Selluliitin eri tyypit
Selluliitti, jota kutsutaan myös “appelsiininkuori-ihoksi”, on ihosairaus, joka vaikuttaa miljooniin naisiin ympäri maailmaa. Tämä patologia aiheuttaa yleensä epämukavuutta ja vaikuttaa henkilön itsetuntoon. Oletko kiinnostunut tietämään mitkä ovat selluliitin eri tyypit ja miten niitä voidaan hoitaa? Jatka lukemista!
Espanjan Dermatologian ja Venereologian Akatemia (AEDV) arvioi, että 85–98 % naisista kärsii selluliitista jossain vaiheessa elämäänsä. Se on yleisempi valkoisilla henkilöillä, ja sen esiintyvyys miehillä on enintään 10 %.
Useimmissa tapauksissa selluliitti on taustalla olevan ongelman varhainen ilmentymä. Tällaisia ovat hormonaaliset häiriöt, huono ruokavalio ja tiettyjen elintarvikkeiden intoleranssi. Oikea-aikainen hoito on välttämätöntä ihon ulkonäön parantamiseksi ja tilan etenemisen estämiseksi.
Mitä on selluliitti?
Selluliitti tunnetaan esteettisessä lääketieteessä nimellä edematoottinen fibrosklerootti pannikulopatia. Se on ihosairaus, joka ilmenee aineenvaihdunta- ja hormonaalisten häiriöiden seurauksena.
Se ilmenee yleensä pieninä kyhmyinä ja epäsäännöllisinä painaumaina ihon pinnalla. Tutkimusten mukaan sitä kertyy yleisimmin reisiin, pakaroihin, olkavarsiin ja alavatsaan.
Sitä ilmenee yleensä naisten hormonaalisten muutosten, kuten raskauden tai murrosiän, aikana. Se johtuu rasvasolujen tai adiposyyttien määrän sekä koon lisääntymisestä, minkä seurauksena verisuonten tyhjennysmekanismi muuttuu.
Tässä mielessä rasvan ja nesteiden kerääntyminen kudoksiin lisääntyy, ja siihen liittyy ihon kuitujen kovettuminen, mikä luo selluliitille ominaisen ulkonäön. Tätä esteettistä ongelmaa ei pidä sekoittaa tarttuvaan selluliittiin.
Jälkimmäinen on tulehdussairaus, joka ilmenee, kun patogeeniset bakteerit tunkeutuvat ihoon. Toisin kuin normaali selluliitti, tarttuvassa selluliitissa ihon pinta on turvonnut, punainen, kuuma ja kipeä kosketettaessa.
Selluliitin oireet
Eri tyyppisten selluliittien oireet ilmaantuvat yleensä teini-iässä. Varhaisissa muodoissa ihon paksuus lisääntyy ilman muita ilmentymiä. Yleisesti ottaen voimme nähdä seuraavaa:
- Pienet painaumat ihossa
- Epäsäännölliset kyhmyt
- Syvät kyhmyt
- Ihon vähentynyt elastisuus
- Raskas olo tai tunnottomuuden tunne alueella
- Kipu, joka ilmenee pitkälle edenneissä tapauksissa
Pääasialliset syyt
Tämä on pääasiassa hormonaalinen ja geneettinen ongelma. Samoin painonvaihtelu on yksi tekijä, joka vaikuttaa eniten selluliitin muodostumiseen. Suurin syyllinen on kuitenkin hormonien ylituotanto.
Ylimääräiset hormonit kehossa edistävät rasvasolujen epänormaalia toimintaa. Jälkimmäiset tulehtuvat ja niiden koko sekä lukumäärä kasvaa, kunnes ne muuttuvat rasvakyhmyiksi. Lisäksi ihon kuidut tiukkenevat, mikä muodostaa jäykän verkoston, joka vetää alas ja luo selluliitille sen ominaisen ulkonäön.
Yleisimmät selluliitin syyt ovat seuraavat:
- Murrosikä
- Raskaus
- Eksogeenisten estrogeenien käyttö
- Liikkumaton elämäntapa
- Runsaasti rasvaa, natriumia ja sokereita sisältävä ruokavalio
- Tiukkojen vaatteiden käyttö
Mitkä ovat selluliitin eri tyypit?
Nykyään asiantuntijat tunnistavat selluliitin kolme eri tyyppiä; rasvainen, kuitumainen ja vesipitoinen. Näillä on erilaisia ominaisuuksia ja ne kaikki voivat esiintyä samassa henkilössä.
Rasvainen selluliitti
Tämä on kaikkien selluliitin tyyppien yleisin muoto. Sille on ominaista se, että vaurioitunut alue menettää yhtenäisyyden, vajoaa helposti kosketettaessa ja liikkuu selvästi liikkeen tai asennon muutosten myötä. Tästä syystä sitä kutsutaan myös “pehmeäksi” selluliitiksi.
Samoin ihossa on yleensä kyhmyjä ja epäsäännöllisyyksiä. Siihen ei yleensä liity kipua, mutta se voi aiheuttaa tiettyä ihon raskautta. Yleensä se johtuu rasvan kertymisestä ihon alle, liikunnan puutteesta tai rajuista ruokavalion muutoksista.
