Sakroiliitti: syyt, oireet ja hoito

Sakroiliitti on tulehdussairaus, joka aiheuttaa kipua ja epämukavuutta alaselässä. Sen varhainen hoito tuo nopeaa helpotusta oireisiin.
Sakroiliitti: syyt, oireet ja hoito

Viimeisin päivitys: 04 heinäkuuta, 2022

Alaselkäkipu on maailmanlaajuisesti yleinen syy lääkärikäynteihin. Sen aiheuttajat ovat hyvin moninaiset ja vaihtelevat sisäelinten vaivoista luiden ja nivelten ongelmiin. Tässä artikkelissa kerromme kaiken oleellisen sakroiliitista.

Sakroiliitilla viitataan risti-suoliluunivelen eli SI-nivelen tulehdukseen. Niveliä on kaksi ja ne sijaitsevat alaselän alimmassa osassa.

Ne yhdistävät selkärangan ristiluun ja lantion suoliluut toisiinsa molemmin puolin. Niiden tehtävänä on vaimentaa jalkojen kuormitusta liikkumisen aikana ja kehon kuormitusta seisoessa.

Tämä tulehdus ei koske vain itse nivelrakenteita, vaan myös nivelsiteitä, lihaksia ja hermoja. Sen syyt ovat moninaiset ja liittyvät nivelen liialliseen kuormitukseen.

Sakroiliitin oireet

Eri tutkimusten arvioiden mukaan sakroiliitin esiintyvyys on tällä hetkellä 23–63 %:n luokkaa, ja se on yleisempi iäkkäillä ihmisillä. Yleensä se koskettaa vain toista risti-suoliluuniveltä vaivan ollessa oikealla puolella 45 %:ssa tapauksia ja vasemmalla puolella 35 %:ssa tapauksia. 20 %:lla ihmisistä vaiva koskettaa kumpaakin puolta.

Sakroiliitti ilmenee yleensä jatkuvana, paikallisena ja itsepintaisena kipuna alaselässäSe voi ulottua pakaroihin, nivusiin ja toiseen tai kumpaankin takareiteen. Sitä kuvaillaan epämukavaksi, jomottavaksi ja polttelevaksi tunteeksi.

Pitkäaikainen seisominen, portaiden nouseminen, juokseminen ja käveleminen epätasaisella alustalla usein pahentavat vaivaa. Kipu vähenee istuessa, mutta vaikeimmissa tapauksissa sitä ilmenee jopa levossa.

Vaiva ilmenee varhain aamulla alaselän kireytenä ja nivelten jäykkyytenä. Yleensä aamujäykkyys vähenee päivän mittaan liikkeen myötä.

Sakroiliitti ilmenee alaselkäkipuna.
Mitä iäkkäämpi ihminen on, sitä suurempi on sakroiliitin riski.

Aiheuttajat

Tieteellisten tutkimusten mukaan fyysinen kuormitus ja toistuva nivelen puristuminen ja venyminen ovat sakroiliitin yleisimpiä syitä. Kun mukana ovat nivelsiteet, luut ja rusto, erittyy kemikaaleja, jotka stimuloivat kipureseptoreita.

Sakroiliitin yleisimpiä aiheuttajia ovat seuraavat:

  • Nivelrikko
  • Toistuva trauma
  • Ankyloiva spondyliitti
  • Dysmetria jalkojen välillä
  • Niveltulehdukset
  • Ristiluun epämuodostuma
  • Kaatumiset ja ajoneuvo-onnettomuudet
  • Vatsa- ja pakaralihasten heikkous

Raskauden aikana taas muutokset naisen kehossa voivat aiheuttaa sakroiliitin. Syynä on niveltä vakauttavien nivelsiteiden löystyminen sekä painonnousu ja muuttunut askellus.

Riskitekijät

Sakroiliitti on yleisempi iäkkäillä miehillä. Sen riskiä lisäävät seuraavat tekijät:

  • Huono ryhti
  • Ylipaino tai lihavuus
  • Raskaiden esineiden kantaminen
  • Aiemmat murtumat ja sijoiltaanmenot
  • Selkärangan kierous, kuten lannerangan ylisuuri notko ja skolioosi

Miten sakroiliitti diagnosoidaan?

