Logo image
Logo image

Rivastigmiinilaastarit dementian hoidossa

2 minuuttia
Rivastigmiinilaastarit dementian hoidossa
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Rivastigmiini on lääkeaine, jota käytetään dementian hoitoon. Sitä on saatavana depotlaastareina, joissa on eri annoksia vaikuttavaa ainetta. Rivastigmiinilaastarit on valmistettu lääkkeestä, joka kuuluu koliiniesteraasin estäjien ryhmään.

Osa dementiapotilaiden neuroneista ​​kuolee. Tämän hermoston rappeutumisen seurauksena asetyylikoliiniksi kutsutun välittäjäaineen tasot ovat alhaisemmat kuin ihmisillä, jotka eivät kärsi tästä taudista.

Mihin rivastigmiinilaastareita käytetään ja miten ne toimivat?

Some figure

Tämä dementian hoitoon tarkoitettu lääke vaikuttaa  estämällä asetyylikoliinin tuhoamisesta vastaavia entsyymejä. Alzheimeria sairastavilla potilailla asetyylikoliinipitoisuus laskee. Sen tuhoamisesta vastaavia entsyymejä ovat asetyylikoliiniesteraasi ja butyryylikoliiniesteraasi.

Asetyylikoliini on välittäjäaine, jonka avulla neuronit voivat kommunikoida keskenään. Kun rivastigmiini estää entsyymejä, se lisää asetyylikoliinipitoisuuksia aivoissa. Sen vaikutusmekanismin vuoksi tämä lääke auttaa vähentämään Alzheimerin taudin oireita.

Mitkä ovat indikaatiot?

Rivastigmiinilaastareita määrätään seuraavissa tapauksissa:

 • Dementia: Tämä on sairaus, joka vaikuttaa kykyyn muistaa, ajatella selkeästi, kommunikoida ja suorittaa päivittäisiä toimintoja.
 • Alzheimerin tauti: Tämä on sairaus, joka vaikuttaa aivoihin ja tuhoaa vähitellen muistin ja ajattelukyvyn.
 • Dementia Parkinsonin tautia sairastavilla henkilöillä: Parkinsonin tauti on rappeuttava sairaus, joka vaikuttaa hermostoon ja dementia ilmenee koko taudin ajan.

Rivastigmiinilaastareiden käytön aloittaminen

Some figure

Rivastigmiinilaastarit voivat sisältää eri annoksia vaikuttavaa ainetta. Laastaria tulee käyttää koko vuorokauden. Muista vaihtaa laastari uuteen kerran vuorokaudessa.

Kiinnitä laastari paikalleen ja paina tiukasti kämmenelläsi muutaman sekunnin ajan. Normaalisti rivastigmiinihoidon aloitusannos on 4,6 mg 24 tunnin välein. Suositeltu päivittäinen annos on kuitenkin 9,5 mg 24 tunnin välein.

Jos jostain syystä joudut lopettamaan rivastigmiinilaastareiden käytön, voit myöhemmin jatkaa niiden käyttöä samalla annoksella, jolla lopetit. Voit tehdä tämän, jos hoidon lopettamisesta on kulunut enintään kolme päivää.

Jos lopetat hoidon pidemmäksi aikaa kuin kolmeksi päiväksi, sinun on neuvoteltava asiasta asiantuntijan kanssa. Terveydenhuollon ammattilainen osaa kertoa miten laastarit otetaan uudelleen käyttöön.

Mihin rivastigmiinilaastarit kiinnitetään?

Ennen kuin kiinnität rivastigmiinilaastarin, sinun tulee varmistaa että se tarttuu hyvin. Kyseisen alueen on oltava puhdas, kuiva ja karvaton. Muussa tapauksessa laastari ei välttämättä tartu hyvin ja näin ollen se ei anna toivottua vaikutusta.

Kiinnitä yksi laastari päivässä johonkin seuraavista kehonalueista:

 • Olkavarren alue, vasemmalla tai oikealla puolella.
 • Rintakehän yläosa, vasemmalla tai oikealla puolella.
 • Alaselkä, vasemmalla tai oikealla puolella.
 • Selän yläosa, vasemmalla tai oikealla puolella.

Vältä laastarin asettamista reiteen ja vatsaan. Näitä alueita tulee välttää, koska niissä vaikuttavan aineen hyötyosuus pienenee, ja siksi myös sen vaikutus heikkenee.

On suositeltavaa odottaa vähintään kaksi viikkoa, jotta voit toistaa ihoalueen, johon laitat laastarin. Jos laastari irtoaa, kiinnitä uusi laastari, joka kattaa päivittäisen annoksen.

Rivastigmiinilaastareiden sivuvaikutukset

Yleisimmät haittavaikutukset ovat:

 • Ruoansulatuskanavan reaktiot: Näitä reaktioita ovat esimerkiksi pahoinvointi, oksentelu tai ruokahaluttomuus.
 • Ihoreaktiot: Punoitus, kutina tai ärsytys alueella, johon laastari kiinnitettiin.

Näiden haittavaikutusten esiintyminen riippuu useista tekijöistä, mukaan lukien:

 • Kunkin potilaan herkkyys
 • Hoidossa olevan henkilön paino
 • Käytettävä rivastigmiiniannos

Jos sinulle kehittyy ruoansulatuskanavan haittavaikutuksia laastareiden käytön aikana, sinun tulee lopettaa hoito kunnes oireet häviävät.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että rivastigmiini voi olla hyödyllinen Alzheimerin tautia sairastavien henkilöiden hoidossa. Yleensä depotlaastarin käytöllä on vähemmän sivuvaikutuksia kuin oraalisesti otettavilla lääkkeillä. Kysy lisätietoja terveydenhuollon ammattilaiselta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Giladi, N., Shabtai, H., Gurevich, T., Benbunan, B., Anca, M., & Korczyn, A. D. (2003). Rivastigmine (Exelon) for dementia in patients with Parkinson’s disease. Acta Neurologica Scandinavica. https://doi.org/10.1034/j.1600-0404.2003.00211.x

 • Onor, M. L., Trevisiol, M., & Aguglia, E. (2007). Rivastigmine in the treatment of Alzheimer’s disease: an update. Clinical Interventions in Aging. https://doi.org/10.2147/ciia.2007.2.1.17

 • Onor, M. L., Trevisiol, M., & Aguglia, E. (2007). Rivastigmine in the treatment of Alzheimer’s disease: an update. Clinical Interventions in Aging. https://doi.org/10.2147/ciia.2007.2.1.17


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.