Logo image
Logo image

Ruoansulatushäiriö: syyt, oireet ja hoito

3 minuuttia
Ruoansulatushäiriöt voivat olla tulosta ihmisen psyykkisestä tilasta. Liika huoli, stressi tai ahdistuneisuus voivat lisätä mahan happojen tuotantoa sekä aiheuttaa ruoansulatuksen limakalvon kunnon heikkenemistä.
Ruoansulatushäiriö: syyt, oireet ja hoito
Kirjoittanut Óscar Dorado
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Toiminnallinen ruoansulatushäiriö (tai dyspepsia tai ylävatsavaivat), on ilmiö, joka aiheutuu usein stressistä tai ahdistuneisuudesta. Nämä psyykkiset ongelmat voivat vaikuttaa vatsaan, aiheuttaen tulehdustilan limakalvossa.

Tähän tilaan liittyy muun muassa närästystä, pahoinvointia sekä vatsakipuja, kuten myös tunne-elämän ongelmia.

Ruoansulatushäiriö voi olla akuutti tai krooninen. Akuutissa mahakatarrissa tilan kehittyminen on äkillistä ja voimakasta, ja krooninen mahakatarri taas voi kestää vuosia, jos sitä ei hoideta kunnolla.

Tulehdustila voi johtua monesta tekijästä, kuten esimerkiksi tartunnasta, stressistä, vammoista tai vastustuskyvyn häiriöistä. Useiden tutkimusten mukaan tunnetason stressi sekä masennus voivat vaikuttaa vatsan toiminnan häiriöiden kehitykseen, kuten esimerkiksi toiminnallisen ruoansulatushäiriön kehitykseen.

Onneksi näitä oireita voidaan hoitaa tehokkaasti, myös luontaishoidoilla.

Toiminnallisen ruoansulatushäiriön syyt

Kuten jo mainitsimmekin, ruoansulatushäiriö voi aiheutua monesta eri tekijästä. Esimerkkejä:

  • stressi
  • ahdistus
  • hermostuneisuus
  • alkoholi
  • oksentelu
  • allergioiden tai virusten aiheuttamat tulehdukset
  • sappirefluksi
  • huono ruokavalio

Näiden syiden lisäksi toiminnallista dyspepsiaa kehittyy helicobacter pylori -nimisen bakteerin vuoksi, mikä lisää yllä mainittuja oireita. Päivittäisessä arjessa uupuminen voi myös pahentaa oireita entisestään.

Tätä bakteeria on vatsassa noin 60-80 %:lla ihmisistä, ja yleensä tila on oireeton, mutta se saattaa kuitenkin vahingoittaa vatsaa suojaavaa limakalvoa.

Lue aiheesta lisää: Vatsaongelmien hoitaminen aloe veralla ja hunajalla

Mitkä ovat toiminnallisen ruoansulatushäiriön oireet?

Some figure

Oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen, mutta yleisimpiin kuuluvat seuraavat:

  • oksentelu
  • musta uloste
  • polte mahassa
  • ruokahalun puute
  • vatsakivut
  • huono ruoansulatus
  • pahoinvointi
  • närästys

Hyvä terveys ei ole ostettavissa, mutta se voi olla äärimmäisen arvokas talletus.

– Anne Wilson Schaef

Toiminnallisen ruoansulatushäiriön hoito

Potilaan tulee noudattaa kevyttä ja terveellistä ruokavaliota, jotta tämän ongelman oireita voidaan hillitä. Tämä tarkoittaa, että ruokavalio sisältää mm. kasviksia, hedelmiä, lihaa, kalaa, keittoja, riisiä sekä runsaasti vettä.

Samalla tulee muistaa, että tunne-elämän vakaus on äärimmäisen tärkeä tekijä mahakatarrin hoidossa. Henkinen tasapaino auttaa kehoa käsittelemään ravintoa. Siten keho ja mieli ovat paremmin harmoniassa ja toimivat terveellä tavalla.

Tämän vuoksi on syytä opetella hallitsemaan paremmin stressiä, sillä se voi olla syynä mahan happojen tuotannon lisääntymiseen. Stressi saa vatsan limakalvon huonompaan kuntoon. Liikunta on paras ratkaisu stressin poistamiseksi sekä endorfiinien tuotannon stimuloimiseksi.

