Sarsaparillan hyödyt, riskit ja sivuvaikutukset
Sarsaparilla tunnetaan laajalti sen terveydellisistä eduista. Sen latinankielinen nimi on Smilax, ja se on niin sanottu kiipeilevä köynnös- tai liaanikasvi. Se voi kasvaa hyvinkin pitkäksi, jopa 15 metrin mittaiseksi. Sarsaparillaa on olemassa montaa eri lajia, mutta luonnonlääketieteessä käytetään eniten amerikkalaisia lajeja, joista esimerkkeinä ovat Smilax ornata, Smilax officinalis, Smilax medica ja Smilax siphilitica.
Pharmacological Research -lehdessä julkaistussa yksityiskohtaisessa tutkimuksessa todettiin, että sarsaparillasta uutetut aineet ovat osoittaneet sekä tulehdusta lievittäviä että immuunijärjestelmää kohentavia vaikutuksia. Vaikka kasvin etuja tutkitaan edelleen, sitä käytetään tälläkin hetkellä lisäravinteiden valmistamisessa. Tunnetko sinä jo sarsaparillan hyödyt?
Sarsaparillan hyödyt ja käyttötarkoitukset
Kuten jo totesimme, sarsaparillan hyötyjä tutkitaan edelleen, mutta monia tutkimuksia on jo tehtykin. Joidenkin julkaisujen mukaan, mukaan lukien The Pharmacopoeia of the United States of America, monet kasvin eduista liittyvät sen kasvikemiallisiin ominaisuuksiin, joiden joukossa ovat esimerkiksi triterpeenit, sarsaparillosidit, parilliini, smitilbiini ja fenoliyhdisteet.
Haluamme tässä kohtaa kärjistää, että useimmat ihmisillä tehdyt tutkimukset sarsaparillasta eivät ole erityisen tuoreita, eivätkä ne ole riittäviä vahvistamaan aukottomasti kasvin kaikkia etuja. Tästä huolimatta sarsaparillan kohtuullinen käyttö on turvallista suurimmalle osalle terveitä aikuisia, eikä se aiheuta heille minkäänlaista vaaraa.
Kuten muidenkin luontaishoitojen kohdalla myös sarsaparillan kohdalla on tärkeä muistaa, että se ei ole pääasiallinen hoito sairauksia vastaan tai niiden hoitamiseksi, joten lääkärin vastaanotolla on joka tapauksessa käytävä. Ja koska kasvin turvallisuudesta ja tehokkuudesta ei ole vedenpitävää näyttöä, sitä on parasta käyttää maltillisesti.
Katsotaanpa seuraavaksi, mitkä sarsaparillan tutkimuksissa esiintuodut hyödyt ovat.
1. Psoriaasi
Jo useiden vuosikymmenien ajan ihmiset ovat käyttäneet sarsaparillan juurta psoriaasia helpottavissa hoidoissa. Itse asiassa tämä on yksi niistä harvoista vaikutuksista, jota todisteet tukevat, kuten on mainittu tässä International Immunopharmacology –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.
Tutkimusten mukaan yksi kasvin steroideista, sarsoponiini nimeltään, pystyy yhtymään endotoksiineihin, jotka aiheuttavat vaurioita psoriaasia sairastavilla potilailla. Tämän vuoksi sarsaparilla voi auttaa lievittämään tämän ihosairauden oireita.
Kiinnostuitko aiheesta? Lue tämäkin artikkeli: Psoriasis – mikä se on ja mitä eri muotoja sairaudella on?
2. Niveltulehdus
Sarsaparillan juurirakenteessa on flavonoidiyhdistettä nimeltä astilbiini. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että tällä kasviyhdisteellä huomattiin kyky vähentää tulehdusvastetta sellaisilla eläimillä, joille oli aiheutettu niveltulehdus.
Vaikka onkin tarpeen tehdä lisää tutkimuksia ihmisillä näiden vaikutusten testaamiseksi, saadut tulokset ovat lupaavia. Lisäksi on saatu joitakin tuloksia, vaikkakin vähäisempiä, jotka viittaavat siihen, että sarsaparillan nauttiminen suun kautta esimerkiksi jauheen muodossa voi auttaa niveltulehduksen ehkäisemisessä.
3. Kuppa
Sarsaparillalla näyttää olevan hyötyjä joidenkin sukupuolitautien, kuten kupan eli syfiliksen hoidossa. Vaikka se ei korvaakaan antibioottien ja muiden lääkärin määräämien lääkkeiden käyttöä, se voi olla avuksi bakteerien kasvun ehkäisyssä.
Molecules -lehdessä julkaistussa artikkelissa todetaan, että tällä kasvilla on huomattu positiivisia vaikutuksia kuutta bakteerityyppiä ja yhtä sienityyppiä vastaan. Vaikutukset ovat kasvin fenoliyhdisteiden ansiota.