Terveysalan ammattilainen tekee diagnoosin useimmiten kliinisesti arvioimalla. Potilaalta kysellään oireiden puhkeamisesta, vaivan ilmenemistavasta ja kivun laukaisevista tilanteista. Fyysisen tutkimuksen aikana alaselkää tunnustellaan.

Lääkärin on arvioitava lannerangan ja ristiluun alueen lihasten voima ja liikkuvuus. Lisäksi saatetaan tarvita muita tutkimuksia, kuten Gaenslenin ja Patrickin testiä.

Diagnoosin vahvistamiseksi saatetaan tarvita lisäkokeita ja kuvantamistutkimuksia. Lantion ja selkärangan röntgenkuvista ja magneettikuvista saa yleensä hyödyllistä tietoa nivelten osallisuudesta. Myös positiivisen vasteen antava puudutepiikki voi auttaa tunnistamaan vaivan alkuperän.

Kuvantamistutkimukset auttavat diagnoosin tekemisessä.
Kuvantamistutkimukset paljastavat, onko selkärangassa ja lantiossa anatomisia muutoksia, jotka selittävät kivun.

Sakroiliitin hoito

Sakroiliitin hoito riippuu sen aiheuttajasta ja oireiden vaikeusasteesta. Lievissä tapauksissa lääkäri määrää yleensä puudutteita, lihasrelaksantteja ja ei-steroidisia tulehduskipulääkkeitä. SI-vyöllä taas voidaan tukea lantion oikeaa asentoa ja vakauttaa niveltä.

Fysioterapialla on avainasema sakroiliitin hallinnassa. Se tarjoaa liike- ja venytysharjoituksia, jotka vahvistavat, vakauttavat ja parantavat notkeutta.

Muita suosituksia ovat suhteellinen lepo, ylirasituksen välttäminen sekä kuuma- ja kylmähoidon vuorottelu.

Jos vaiva jatkuu, kipua ja tulehdusta saatetaan lievittää nivelensisäisillä kortikosteroidipistoksilla. Vaikeissa tapauksissa tarvitaan korjaavaa leikkausta, johon voi kuulua seuraavia toimenpiteitä:

  • Artrodeesi: Risti-suoliluunivel luudutetaan titaanilla.
  • Hermon katkaisu radiotaajuushoidolla: Kipua välittävät hermoradat tuhotaan.
  • Sähköstimulaattorin asentaminen: Ristiluuhun kiinnitetään laite, joka vähentää kivunvälitystä.

Voiko sakroiliittia ehkäistä?

Sakroiliitti on suhteellisen yleinen kipua aiheuttava vaiva iäkkäillä ihmisillä. Yleensä vaivan puhkeamista voidaan hidastaa ja sen riskiä pienentää elämäntapamuutoksilla:

On myös suositeltavaa käydä reumatologian erikoislääkärin juttusilla sakroiliittia epäiltäessä. Vain lääkäri on pätevä hoitamaan tätä sairautta ja voi antaa asianmukaisinta opastusta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mejía G, Arias M, Valdez K, Carrillo S, et al. Dolor de la articulación sacroilíaca. Anatomía, Diagnóstico y Tratamiento. Rev. Soc. Esp. Dolor. 2008; 3 (1): 170-180.
  • Marín J, Catay E, Bravo M, Navarta D, et al . Sacroileítis en pacientes con espondiloartritis: ¿qué rol juega la ecografía?. Rev. argent. reumatolg. 2016;  27( 2 ): 30-34.
  • Solís JG, Flores-Padilla G. Sacroilitis paraneoplásica: presentación inusual de leucemia linfoblástica aguda. Cir Cir. 2020;88(Suppl 2):71-74.
  • Bollow M, Loreck D, Banzer D, Brandt H, et al. Imaging diagnosis in suspected inflammatory rheumatoid axial skeleton diseases (sacroilitis). Z Rheumatol. 1999 Apr;58(2):61-70.
  • Soto Quijano DA, Otero Loperena E. Sacroiliac Joint Interventions. Phys Med Rehabil Clin N Am. 2018 Feb;29(1):171-183.
  • Alcobendas RM, Loza SM, Camba AR, Gascon CU, et al. Sacroilitis in Preschool Children: A Case Series and Review of the Literature. Pediatr Infect Dis J. 2020 Sep;39(9):e272-e274.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.