Logo image
Logo image

Resveratrolin mahdolliset vaikutukset ihoon

4 minuuttia
Resveratrolin on todettu olevan erinomainen liittolainen ihonhoidossa ja sillä on lukuisia hyödyllisiä terveysominaisuuksia. Oletko tietoinen resveratrolin mahdollisesta vaikutuksesta ihoon? Jatka lukemista!
Resveratrolin mahdolliset vaikutukset ihoon
Viimeisin päivitys: 25 tammikuuta, 2021

Tietyt hedelmät ja vihannekset, kuten viinirypäleen kuori, pähkinät ja punaviini, sisältävät resveratrolia luonnostaan. Oletko jo kuullut, mitkä ovat resveratrolin mahdolliset vaikutukset ihoon? Saatat yllättyä kuullessasi, että kyseisestä aineesta voi olla hyötyä esteettisessä mielessä sekä tiettyjen sairauksien hoidossa.

Tätä ainesosaa käytetään suun kautta otettavissa lisäravinteissa sekä kosmetiikassa. Sen ottaminen suun kautta on turvallista ja myrkytöntä. Resveratrolia sisältävien voiteiden ulkoinen käyttö on myös turvallista. Yli 0,5 % resveratrolia sisältävät voiteet aiheuttavat kuitenkin yleensä ärsytystä.

Resveratrolin mahdolliset vaikutukset ihoon

Tällä aineella on lukuisia biologisia ominaisuuksia, kuten antioksidanttisia, syövän ja tulehduksen vastaisia sekä sydäntä ja hermoja suojaavia vaikutuksia. Olemme listanneet kymmenen resveratrolin vaikutusta, jotka liittyvät ihokudokseen, jotta saat niistä hieman tarkemman kuvan.

1. Antioksidantit poistavat vapaita radikaaleja

Resveratrolia pidetään ikääntymistä estävänä molekyylinä. Se toimii kaksinkertaisena antioksidanttina, joka pystyy neutralisoimaan vapaita radikaaleja ja lisäämään kehon luontaista kykyä päästä niistä eroon. Ulkoinen resveratroli yhdessä baikaliinin ja E-vitamiinin kanssa ovat kosmeettisia ainesosia, joita ihmiset voivat käyttää apuna ihon nuorentamiseen.

Some figure
Punaviini on resveratrolin luonnollinen lähde.

2. Ikääntymistä estävät ominaisuudet

Resveratroli voi myös auttaa muissa ikääntymisen merkeissä. Journal in Drugs of Dematology -lehdessä julkaistut tutkimukset ovat osoittaneet merkittävää parannusta seuraavissa ihon ikääntymisen merkeissä:

 • Pienet juonteet ja rypyt
 • Ihon kimmoisuus ja elastisuus
 • Ihon veltostuminen
 • Hyperpigmentaatio
 • Ihon kirkkaus ja karheus

Tutkijat jatkavat resveratrolin roolin tutkimista myös UV-ikääntymisen ehkäisemisessä. He vertailevat ainetta muihin ihonhoitotuotteissa käytettyihin antioksidantteihin erilaisten tutkimusmallien avulla. Tällä tavoin he saavat täydellisen käsityksen sen tehokkuudesta.

3. Ihon vaalentuminen

Resveratroli toimii myös tyrosiinin estäjänä. Se on siis lupaava apukeino pigmentaatiosairauksien hoidossa, koska sillä on monia vaikutuksia ihon läikkien muodostumiseen.

Lukuisista laboratoriotodisteista huolimatta aiheesta on vain rajoittunutta tietoa ihmisiin liittyvissä tutkimuksissa. Kliinisten lisätutkimusten tekeminen on välttämätöntä resveratrolin koko tehokkuuden ja turvallisuuden määrittämiseksi.

Lue myös: Mistä ihon hyperpigmentaatio johtuu?

4. Aknen parantaminen

American Journal of Clinical Dermatology  -lehden julkaisemat tutkimukset osoittivat positiivisia tuloksia resveratrolivoiteen vaikutuksesta akneen. Aiheesta tulee kuitenkin tehdä vielä lisätutkimuksia, joilla testataan sen tehokkuutta erilaisten pitoisuuksien ja rakenteiden muodossa. Siten voidaan määritellä oikeanlainen rakenne juuri tähän hoitoon.

Akne on sairaus, jolle on ominaista Propionibacterium acnes (P. acnes) –bakteerin vastainen tulehdusperäinen immuunireaktio. Resveratroli osoitti jatkuvaa bakteerien vastaista aktiivisuutta tätä mikrobia vastaan.

5. Tulehduksen vastainen lisäravinne

Ihotulehdukset ovat yleisimpiä kliinisiä iho-ongelmia. Turvalliset ja tehokkaat vaihtoehdot ovat suuressa kysynnässä immunomodulaattoreiden, kuten glukokortikoidien ja takrolimusin, aiheuttamien vakavien sivuvaikutusten johdosta. Tällä hetkellä kaupoissa olevat voiteet johtavat usein reaktioihin, joita potilaat ja lääkärit haluavat välttää.

Vaikka meillä ei olekaan vielä lainkaan tai hyvin vähän todisteita resveratrolin ihotulehduksen ehkäisemisestä ihmisillä, ovat sen tulehduksen vastaiset vaikutukset olleet hyvät ihotulehduksista kärsivillä hiirillä.

6. Syövän vastainen vaikutus

Oksidatiivisella stressillä on merkittävä osa ihosyövän, kuten melanooman, synnyssä. Antioksidanttien (kuten resveratroli) käyttö voi kuitenkin auttaa ehkäisemään ja hoitamaan tätä onkologista sairautta.