4. Maksan terveys
Journal of Membrane Biology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että tällä kasvilla on suojaavia vaikutuksia maksalle. Flavonoidiyhdisteidensä ansiosta sarsaparillan käyttö lisäravinteena voi auttaa maksan toiminnan optimoinnissa. Lisäksi se minimoi vapaiden radikaalien aiheuttamia kielteisiä vaikutuksia.
Jatka lukemista: Maksalle haitalliset ruoat: 8 vältettävää tekijää
Sarsaparillan riskit ja sivuvaikutukset
Vaikka sarsaparillasta ei olekaan tehty kovin useita tieteellisiä tutkimuksia, tämä kasvi kyllä tunnetaan laajalti sen yllä mainittujen etujen ansiosta. Siitä huolimatta on tärkeää tietää, että joissakin tapauksissa sen käyttöön liittyy erilaisia riskejä ja sivuvaikutuksia. Yleisesti ottaen terveillä aikuisilla ei kuitenkaan esiinny ongelmia, jos he käyttävät sarsaparillaa tai muita ravintolisiä kohtuudella.
Seuraavissa tilanteissa sarsaparillan käyttöä ei suositella lainkaan tai ainoastaan lääkärin suostumuksella:
- Raskaana olevat ja imettävät naiset.
- Krooniset sairaudet. Ota aina yhteys lääkäriisi.
- Muu lääkitys. Vaikka sarsaparillan käytöstä yhdessä muiden lääkkeiden kanssa ei ole näyttöä, emme voi olla ottamatta asiaa huomioon; jos siis olet jollain lääkityksellä, puhu kasvin käytöstä lääkärisi kanssa.
Tähän päivään mennessä sarsaparillan käyttöön ei ole suositeltu yhtä selkeää annostusta tai enimmäismäärää. Sitä sisältävät lisäravinteet ovat pitoisuudeltaan yleensä 100-1000 mg. On tärkeää olla ylittämättä sitä annosta, joka tuotteen selostuksessa mainitaan. Vaikka vakavista sivuvaikutuksista ei olekaan vahvistettua tietoa, on huomattu, että liiallinen määrä voi aiheuttaa vatsan ärsytystä.
Lopuksi on tärkeää huomata, että esimerkiksi Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) ei ole hyväksynyt sarsaparillaa hoitotuotteena, koska sen turvallisuudesta ja tehokkuudesta ei ole tarpeeksi näyttöä. Siksi sitä tulisi käyttää sitä maltillisesti, muiden hoitojen täydentämiseksi, ja sen käyttö tulee lopettaa välittömästi mikäli sivuvaikutuksia esiintyy.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Jiang, J., Wu, F., Lu, J., Lu, Z., & Xu, Q. (1997). Anti-inflammatory activity of the aqueous extract from Rhizoma smilacis glabrae. Pharmacological Research, 36(4), 309–314. https://doi.org/10.1006/phrs.1997.0234
- Di, T. T., Ruan, Z. T., Zhao, J. X., Wang, Y., Liu, X., Wang, Y., & Li, P. (2016). Astilbin inhibits Th17 cell differentiation and ameliorates imiquimod-induced psoriasis-like skin lesions in BALB/c mice via Jak3/Stat3 signaling pathway. International Immunopharmacology, 32, 32–38. https://doi.org/10.1016/j.intimp.2015.12.035
- Kim, J. H., Kismali, G., & Gupta, S. C. (2018). Natural Products for the Prevention and Treatment of Chronic Inflammatory Diseases: Integrating Traditional Medicine into Modern Chronic Diseases Care. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Hindawi Limited. https://doi.org/10.1155/2018/9837863
- She T, Zhao C, Feng J, et al. Sarsaparilla (Smilax Glabra Rhizome) extract inhibits migration and invasion of cancer cells by suppressing TGF-β1 pathway. PLoS One. 2015;10(3):e0118287. Published 2015 Mar 5. doi:10.1371/journal.pone.0118287
- Xu, S., Shang, M. Y., Liu, G. X., Xu, F., Wang, X., Shou, C. C., & Cai, S. Q. (2013). Chemical constituents from the rhizomes of Smilax glabra and their antimicrobial activity. Molecules, 18(5), 5265–5287. https://doi.org/10.3390/molecules18055265
- Xia, D., Fan, Y., Zhang, P., Fu, Y., Ju, M., & Zhang, X. (2013). Protective effects of the flavonoid-rich fraction from rhizomes of smilax glabra roxb. on carbon tetrachloride-induced hepatotoxicity in rats. Journal of Membrane Biology, 246(6), 479–485. https://doi.org/10.1007/s00232-013-9560-9
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.