Ruoanlaiton "myrkyllinen" puoli
Et ehkä ole koskaan tullut pohtineeksi sitä, että tämä osa kodistasi – keittiö – voi olla sekä hyödyllinen että haitallinen terveydelle. Teflonin ja muovin kaltaiset materiaalit sisältävät useita vaaroja, mutta ongelmia voi tulla myös huonosti valmistetusta ruoasta. Katsotaanpa tarkemmin, mitä tarkoitamme otsikollamme ruoanlaiton “myrkyllinen” puoli!
Nykyajan keittiön vaarat
Jos listaisimme terveydellemme ja perheellemme haitalliset aineet ja materiaalit, teflon olisi varmasti yksi niistä. Silti se on yksi suosituimmista, koska ruoka ei takerru siihen kiinni paistettaessa.
Teflonin kehitti vuonna 1938 monikansallinen yritys DuPont. Joidenkin mielestä teflon on ruoanlaiton pelastaja, mutta todellisuudessa se on valmistettu hyvin haitallisista materiaaleista ja tuotteista. Sitä käytetään myös muualla kuin ruoanlaitossa, kuten avaruusaluksissa, kaapelien päällystämisessä, lääketieteellisissä proteeseissa, maaleissa, lakoissa, piilolaseissa, avaruuspuvuissa, moottoreissa, kalvoissa ja niin edelleen.
Teflonin vaarallisuus johtuu sen pääainesosasta, perfluorioktaanihaposta, PFOA:sta. Se tunnetaan myös nimellä C-8. Perfluorioktaanihappo on tuhoutumaton ja kerääntyvä. DuPont tiesi vuonna 1961, että tämä aine ei hajoa luonnossa ja että se aiheuttaa syöpää, hedelmättömyyttä, maksaongelmia, kilpirauhasen liikatoimintaa, sikiön epämuodostumia ja niin edelleen.
Perfluorioktaanihappoa on löydetty joista, järvistä, meristä, juomavedestä, kasveista ja jopa 95 prosentilta maailman ihmisiltä verestä.
Teflonin käyttö on haitallista terveydellemme, koska se irtoaa astioiden pinnasta eikä ole materiaalina vakaa, ja koska se tarttuu syömiimme ruokiin. Perfluorioktaanihappoa on myös perunalastupusseissa, hampurilaisissa, popcornissa ja niin edelleen. Se on osoitettu myös nostavan veren triglyseridirasvojen ja kolesterolin tasoa.
Toinen haitallinen aine ruoanlaitossa on muovi. Muovia käytetään miljoonissa keittöissä päivittäin, mutta sen tuotanto on saastuttavaa, sitä on vaikea kierrättää eikä se hajoa luonnossa.
Muovi sisältää aineita, jotka aiheuttavat hormonihäiriöitä kehossamme. Tämä tarkoittaa, että ne vaikuttavat elimistön toimintoihin aiheuttaen muutoksia (varsinkin lapsilla ja sikiöillä). Haitallisia ovat erityisesti muoviset säilytyslaatikot, pullot, ja esivalmistettujen ruokien pakkaukset.
Ruoka joutuu kosketuksiin tämän aineen kanssa ja vaikutus pahenee varsinkin ruokaa mikroaaltouunissa lämmitettäessä. Tätä tapahtuu päivittäin kodeissa, joissa syödään eineksiä. Näissä kodeissa ruoka lämmitetään yleensä mikroaaltouunilla, joka on myös haitallinen terveydelle lämmittämisen aikana syntyvien mikroaaltojen vuoksi.
“Myrkylliset” ruoat
Pikaruokaa emme edes käsittele tässä osiossa, koska sen haitallisuus terveydelle on niin ilmeinen. Sen sijaan keskitymme ruokiin, joita yleisesti pidetään terveellisinä tai haitattomina, mutta ovatkin väärin valmistettuina vaarallisia. Huomaa, että nämä ruoat eivät sinällään ole huonoja, ainoastaan jos ne valmistetaan väärin.
