Paranna yskä sipulilla
Paranna yskä sipulilla! Yskiminen on yksi elimistön puolustusjärjestelmistä, joka auttaa elimistöä taistelemaan viruksia, bakteereja ja pölyä vastaan hengitysteissä. Yskä syntyy, kun ilmaa poistuu keuhkoista voimakkaasti, ja usein sen yhteydessä ilmenee ärsytystä ja limaa.
Yskiminen on yksi parhaista keinoista päästä eroon infektion aiheuttamasta limasta keuhkoissa, mutta ärsyttävän yskän hoitoon on olemassa monia eri hoitoja, jotka lievittävät jatkuvaa yskimistä.
Onneksi on olemassa monia luontaisia hoitoja, jotka voivat auttaa lievittämään kovaa yskää. Yksi näistä on sipuli. Tämä mahtava kasvis sisältää antibioottisia, limaa irroittavia ja tulehdusta lievittäviä yhdisteitä, jotka auttavat sinua parantumaan nopeammin. Alta löydät viisi parasta keinoa siihen, miten sipuli voi auttaa lievittämään yskää.
1. Paranna yskä sipulilla! Lämmin juoma sipulista ja valkosipulista
Paranna yskä sipulilla, vaikka se ei kuullosta herkulliselta. Tämä kuuma juoma, joka valmistetaan sipulista ja valkosipulista, auttaa tehostamaan luontaisten ravintoaineiden määrää ja puolustusjärjestelmän toimintaa viruksia ja bakteereita vastaan.
Valkosipuli ja sipuli irrottavat limaa ja avaavat tukkoisia hengitysteitä, joka johtaa yskän lievittymiseen.
Ainekset
- 500 ml vettä
- 1 raaka valkosipulinkynsi
- Puolikas sipuli
Miten juoma valmistetaan
- Lämmitä vesi mikrossa tai kattilassa. Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipuli.
- Kun vesi kiehuu, poista se liedeltä ja kaada kannelliseen lasipurkkiin. Lisää sipuli ja valkosipuli.
- Anna juoman jäähtyä 20 minuuttia, siivilöi ja nauti.
- Juo yksi kupillinen aamulla ja toinen ennen nukkumaanmenoa.
Suositeltua lukemista: Sipuli, valkosipuli ja sitruuna – varsinainen superhoito
2. Sipulista ja hunajasta valmistettu yskänsiirappi
Tämä luontainen yskänsiirappi valmistuu hunajasta ja sipulista. Hoidossa yhdistyy kummankin aineksen antibioottinen, desinfioiva vaikutus ja limaa irrottava vaikutus, joka auttaa sekä kuivan että limaisen yskän hoidossa. Nauti juoma kuumana ja paranna yskä sipulilla ja hunajalla hetkessä.
Sekä hunaja että sipuli rauhoittavat kurkun ärsytystä ja helpottavat keuhkojen avaamista.
Ainekset
- 1 sipuli
- n. 4 rkl hunajaa
Valmistus
- Pilko sipuli ja aseta lasipurkkiin
- Peitä sipuli hunajalla ja anna sen uuttua 10-12 tuntia, tänä aikana sipulin hoitavat yhdisteet liukenevat hunajaan.
- Nauti hunajaa 2-3 ruokalusikallista päivässä.
3. Sitruuna-sipulimehu
Tuore sipulimehu yhdessä sitruunan kanssa auttaa rauhoittamaan hengitysteiden tulehdusta ja lievittämään tukkoisuutta ja yskää. Nämä kaksi ainesta ehkäisevät virus- ja bakteeritulehdusten leviämistä ja auttavat hoitamaan infektioita tehokkaasti – samalla vältät mahdolliset komplikaatiot.
Ainekset
- 1/2 sipuli
- Puolikkaan sitruunan mehu
Valmistus
- Aseta sipuli mehustimeen ja yhdistä sitruunamehuun
- Nauti kaksi ruokalusikallista kolmen tunnin välein
4. Juoma valkosipulista, sipulista ja porkkanasta
Tämä juoma valmistetaan valkosipulista, sipulista ja porkkanasta, ja se on ravitseva, uudistava juoma, joka ehkäisee hengitysteiden oireita ja tulehduksia, ja lievittää yskää.
