Shinrin yoku eli metsäkylpy: mitkä ovat sen hyödyt?
Luonnolla on monenlaisia lääkitseviä vaikutuksia sekä fyysiseen että psyykkiseen jaksamiseen. Yksi suosiotaan kasvattava luontohoito, joka palauttaa yhteyden itseen, on nimeltään shinrin yoku eli metsäkylpy. Tämä hoito tunnetaan stressiä ja ahdistusta vähentävästä kyvystään. Sen pääasiallinen tarkoitus on lisätä hyvinvointia luonnossa oleskelun kautta.
Sitä pidetään tarkemmin ottaen metsäterapiana, jossa metsien katsotaan tuottavan terveyttä edistäviä vaikutuksia. Metsässä kuljeskelu, oksien napsahtelun ja lehtien kahinan kuuntelu, taivaan ihastelu ja raikkaan ilman hengittäminen tuottavat merkittäviä hyötyjä keholle. Mitkä sitten ovat metsäkylvyn hyödyt? Otetaan selvää!
Mitä tarkoittaa “shinrin yoku”?
Japanin kielessä shinrin merkitsee “metsää”, kun taas yoku tarkoittaa “kylpeä”. Näiden kahden sanan liitto kääntyy “metsässä kylpemiseksi”, ja se tarkoittaa siis metsässä oleskelua tyytyväisyyden ja paremman terveydentilan saavuttamiseksi.
Metsäkylpyhoito on peräisin 1980-luvulta, kun japanilaiset alkoivat tavoitella terveellistä elämäntyyliä irrottautumalla kaupungin melskeestä ja teknologiabuumista, joka oli alkanut rasittaa monia ihmisiä.
Metsäkylvyllä on spirituaaliset juuret, ja siinä nautitaan luonnosta kuljeskellen siellä päämäärättömästi. Tavoitteena on uppoutua ympäristöön täysin. Tämän luontoterapiamuodon uskotaan tehostavan immuunijärjestelmää.
Ja vaikka lisää tutkimuksia tarvitaan vielä, International Journal of Mental Health and Addiction -lehti raportoi havainnoista, joita metsäkylvyn ahdistusoireita vähentävästä tehosta on tehty.
Saatat pitää tästäkin artikkelista: Rentouttava päivä maaseudulla on hyvä apu stressiin
Metsäkylvyn hyödyt
Metsäkylpyyn liitettyjä hyötyjä ovat pääasiassa elämänlaadun paraneminen sekä psyykkisten ja fyysisten sairauksen ehkäisy. International Journal of Forest Medicine –lehdessä itse asiassa väitetään, että tulevaisuudessa lääkärit määräävät metsäkylpyjä ehkäiseväksi hoidoksi.
Luontoympäristössä aistit ovat valppaina tuoksuille, tuntemuksille, kuville, äänille ja jopa mauille. Samalla saadaan liikuntaa kävelystä, mikä tarkoittaa lukemattomia muita lisähyötyjä.
Metsäkylpy parantaa mielialaa
International Journal of Environmental Research and Public Health -lehden tutkimuksessa havaittiin, että kävely metsässä vähensi kielteisiä tunnetiloja, ja siinä viitattiin erityisesti seuraaviin:
- Kiukku ja vihamielisyys
- Uupumus ja hämmennys
- Jännittyneisyys ja ahdistus
- Masennus ja lannistuneisuus
Tutkimuksessa kävi ilmi, että metsässä kävely lisäsi osallistujien myönteisiä tunteita ja jaksamista.
Aloita menetelmä kävelemällä vähintään 40 minuuttia metsässä.
Metsäkylpy vahvistaa immuunijärjestelmää
Centro Mesoamericano para el Intercambio de Conocimientos y Experiencias Forestales osoittaa, että luontoterapiat lisäävät rentoutumisen fysiologisia vaikutuksia.
Lisäksi kasvien ja puiden erittämät eteeriset öljyt vaikuttavat vastustuskykyyn ja tukevat kehon kykyä puolustautua taudeilta. Tästä on useita tutkimuksia, joissa puhutaan luontoterapian vaikutuksesta immuunitoimintoihin. Vaikutukset näkyvät seuraavin hyödyin:
- Suojaa sydäntä: Espanjan sydänyhdistys tähdentää, että pitkäkestoiset aktiviteetit luonnossa vaikuttavat suotuisasti verenkiertojärjestelmän terveyteen.
- Lievittää kroonista kipua: Metsässä kävelyn rentouttava vaikutus lievittää kipuja ja särkyjä potilailla, joilla on vaikea-asteista kipua, fibromyalgiaa tai uupumusta.
- Auttaa säätelemään verenpainetta: Metsässä kävely voi vaikuttaa verenpainelukemiin. Teoriassa luonnossa käyskentely laskee verenpainetta ja parantaa verenkiertoa.
Vähentää unihäiriöitä
Iltaisin tapahtuva metsäkylpy parantaa yöunien kestoa, syvyyttä ja laatua. Rentoutuminen vähentää uniongelmia.