Sitä esiintyy yleisimmin pakaroissa, lantioissa, reisissä, vyötäröllä, vatsassa ja polvien sisäpuolella. Yleisesti ottaen sen vähentämiseksi suositellaan seuraavaa:
- Vähennä tyydyttyneiden rasvojen ja prosessoitujen elintarvikkeiden kulutusta.
- Kuluta runsaasti kuituja ja hyviä rasvoja sisältäviä ruokia, kuten avokadoa ja oliiviöljyä.
- Juo enemmän vettä.
Myös kohdistetut selluliittihieronnat ovat hyödyllisiä. Jotkut menetelmät, kuten pressoterapia, mesoterapia ja karboksiterapia, toimivat myös.
Kuitumainen selluliitti
Tämä on selluliitin muoto, josta on vaikea päästä eroon. Se on yleisin nuorilla lihavilla naisilla tai jopa laihoilla naisilla. Yleensä sairastunut iho kovettuu, kuten kompakti lohko, johtuen rasvan vangitsevien solun väliseinien paksuuntumisesta. Sitä kutsutaan yleensä “kovaksi” tai “tiiviiksi” selluliitiksi.
Sille on myös tunnusomaista se, että se on kivulias, koska alueen hermot puristuvat. Lisäksi iho altistuu yleensä suurelle jännitykselle, mikä edistää venymäjälkien ilmaantumista. Joskus vahingoittunut alue voi muuttua kylmäksi.
Tämän tyyppinen selluliitti muodostuu tyypillisesti pakaraan, polviin, reisien sisäpuolelle ja käsivarsiin. Hoitosuosituksiin kuuluu tasapainoinen ruokavalio – runsaasti proteiinia ja vähän rasvaa. Myös liikunta auttaa pääsemään eroon kuitumaisesta selluliitista.
Hyödyllisimmät esteettiset hoidot ovat LPG endermologie (lipohieronta) ja ultraääni. Toisaalta erilaiset radiotaajuudet ovat myös tuottaneet hyviä tuloksia monille ihmisille, joilla on tällainen selluliitti.
Vesipitoinen selluliitti
Vesipitoinen selluliitti tunnetaan myös nimellä “edematous-selluliitti”. Se yleensä yhdistää molempien yllä kuvattujen selluliitti tyyppien ominaisuudet samanaikaisesti. Useimmissa tapauksissa vaurioitunut iho on pehmeää ja joustava. Lisäksi siihen voi liittyä kipua tai ei.
Sen esiintyminen liittyy nesteretentioon, joka johtuu imusolmukkeiden tai laskimoverenkierron ongelmista. Se sijaitsee tyypillisesti reisissä, pakaroissa, vatsassa ja käsivarsissa. Sairaat ihmiset raportoivat yleensä raskaasta tunteesta ja turvotuksesta jaloissa.
Tehokkain esteettinen hoito on lymfaattinen pressoterapia. Samoin on suositeltavaa käyttää endermologiaa palauttamaan ihon kiinteys ja kimmoisuus. Myös keskitehoiset urheilulajit ovat ihanteellisia palauttamaan lihaskuntoa ja vähentämään ylimääräistä rasvaa.
Esteettiset hoidot
Tällä hetkellä on olemassa suuri määrä lääkkeitä, jotka auttavat tuhoamaan rasvakudosta ja pääsemään eroon selluliitista. Nämä ovat lääkkeitä, joilla on lipolyyttisiä vaikutuksia, mikroverenkiertoa aktivoivat aineet, fosfatidyylikoliini ja retinoli.
Ihotautilääkärit ovat asiantuntijoita, jotka on koulutettu diagnosoimaan ja luokittelemaan selluliittityypit. Tämän perusteella he myös ohjaavat sinut oikeaan hoitoon. Yleisimmät esteettiset menetelmät tämän tilan hoitamiseksi ovat seuraavat:
- Korkeaenergiset akustiset aallot
- Radiotaajuus ja ultraääni
- LPG Endermologie
- Pressoterapia
- Kehon mesoterapia
- Karboksiterapia
Suosituksia selluliitin ehkäisemiseksi
Selluliitti on sairaus, jota voidaan ehkäistä pienillä tottumusten ja elämäntapojen muutoksilla. Jotkut hyödyllisimmistä suosituksista tämän esteettisen ongelman riskin vähentämiseksi ovat seuraavat:
- Lisää C-vitamiinin, E-vitamiinin ja kaliumin saantia
- Vähennä natriumia, rasvoja ja sokereita sisältävien elintarvikkeiden kulutusta
- Vältä alkoholin ja kahvin juomista
- Älä polta tupakkaa
- Juo runsaasti vettä
- Harjoita liikuntaa säännöllisesti, vähintään 2-3 kertaa viikossa
Selluliitti on naisten yleinen esteettinen ongelma
Kuten huomaat, selluliittia on eri tyyppejä ja niiden hoito vaihtelee ominaisuuksien ja vakavuuden mukaan. Ihotautilääkäri voi auttaa sinua löytämään strategioita ihon ulkonäön ja terveyden parantamiseksi. Mikäli selluliitti aiheuttaa sinulle epämukavuutta, älä epäröi ottaa yhteyttä ihotautilääkäriin!
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.