Juoma rauhoittaa kurkkua, avaa tukkoiset keuhkot ja tehostaa kuona-aineiden poistumista, jotka voivat heikentää paranemisprosessia. Se on lisäksi loistava keino ehkäistä kolesterolin kertyminen verisuoniin, sillä se sisältää kuitua ja antioksidantteja, jotka poistavat kolesterolia suonista.
Ainekset
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 keskikokoinen sipuli
- 2 selleritankoa
- 1 keskikokoinen porkkana
- 1 litra vettä
Valmistus
- Pese kaikki ainekset hyvin ja paloittele ne. Lisää tehosekoittimeen veden kera ja sekoita tasaiseksi juomaksi
- Nauti kaksi kertaa päivässä
Suositeltua lukemista: Sellerin viisi huonosti tunnettua terveyshyötyä
5. Paikallinen sipulihoito
Tämä sipulista valmistettu haude auttaa lievittämään yskää ja sen aiheuttamaa ärsytystä hengitysteissä. Sipulilla on kipua lievittävä ja rauhoittava vaikutus, joka sopii yskän, flunssan ja keuhkoputkentulehduksen hoitoon.
Ainekset
- 1 sipuli
- 1/2 litraa vettä
Valmistus
- Lisää paloiteltu sipuli puoleen litraan vettä ja keitä sipuli pehmeäksi
- Siivilöi
- Kastele puhdas pyyheliina nesteessä ja aseta se rintakehälle ennen liinan viilenemistä
- Anna hoidon vaikuttaa 10 minuuttia. Toimii parhaiten ennen nukkumaanmenoa
Kuten tästä artikkelista käy ilmi, voi sipulia hyödyntää monella eri tavalla yskän hoitoon. Kokeile näistä kaikkia tai valikoi itsellesi mieluisin resepti.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Adeleye, I. A., & Opiah, L. (2003). Antimicrobial activity of extracts of local cough mixtures on upper respiratory tract bacterial pathogens. West Indian Medical Journal, 52(3), 188–190.
- Bayan L, Koulivand PH, Gorji A. Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed. 2014;4(1):1–14.
- Beigoli S, Behrouz S, Memar Zia A, Ghasemi SZ, Boskabady M, Marefati N, Kianian F, Khazdair MR, El-Seedi H, Boskabady MH. Effects of Allium cepa and Its Constituents on Respiratory and Allergic Disorders: A Comprehensive Review of Experimental and Clinical Evidence. Evid Based Complement Alternat Med. 2021 Sep 11;2021:5554259.
- Ahmed N, Sutcliffe A, Tipper C. Feasibility study: honey for treatment of cough in children. Pediatr Rep. 2013;5(2):31–34. Published 2013 Jun 20. doi:10.4081/pr.2013.e8
- Goldman RD. Honey for treatment of cough in children. Can Fam Physician. 2014;60(12):1107–1110.
- Kianian F, Marefati N, Boskabady M, Ghasemi SZ, Boskabady MH. Pharmacological Properties of Allium cepa, Preclinical and Clinical Evidences; A Review. Iran J Pharm Res. 2021 Spring;20(2):107-134.
- Marefati N, Ghorani V, Shakeri F, Boskabady M, Kianian F, Rezaee R, Boskabady MH. A review of anti-inflammatory, antioxidant, and immunomodulatory effects of Allium cepa and its main constituents. Pharm Biol. 2021 Dec;59(1):287-302.
- Oduwole, O., Meremikwu, M. M., Oyo-Ita, A., & Udoh, E. E. (2014). Honey for acute cough in children. Evidence-Based Child Health, 9(2), 303–346. https://doi.org/10.1002/ebch.1970
- Omenaas, E., Fluge, Buist, A. S., Vollmer, W. M., & Gulsvik, A. (2003). Dietary vitamin C intake is inversely related to cough and wheeze in young smokers. Respiratory Medicine, 97(2), 134–142. https://doi.org/10.1053/rmed.2003.1439
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.