Huonosti keitetyt punaiset tai valkoiset pavut
Molemmat tulee keittää yli sadassa celsiusasteessa. Lisäksi niitä on liotettava useita tunteja, mielellään yön yli, ennen keittämistä. Muutoin niiden myrkyllinen ainesosa lektiini säilyy, ja voi aiheuttaa vatsaongelmia.
Omenan siemenet
Omenan siemenet sisältävät glukoosia ja amygdaliini -nimistä syanidia pieninä annoksina. Jotta ne olisivat myrkyllisiä, siemeniä tulisi syödä suuri määrä, mutta vaikka ruonsulatusjärjestelmä sulattaa ne, on yksinkertaisinta välttää niiden syömistä. Sama koskee aprikoosin siemeniä.
Karvasmantelit
Karvasmantelit eivät maistu erityisen hyvälle, joten tuskin pystyt syömään niitä suuria määriä. Tämä johtuu “ystävästämme” amygdaliinistä ja toisesta myrkyllisestä aineesta, beetaglukaanista. Kahdenkymmenen karvasmantelin syömisestä voi tulla vakavia seuraamuksia.
Vihertyneet perunat
Perunanversot sisältävät ainetta nimeltä solaniini, jota kasvi tuottaa itse suojautuakseen hyönteisiä ja sieniä vastaan. Solaniini voi aiheuttaa myrkytyksen suurina määrinä nautittuna. Jos sinulla on perunoita, joissa on ituja, on parempi että leikkaat ne ja ympäröivän alueen pois. Jos perunan kuori on vihertynyt, älä keitä sitä ennen kuin olet kuorinut ja poistanut vihreän osan.
Bataatit
Bataatteja ei pidä koskaan syödä raakoina, koska ne ovat myrkyllisiä ja voivat aiheuttaa kouristuksia tai sekavuustilan, sillä ne vaikuttavat keskushermoston toimintaan. Bataatit on keitettävä tuhotaksesi haitalliset ainesosat.
Tomaatit
Tomaatti ei ole hyväksi terveydelle silloin, kun itse tomaatti ja sen lehdet ovat vihreät. Ne sisältävät silloin tomatidiiniä, joka aiheuttaa samanlaisia oireita kuin kypsentämättömät bataatit. Joidenkin mukaan ne vähentävät kolesterolia ja ehkäisevät kasvaimia. Tomaatit on nautittava kypsinä, ja lehtiä ei saa koskaan syödä.
Muskotti
Liiallisesti käytettynä muskotti on myrkyllinen, koska se sisältää myristiiniä. Se voi aiheuttaa kouristuksia joillain ihmisillä. Tällöin on turvauduttava vatsahuuhteluun, jotta isommilta ongelmilta vältytään.
Ruokasienet
Sienet ovat ruoanlaiton ja gastronomian herkkua, mutta ne voivat myös aiheuttaa epämukavuutta joillain ihmisillä. Jotkut ruokasienet sisältävät hydratsiiniä, joka muuttuu myrkylliseksi, jos sienet nautitaan raakoina.
Ruoanlaiton “myrkyllinen” puoli on siis todellisuutta, mutta kun olet siitä tietoinen, pystyt helposti muuttamaan tapojasi keittiössä terveellisempään suuntaan.
Valokuvien oikeudet: Bert Dickenson, Rene, Schwietke, TwentyFour Students, Tom Ipri, Fotologic, Dr Romesh
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Steenland, K., Fletcher, T., & Savitz, D. A. (2010). Epidemiologic evidence on the health effects of perfluorooctanoic acid (PFOA). Environmental Health Perspectives. https://doi.org/10.1289/ehp.0901827
-
Consumentenbond. Zijn teflonpannen gevaarlijk? Geraadpleegd op 6 december 2018 van https://www.consumentenbond.nl/kookplaat/informatie-antiaanbaklaag
-
Voedselradar.Top 10 van giftig eten waar we gek op zijn Geraadpleegd op 6 december 2018 van http://www.voedselradar.nl/p/skull/top-10-van-giftig-eten-waar-we-gek-op-zijn/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.