Retiisin lehdet: terveyshyödyt ja käyttötavat

Retiisin lehdet voidaan valmistaa aivan samalla tavalla kuin muutkin lehtivihannekset, ja ne sisältävät myös monia terveyshyötyjä. Älä siis heitä pois kasvin lehtiä, kun ostat retiisejä seuraavan kerran. Jatka lukemista, niin kerromme lisää aiheesta!
Retiisin lehdet: terveyshyödyt ja käyttötavat

Kirjoittanut Angélica Quijano

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Retiisin lehdet eivät ole ehkä keittiön suosituimpien ruokien joukossa. Jos kuitenkin tietäisit kaikista niiden terveysvaikutteista, sisällyttäisit niitä varmasti enemmän ruokavalioon. Mieto maku saa retiisin lehdet sopimaan hyvin myös kaikkiin salaatteihin ja ruokiin.

Retiisin lehdet yleensä irrotetaan ja heitetään kompostiin tai roskikseen. Lehdet kuitenkin sisältävät ravintoaineita, joilla voi olla positiivinen vaikutus terveyteen. Mikäli yhä epäröit niiden kokeilemista, kerromme nyt lisää retiisin lehtien ominaisuuksista ja käyttötavoista. Saatat hyvin muuttaa mielesi!

Retiisin lehdet: mitä hyötyä niistä on terveydelle?

Retiisin lehdistä ei ole tehty paljon tutkimuksia. Retiisejä on kuitenkin käytetty kansan keskuudessa jo pitkään tiettyjen lievien sairauksien, kuten kuumeen, kurkkukivun, sappiongelmien ja tulehduksen hoitoon. Lue lisää niiden hyödyistä seuraavassa osiossa.

Retiisin lehdet kannattaa myös syödä.
Ihmiset ovat käyttäneet retiisejä lääketieteellisiin tarkoituksiin jo vuosien ajan, mutta niiden ominaisuuksia tukevat tutkimukset ovat tulleet esiin vasta nyt.

Retiisin lehdet auttavat täydentämään ruokavaliota

Voit sisällyttää retiisin lehtiä kaikkiin ruokavalioihin niiden ominaisuuksien hyödyntämiseksi, sillä ne sisältävät vain vähän kaloreita. Voit vaikka yhdistää niitä lehtikaaliin tai muihin lehtivihanneksiin salaateissa. 

Illinois University Extensionlehden julkaisussa tutkitaan yksityiskohtaisemmin monien eri vihannesten ravintokoostumuksia. Julkaisussa todetaan, että 1,25 dl retiisiä sisältää noin 12 kaloria, eikä käytännössä lainkaan rasvaa.

Retiisin lehdet osallistuvat ruoansulatukseen

Retiisin lehdet voivat auttaa parantamaan ruoansulatusta. Vaikka niiden vaikutuksesta ei olekaan vielä tehty tieteellisiä tutkimuksia, ovat eläinkokeet osoittaneet, että tämä terveysvaikutus saattaa johtua niiden sisältämästä kuidusta.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön julkaisemassa artikkelissa todetaan tämän kasvinosan voivan parantaa suoliston toimintaa ja rasvan aineenvaihduntaa.

Ne voivat vaikuttaa diabetekseen

Diabetes on sairaus, jossa veren glukoositaso nousee normaalin parametrin yläpuolelle. Tämä sairaus on melko yleinen maailman väestön keskuudessa ja se johtuu haiman alhaisesta insuliinituotannosta tai tätä toimintoa vastustavasta kudoksesta.

Nutrientslehdessä julkaistun artikkelin mukaan kaikilla retiisin osilla vaikuttaa olevan diabetesta ehkäiseviä ominaisuuksia. Mitä tulee sen lehtiin, voivat ne vähentää glukoosin imeytymistä suolistoon. Lisätutkimuksia tulee kuitenkin vielä tehdä aiheeseen liittyen.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 5 yrttihoitoa verensokeritason vakauttamiseksi

Retiisin lehtien käyttö terveysvaikutusten hyödyntämiseksi

Tavallisin tapa syödä retiisejä on viipaloida ne ja syödä raakana. Voit myös käyttää retiisin lehtiä eri ruokalajeissa ja valmistaa ne tavalla, jolla valmistaisit kaikki muutkin lehtivihannekset. Tässä joitakin tapoja käyttää retiisin lehtiä:

  • Salaatti: Aivan kuten salaatinlehdet tai pinaatti, voit lisätä retiisin lehtiä mihin tahansa annokseen.
  • Keitto: Voit laittaa retiisin lehdet keittoon ja ottaa ne osaksi keiton vihanneksia.
  • Smoothie tai mehu: Voit lisätä näihinkin retiisin lehtiä. Ne antavat juomiin ravintoarvoa vaikuttamatta niiden makuun.
  • Munakas: Tämän ruoan valmistaminen on helppoa ja se maistuu herkulliselta. Munakkaan valmistaminen retiisin lehdillä toimii samalla tavalla kuin normaali pinaattimunakas, paitsi että pinaatin sijaan käytetään tietenkin retiisin lehtiä.
  • Paistaminen: Voit myös paistaa retiisin lehdet wokissa yhdessä vihannesten kanssa. Tarvitset vain suolaa ja haluamiasi mausteita.
Retiisin viipaloiminen on perinteinen tapa käyttää tätä kasvia, mutta on myös monia muita valmistustapoja.

Retiisin lehtien haittavaikutukset

Retiisin lehtien käyttöä pidetään melkein aina turvallisena. Ne voivat kuitenkin suuressa määrin nautittuna ärsyttää vatsaa. Jotkut ihmiset voivat myös olla allergisia tälle ruoalle, vaikka se ei olekaan kovin yleistä.

Raskaana olevien tai imettävien naisten tulisi olla erityisen varovaisia retiisejä nauttiessa. Tämä johtuu siitä, että niiden vaikutuksesta ei ole riittävästi tietoa tällaisessa tapauksessa.

Koska retiisin lehdet auttavat alentamaan verensokeria, tulisi myös alhaisesta verensokerista kärsivien ihmisten välttää käyttämästä sitä liikaa. Olethan myös varovainen retiisin lehtien syömisen kanssa, mikäli sinulla on sappikiviä. Ne nimittäin lisäävät sapen virtausta ja se voi johtaa äkilliseen kipuun sappikivien takia.

Tällä kasvilla ei ole mitään haittavaikutuksia, jos sitä käytetään kohtuullisissa määrin. Voit siis sisällyttää sen ruokavalioon ongelmitta ja kokeilla sen hyötyjä. Käythän lääkärissä, mikäli huomaat oireita. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Banihani S. A. (2017). Radish (Raphanus sativus) and Diabetes. Nutrients9(9), 1014. https://doi.org/10.3390/nu9091014
  • University of Illinois Extension. Watch Your Garden Grow. Recuperado el 26 de agosto de 2020. https://web.extension.illinois.edu/veggies/radish.cfm
  • Rolón Riquelme, Olga Yolanda. “Efecto de la dieta macrobiótica como prevención del desarrollo de cánceres del aparato digestivo.” (2018).
  • Soliveres Higuera, Irene. “Dieta vegetariana y vegana durante el embarazo y la lactancia materna.” (2017).
  • Jang, H. S., Ahn, J. M., Ku, K. H., Rhee, S. J., Kang, S. K., & Choi, J. H. (2008). Effect of radish leaves powder on the gastrointestinal function and fecal triglyceride, and sterol excretion in rats fed a hypercholesterolemic diet. Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.3746/jkfn.2008.37.10.1258

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.