Vähentää stressiä
Stressihormoni kortisoli on yhdistetty päänsärkyihin, ihosairauksiin, verenpaineen kohoamiseen ja muihin terveysongelmiin. Mutta kuinka metsäkylpy säätelee tämän hormonin eritystä?
Association of Nature and Forest Therapies -yhdistyksen mukaan metsäkylpy laskee kortisolitasoa stimuloimalla kehon lepotilaa ja säästämällä energiaa.
Tehostaa luovuutta
Metsään uppoutuminen tekee hyvää luovuudelle. National Geographicin haastattelussa tarkastellaan Kansasin yliopiston johtamaa tutkimusta retkeilijöistä, jotka tekivät kolmen päivän reissun. Matkan päätteeksi heidän kognitiiviset kykynsä ja luovuutensa olivat parantuneet.
Metsässä vietetty aika tarjoaa myös taukoa teknologiasta ja tietotulvasta, mikä antaa uudenlaista inspiraatiota.
Amerikan sydänyhdistys toteaakin tältä osin, että maisemanvaihdos on erinomainen keino herätellä luovuutta, sillä luonnosta löytyy ärsykkeitä, joita ruutu ei tarjoa.
Metsäkylpy voi auttaa pitämään keuhkot terveinä
Principles of Internal Medicine -kirjassa kerrotaan, että hengityselinjärjestelmä hapettaa verta ja poistaa hiilidioksidia, mikä vaatii oletettua kontaktia raittiin ilman ja veren välillä.
Maailman terveysjärjestö korostaa, että 99 % maailman väestöstä hengittää ilmaa, joka ei yllä laadukkuuden rajoille. Vaikka tuhansissa kaupungeissa ilmanlaatua tarkkaillaan, ihmisten hengittämässä ilmassa on epäterveellinen määrä typpioksidia ja pienhiukkasia.
Metsäkylvyt auttavat puhdistamaan keuhkoja niihin kertyvistä kaasuista ja muista kaupungin saasteista, jotka aiheuttavat ongelmia keuhkojen toiminnassa.
Mitä metsäkylvyistä tulee muistaa
Metsäkylpy vaatii aikaa ja täyttä kiireettömyyttä. Sen aikana on myös kiinnitettävä huomiota luonnon lähettämiin viesteihin yhteyden vahvistamiseksi. Tällaisen “tutkimusmatkan” aloittamiseen saatat tarvita seuraavia välineitä:
- Kartta koko reitistä.
- Riittävästi vettä nestetasapainon ylläpitämiseen matkan ajan.
- Reppu välttämättömille tarvikkeille.
- Mukavat vaatteet, urheiluun sopivat kengät tai vaelluskengät.
Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: Ihanteellisia ulkoilma-aktiviteetteja syksyllä
Näin toteutat metsäkylvyn
Vaikka tällainen terapiamuoto voidaan toteuttaa yksin tai porukalla, ainakin ensimmäisellä kerralla apua kannattaa pyytää metsäterapiayhdistysten valtuuttamalta oppaalta, jos mahdollista. Noudata seuraavia ohjeita tehdäksesi metsäkävelyn:
- Valitse metsä: Metsäretkiä ei tulisi improvisoida. Matka alkaa valitsemalla metsä – mieluiten tasamaastoinen – jossa on runsaasti polkuja, kosteikkoja, kiviä, aukeita sekä kasvi- ja eläinlajeja.
- Nauti kaikilla aisteilla: Kulje rauhalliseen tahtiin ja täydellisessä hiljaisuudessa antaaksesi vaistojesi ohjata sinua. Halaa halutessasi puuta, maista syötäväksi kelpaavaa marjaa tai kosketa kiven pintaa. Kuuntele luonnon ääniä ja haistele ilmaa. Anna jalkojesi tuntea maaperä.
- Pysähdy nauttimaan elämyksestä: Jossain vaiheessa matkaa pidetään tauko, käydään ympyrään ja kerrotaan kokemuksesta. Tätä varten osallistujat voivat ottaa käteensä jonkin kappaleen luonnosta merkiksi omasta puheenvuorosta. Kerrottuaan tuntemuksistaan henkilö ojentaa esineen seuraavalle.
- Teeseremonia: Metsäkylpy kestää yleensä 40 minuutista kolmeen tuntiin. Sen päätteeksi opas tarjoaa osallistujille matkalla kerätyistä kasveista valmistettua hauduketta. Tämä symboloi metsän ja henkilön yhdentymistä.
Kenelle metsäkylpy sopii?
Metsäkylpy sopii kaikille, erityisesti stressaavina aikoina. Myös ne, joiden täytyy liikkua lääkärin suosituksesta, kokevat metsäkävelyt varmasti hauskaksi ja terveelliseksi vaihtoehdoksi.
Jos fyysiset rajoitteet vaikeuttavat metsään menemistä, shinrin yokua voi toteuttaa myös virtuaalisissa ympäristöissä. Tutkimukset ovat löytäneet yhtäläisyyksiä aidon metsäympäristön tuottamien psyykkisten vaikutusten ja digitaalisen metsäympäristön synnyttämien vaikutusten väliltä.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.