä laboratoriotutkimuksiin.

Jotta käsineet voisivat tarjota kattavan suojan niiden käyttäjälle tai vaihtoehtoisesti toiselle osapuolelle, on ehdottoman tärkeää tietää kuinka ne laitetaan käteen ja otetaan pois oikeaoppisesti. Jos käsineitä ei käytetä oikein, ei niistä ole ollenkaan tai juurikaan hyötyä.

Suojakäsineiden käyttöohjeet

Ensimmäinen askel: ennen käsineiden laittamista

Ennen kuin suojakäsineet laitetaan käteen, on muistettava muutama tärkeä asia. Ensinnäkin, kaikki korut ja asusteet täytyy ottaa pois; sormukset, rannerenkaat, kellot jne. Lisäksi kannattaa huolehtia siitä, että kynnet on leikattu lyhyiksi eikä niissä ole teräviä kohtia, jotka voisivat repiä käsineet rikki.

Kun tämä on tehty, kädet tulee pestä hyvin. Tämän tekemiseksi kostuta kädet ensin vedellä, ja ota sitten saippuaa. Hankaa käsiä yhteen, hiero sekä kämmeniä että kämmenselkiä saippualla, ja muista myös sormien välit sekä kynnet ja sormenpäät. Pese myös ranteet ja etene hiukan ylöspäin käsivarteenkin. Pesun tulisi kestää ainakin 20 sekuntia.

Kun olet lopettanut käsien hieromisen saippualla, huuhtele ne runsaalla vedellä. Jos sinulla on käytettävissäsi alkoholista valmistettu desinfiointiaine, voit käyttää sitäkin.

Pesun jälkeen on tärkeää kuivata kädet kertakäyttöpyyhkeellä. Jos olet puhdistanut ne desinfiointiaineella, anna kätesi kuivua hyvin; pyyhettä tai paperia ei tarvita. Tämän jälkeen voit laittaa käsineet.

Some figure
Käsineet ovat ehkäisymenetelmä, joka suojaa sekä käyttäjää että muita ihmisiä.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Kuinka kauan koronavirus selviää pinnoilla?

Käsineiden laittaminen

Suojakäsineet tulevat yksittäispakattuina steriiliyden varmistamiseksi. Siksi on välttämätöntä noudattaa käyttöohjeita pakkausta avattaessa. Ne tulisi laittaa käteen sellaisessa paikassa, joka on myös steriili. Laita ensin toinen käsine käteen, ja varmista ettet missään nimessä kosketa käsineen ulkopintaa paljaalla kädellä.

Kun laitat toisen käsineen, voit auttaa sillä kädellä, jossa on jo käsine. Muista aina huolehtia, ettet saastuta kumpaakaan niistä.

Miten käsineet otetaan pois?

Kun otat suojakäsineet pois, sinun on oltava jälleen erityisen varovainen. Jos ne ovat saastuneet ja sitten kosketat niitä paljain käsin, voit saada tartunnan niissä mahdollisesti olevasta mikro-organismista.

Ensinnäkin, sinun täytyy “kuoria” tai vetää käsine toisesta kädestä hienovaraisesti. Poista se niin, että käsineen ulkopinta ei pääse koskemaan ihoasi, eikä toisen käden hansikas myöskään koske paljastuvaa kättäsi. Käsine, jonka olet kuorinut pois kädestäsi, tulee heittää roskikseen sillä kädellä, jossa on vielä käsine.

Poistaaksesi toisen käsineen, sinun on vietävä paljaan käden sormet käsineen sisään. Näin voit kääntää sen ympäri, sisäpuoli ulospäin, koskematta käsineen ulkopuolta. Heitä käsine heti roskikseen vain sen sisäpuolta koskien.

Kun heität suojakäsineet roskikseen, huolehdi että ne eivät kosketa itse roskista vaan että ne putoavat suoraan roskapussiin. Roskapussi tulee heittää pois mahdollisimman pian.

Some figure
On tärkeää varmistaa, että käsineet eivät pääse saastumaan kun niitä laitetaan käteen tai kun ne otetaan pois. Siksi on välttämätöntä noudattaa asianmukaisia käyttöohjeita.

Lue tämäkin: Miten elää samassa taloudessa koronavirusta sairastavan kanssa

Pidä mielessä

Lääketieteelliset ja sairaanhoitoalalla käytetyt tarvikkeet ovat etuoikeus, etenkin tällaisissa tilanteissa, joissa kaikki ovat pandemiasta huolissaan. Tarvikkeista on nyt pulaa maailmanlaajuisesti, joten suojakäsineiden ja hengityssuojainten käyttö tulisi rajoittaa niihin tilanteisiin, joissa se todella on tarpeen.

Kun näiden tarvikkeiden käyttö on tarpeen, niitä tulee käyttää oikein jotta niistä on apua. Tällöin suojakäsineiden käyttöohjeet tulevat ajankohtaiseksi! Kaikkein tärkein asia on hyvä käsihygienia, ja kasvojen koskettelua on vältettävä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Técnica de Guantes médicos. (n.d.). Retrieved March 19, 2020, from https://www.fisterra.com/ayuda-en-consulta/tecnicas-atencion-primaria/guantes-medico/
  • OMS | Pasos para ponerse y quitarse el equipo de protección personal (EPP) – carteles. (2015). WHO.
  • Gaspar Carreño, M., et al. “Revisión sobre el uso de guantes en los hospitales.” El Farmacéutico Hospitales 197 (2011).
  • González, Gilberto, et al. “Comparación de guantes de látex de uso clínico de diferentes marcas comerciales mediante microscopía electrónica de barrido.” Avances en Biomedicina 4.2 (2015): 56-63.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.