Lisäksi suositellaan kipulääkkeiden käytön rajoittamista. Jos kärsit toiminnallisesta ruoansulatushäiriöstä ja käytät kipulääkkeitä, ne voivat kyllä tuoda väliaikaista helpotusta, mutta parempaa olisi kuitenkin ottaa yhteyttä asiantuntijaan. Näin saat ohjeet mahan happojen vähentämiseksi tehokkaasti ja siten limakalvon suojelemiseksi kunnolla.

Mitä hoitoja toiminnalliseen ruoansulatushäiriöön on olemassa?

Some figure

Kotona tärkeintä on hallita ruokavaliota sekä vähentää stressiä.

Muista, että ruoalla on avainrooli toiminnallisen ruoansulatushäiriön hoidossa. Näin estetään ensinnäkin huonoa ruoansulatusta lyhyellä aikavälillä, mutta suojataan myös ruoansulatuksen järjestelmää tulevaisuuden varalle.

Alkoholin juonti, teolliset tai hapokkaat ruoat, maitotuotteet sekä sokeriset tai maustetut ruoat ovat haitaksi.

Lue aiheesta lisää: Viisi yrttiä ruoansulatusongelmien parantamiseksi

Suosittelemme probiootteja sisältäviä ruokia, sillä nämä auttavat parantamaan ruoansulatusta ja stimuloivat säännöllistä ulostamista. Nämä tuotteet tarjoavat hyviä bakteereja ruoansulatukselle, ja näin estetään muun muassa helicobacter pylori -bakteerin leviämistä.

  • Tutkimusten mukaan vihreän teen nauttiminen hunajan kera ainakin kerran viikossa auttaa merkittävästi vähentämään kyseisen bakteerin läsnäoloa ruoansulatuksessa.
  • Voit kokeilla myös teelusikallista ruokasoodaa, sillä se auttaa saamaan lopun närästykselle, joka aiheutuu toiminnallisesta ruoansulatushäiriöstä.
  • Aloe vera on kasvi, joka muun muassa lievittää palovammoja, mutta se edistää myös tämän vatsaongelman oireiden ehkäisyä.
  • Eteeriset öljyt, kuten piparminttu- tai inkivääriöljy, voivat auttaa vatsaongelmien hoidossa.

Älä unohda stressin roolia, sillä se voi aiheuttaa ja pahentaa toiminnallisen dyspepsian oireita. Siksi on tärkeää miettiä, mitä elämäntyylin muutoksia olisi syytä tehdä ahdistuneisuuden vähentämiseksi. Todennäköisintä on, että mikäli alat liikkua enemmän, syödä terveellisesti ja nukkua hyvin, vatsasi vointi kohenee selvästi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


1. Angós R. Gastritis. Med. 2016;
2. Rugge M, Pennelli G, Pilozzi E, Fassan M, Ingravallo G, Russo VM, et al. Gastritis: The histology report. Dig Liver Dis. 2011;
3. Sipponen P, Maaroos HI. Chronic gastritis. Scand J Gastroenterol. 2015;
4. Soriano Izquierdo A, Sans Cuffí M, Elizalde Frez JI, Bessa Caserras X. Gastritis y gastropatías. Med – Programa Form Médica Contin Acreditado. 2000;
5. Lane EP, Miller S, Lobetti R, Caldwell P, Bertschinger HJ, Burroughs R, et al. Effect of diet on the incidence of and mortality owing to gastritis and renal disease in captive cheetahs (Acinonyx jubatus) in South Africa. Zoo Biol. 2012;
6. Lobetti R, Picard J, Kriek N, Rogers P. Prevalence of helicobacteriosis and gastritis in semicaptive cheetahs (Acinonyx jubatus). J Zoo Wildl Med. 1999;
7. Valdivia M. Gastritis y gastropatías. Rev Gastroenterol Perú. 2011;
8. Fox JG, Correa P, Taylor NS, Lee A, Otto G, Murphy JC, et al. Helicobacter mustelae-associated gastritis in ferrets. An animal model of Helicobacter pylori gastritis in humans. Gastroenterology. 1990;
9. Fox JG, Otto G, Taylor NS, Rosenblad W, Murphy JC. Helicobacter mustelae-induced gastritis and elevated gastric pH in the ferret (Mustela putorius furo). Infect Immun. 1991;


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.