Se tapahtuu meille kaikille: lentomatkustaminen lisää ilmavaivoja
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto
Useiden tuntien oleskelu 10 000 metrin korkeudessa voi vaikuttaa elimistöön haitallisesti. Kierrätetty ja kuiva ilma sekä alhainen paine voivat aiheuttaa kaikkea finneistä päänsärkyyn. On kuitenkin olemassa toinen, ehkä vielä epämiellyttävämpi tilanne: kaasujen muodostuminen. Ota selvää täällä, miksi lentomatkustaminen lisää ilmavaivoja ja mitä tehdä niiden vähentämiseksi.
Miksi lentomatkustaminen lisää ilmavaivoja?
Jotkut biologiset prosessit tulevat epätasapainoon lentokoneen ympäristössä. Elimistö altistuu useiden tuntien ajan epätavallisille tilanteille, kuten ahtaalle tilalle, epämukaville istuimille ja erilaiselle hengitysilmalle.
Lentokoneen ilmaa tavallisesti uudistetaan kolmen minuutin välein, mikä vähentää ilmankosteuden minimiin. Tämä lisää hengitystieinfektioiden todennäköisyyttä ja lisää ihon kuivumista.
Alhaisen ilmanpaineen aiheuttama ongelma on kuitenkin toinenkin. Tämä on kaasun muodostuminen, joka on ruoansulatusjärjestelmän normaali prosessi. On kuitenkin todistettu, että tämä tuotanto lisääntyy, kun olemme yli 3353 metrin korkeudessa.
Lue tämäkin: Ruoat, jotka aiheuttavat eniten ilmavaivoja
Tutkimus, joka selittää, miksi lentokoneessa matkustaminen lisää ilmavaivoja
Kaasun muodostus ja poistaminen pieraisemalla on osa normaalia ruoansulatusprosessia. Sitä tapahtuu, kun nautitut hiilihydraatit päätyvät sulattamattomina paksusuoleen. Tällöin suoliston mikrobiomi tuottaa kaasua hajottaessaan monimutkaisesti sulavaa ruokaa.
Ylimääräinen kaasu poistuu pieraisemalla, ja sen pidättäminen voi Mayo Clinicin mukaan aiheuttaa vatsavaivoja. Ihmisten arvioidaan päästävän ilmaa jopa 20 kertaa päivässä, mutta lentokoneessa oleskelu lisää usein ilmavaivoja, ja tämä johtuu alhaisesta ilmanpaineesta.
The Western Journal of Medicine -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa tutkittiin aihetta ja annettiin sille jopa nimi: high-altitude flatus expulsion (HAFE). Se tarkoittaa kutakuinkin “suuren korkeuden aiheuttaman kaasun karkottamista”, ja se selittää ilmavaivojen spontaanin lisääntymisen tietyssä korkeudessa.
Tutkimus osoitti, että ilmanpaine laskee kun ollaan korkealla, mikä aiheuttaa kaasujen laajenemisen kehon sisällä ja sen suuremman karkottamistarpeen. Yhtälö on yksinkertainen: mitä korkeammalla ollaan, sitä alhaisempi on ilmanpaine, joten sitä suurempi on suoliston kaasujen määrä ja sitä suurempi on tarve niiden poistamiseen.
Myös vuoristossa
Toisessa tutkimuksessa, jonka tarkoituksena oli tutkia turvallisuusriskejä Australian Alpeilla, arvioitiin oireita, joita korkeus aiheuttaa ihmisissä. Tämä tutkimus julkaistiin Medical Hypotheses -lehdessä, jossa kerrottiin kahdeksan henkilön noususta autolla 1800 metrin korkeuteen.
Tuloksista kävi ilmi, että kaasujen muodostumisen yleisyys yli kaksinkertaistui nousun jälkeen. He kirjasivat keskimäärin 14 pierua henkilöä kohden tallennusjakson aikana. Kyseessä on siis prosessi, jota ei voi välttää, vaikka on olemassa erilaisia toimia, joilla vaikutuksia voidaan vähentää.
Mitä välttää lentomatkoilla
Mitään ei voi tehdä ilmavaivojen kaltaisen luonnollisen prosessin välttämiseksi, mutta on mahdollista ryhtyä joihinkin toimenpiteisiin, joilla voidaan vähentää korkeuden vaikutuksia ruoansulatukseen.
Nämä toimenpiteet liittyvät aterioihin, mutta myös joihinkin ruokailutottumuksiin ja ilmanottoon. Kaikilla elintarvikkeilla ei ole samanlaista vaikutusta kaikkiin ihmisiin, mutta on joitakin elintarvikkeita, joita on yleensä parasta välttää ennen lentoa ja sen aikana:
- Ruusukaali.
- Pavut.
- Valkosipuli.
- Maitotuotteet.
- Parsakaali.
- Täysjyvävilja.
- Muut palkokasvit.
Juomat
Jos haluat välttää ilmavaivat lennon aikana, on suositeltavaa olla juomatta hiilihappopitoisia juomia 24-48 tuntia ennen matkaa. Hiilihapollisia juomia ei tulisi etenkään nauttia lentokoneessa tai lentokentällä, sillä hiilidioksidia on syytä välttää. Myös olut lisää kaasuntuotantoa.
Ilman nieleminen pahentaa tilannetta
Yksi syy vatsan kaasuntuotantoon on ilma, joka kulkeutuu elimistöön niellessä. Ilman nieleminen on väistämätöntä syödessä tai juodessa, mutta enemmän ilmaa pääsee elimistöön purukumia pureskeltaessa, tupakoidessa tai makeisia syödessä.
Siksi on tärkeää välttää näitä hetki ennen koneeseen nousua. Lisäksi nopea syöminen tai juominen aiheuttaa myös sitä, että ilmaa niellään enemmän.
Nouseminen ylös istuimelta ja käveleminen ajoittain auttaa ruoansulatusta lentokoneessa. Varsinkin pitkillä matkoilla kannattaa istua lähellä vessaa, jotta voi nousta ylös ja käydä vessassa.
Lue lisää: 6 yrttiä ilmavaivojen karkottamiseksi
On olemassa menetelmiä ja vaihtoehtoja, jotka auttavat vähentämään ilmavaivoja
Matkustamoympäristön vaikutukset ja kaasujen muodostuminen ovat tilanteita, joihin ei voi vaikuttaa. Kuitenkin soveltamalla useita luonnollisia hoitoja ilmavaivat todennäköisesti vähenevät, mutta jos näin ei tapahdu, on suositeltavaa käydä asiantuntijan puheilla ennen lennolle lähtöä saadaksesi tietoa menetelmistä ja vaihtoehdoista, jotka auttavat parantamaan vatsavaivoja ja vähentämään ilmavaivoja.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Auerbach, P., & Miller, Y. E. (1981). High Altitude Flatus Expulsion (HAFE). The Western journal of medicine, 134(2), 173–174. Consultado el 22 de junio de 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1272559/
- Síntomas y causas de los gases en el tubo digestivo. (2021). National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Consultado el 22 de junio de 2023. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-digestivas/gas-tubo-digestivo/sintomas-causas
- Slaney, G., Cook, A., & Weinstein, P. (2013). High altitude syndromes at intermediate altitudes: a pilot study in the Australian Alps. Medical hypotheses, 81(4), 547–550. Consultado el 22 de junio de 2023. https://doi.org/10.1016/j.mehy.2013.07.002
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.