Tämän todistavat esimerkiksi International Journal of Molecular Scienceslehdessä julkaistut tutkimukset. Resveratroli on osoittanut mahdollisia syövän vastaisia vaikutuksia in vivo- ja in vitro -kokeissa.

7. Epidermaalinen uudistuminen

Resveratrolin ulkoinen käyttö kiihdyttää ihon uudistumista kuorimisprosessin jälkeen lisäämällä kollageenin tuotantoa. Se vähentää ärsytystä sekä ihon punoitusta.

Todisteet osoittavat, että tätä ainetta sisältävät voiteet voivat stimuloida fibroblastien nopeaa lisääntymistä sekä osallistua 3-tyypin kollageenin pitoisuuden lisäämiseen. Molemmilla aineilla on merkittävä rooli ihon paranemisprosessissa.

8. Suojaa ultraviolettisäteilyltä (UV)

UV-säteilylle liiallinen altistuminen aiheuttaa palovammoja, UV-ikääntymistä sekä ihosyöpää. In vivo- ja in vitro -tutkimukset ovat osoittaneet, että resveratroli suojaa ihoa UV-säteilyltä. UVA-säteilyn lisäksi se suojaa keratinosyyttejä (ihosoluja) myös UVB-säteilyltä.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Mitä on ihon muisti ja kuinka se toimii?

9. Keloidit

Keloidit ovat ihon liiallista arpeutumista, joka johtaa kuitujen ja solujen ylikasvuun. Onneksi biotieteessä, bioteknologiassa ja biokemiassa tehdyt tutkimukset osoittavat kuitenkin positiivisia merkkejä resveratrolin vaikutuksesta keloideihin.

Resveratroli aiheutti tutkimuksissa keloidin fibroblastien apoptoosin (ohjelmoitunut solukuolema). Samaan aikaan se vähensi myös 1-tyypin kollageenia ja 3-tyypin prokollageenia mRNA:ssa. Se lisäsi myös SIRT1:n määrää, mikä tarkoittaa pahentuvaa mekanismia, joka kulminoituu näiden ylikasvaneiden arpien hidastumiseen ja jopa pysähtymiseen.

Some figure
Keloidit ovat arpia, jotka ilmestyvät kehon liiallisen paranemisyrityksen seurauksena.

10. Ihohaavojen parantaminen

Ihohaavojen parantumiseen kuuluu fibroblastien, keratinosyyttien sekä kollageenivarastojen nopeaa lisääntymistä. Reservatroli stimuloi useiden tutkimusten mukaan solujen lisääntymistä eläinten haavoissa, mikä puolestaan nopeuttaa paranemisprosessia.

Resveratrolin mahdolliset vaikutukset ihoon: yhteenveto

Kuten ehkä voit tämän perusteella kuvitella, on resveratrolin käytön suosio kasvanut kosmetiikassa ja ihonhoidossa. Sen lupaavista hyödyistä on suuri määrä todisteita. Kliinisiä kokeiluja tulee kuitenkin vielä tehdä resveratrolin potentiaalin vahvistamiseksi.

Aineen tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisalta. Varsinkin kun on kyse ihokudosten riittävästä parantamisesta tai suojaamisesta ulkoisilta tekijöiltä, kuten UV-säteilyltä. On kuitenkin aina suositeltavaa kysyä lääkäriltä tämän aineen oikeaoppisen käytön takaamiseksi, kunnes aiheesta on tehty lisätutkimuksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Boo YC. Human Skin Lightening Efficacy of Resveratrol and Its Analogs: From in Vitro Studies to Cosmetic Applications. Antioxidants (Basel). 2019;8(9):332. Published 2019 Aug 22. doi:10.3390/antiox8090332
 • Farris P, Yatskayer M, Chen N, Krol Y, Oresajo C. Evaluation of efficacy and tolerance of a nighttime topical antioxidant containing resveratrol, baicalin, and vitamin e for treatment of mild to moderately photodamaged skin. J Drugs Dermatol. 2014;13(12):1467-1472.
 • Castaño Amores, Celia, and Pablo José Hernández Benavides. “Activos antioxidantes en la formulación de productos cosméticos antienvejecimiento.” Ars Pharmaceutica (Internet) 59.2 (2018): 77-84.
 • Fabbrocini G, Staibano S, De Rosa G, et al. Resveratrol-containing gel for the treatment of acne vulgaris: a single-blind, vehicle-controlled, pilot study. Am J Clin Dermatol. 2011;12(2):133-141. doi:10.2165/11530630-000000000-00000
 • Pezzuto JM. Resveratrol: Twenty Years of Growth, Development and Controversy. Biomol Ther (Seoul). 2019;27(1):1-14. doi:10.4062/biomolther.2018.176
 • Ko JH, Sethi G, Um JY, et al. The Role of Resveratrol in Cancer Therapy. Int J Mol Sci. 2017;18(12):2589. Published 2017 Dec 1. doi:10.3390/ijms18122589
 • Berce C, Muresan MS, Soritau O, et al. Cutaneous wound healing using polymeric surgical dressings based on chitosan, sodium hyaluronate and resveratrol. A preclinical experimental study. Colloids Surf B Biointerfaces. 2018;163:155-166. doi:10.1016/j.colsurfb.2017.12.041
 • Zeng G, Zhong F, Li J, Luo S, Zhang P. Resveratrol-mediated reduction of collagen by inhibiting proliferation and producing apoptosis in human hypertrophic scar fibroblasts. Biosci Biotechnol Biochem. 2013;77(12):2389-2396. doi:10.1271/bbb.130502
 • Chen ML, Li J, Xiao WR, et al. Protective effect of resveratrol against oxidative damage of UVA irradiated HaCaT cells. Zhong Nan Da Xue Xue Bao Yi Xue Ban. 2006;31(5):635-639.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.