Logo image
Logo image

"Rebecca-oireyhtymä": mustasukkaisuus puolison eksää kohtaan

3 minuuttia
Rebecca-oireyhtymä viittaa mustasukkaisuuteen, jota ihminen tuntee rakastajansa entisiä kumppaneita kohtaan. Kuinka tunnistat tämän oireyhtymän? Miksi siihen on tärkeää puuttua? Jatka lukemista saadaksesi selville!
"Rebecca-oireyhtymä": mustasukkaisuus puolison eksää kohtaan
Isbelia Esther Farías López

Kirjoittanut ja tarkastanut filosofi Isbelia Esther Farías López

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Rebecca-oireyhtymä viittaa tilanteisiin, joissa henkilö kokee mustasukkaisuutta nykyisen puolisonsa entisiä kumppaneita kohtaan. Tämä tunne on nykyään melko yleinen, ainakin joidenkin psykologien mukaan.

Sillä voi olla monia syitä, aina alhaisesta itsetunnosta pakottavaan tarpeeseen verrata itseäsi muihin. Joissakin tapauksissa se voi johtua myös nykyisen kumppanin käytöksestä. 

Sukelletaan syvemmälle aiheeseen.

Mistä nimi Rebecca-oireyhtymä tulee?

Tämä oireyhtymä kantaa Alfred Hitchcockin elokuvan “Rebecca” nimeä, joka julkaistiin vuonna 1940 ja se perustuu Daphne du Maurierin romaaniin Rebecca.

Tämä kulttielokuva kertoo nuoresta odottavasta naisesta, jolla on suhde leskeksi jääneen miljonäärin kanssa ja joka menee naimisiin tämän kanssaan. Uuden morsiamen taloudenhoitaja ja muut talon palvelijat (mahtava kartano nimeltä Manderley) ovat alusta alkaen vihamielisiä naista kohtaan.

Nuorta naista verrataan jatkuvasti entiseen vaimoon. Miljonäärin entinen vaimo oli pyhitetty, kirkastettu ja kaikkien ihailema, ja vähitellen päähenkilö alkaa kokea voimakasta alemmuuden tunnetta, kun hän alkaa verrata itseään lähes täydelliseen kuvaan kuolleesta naisesta.

Tämän seurauksena nuoresta naisesta tulee mustasukkainen ilman mitään syytä. Siitä huolimatta, että aviomiehen suhde entiseen vaimoonsa oli kaikkea muuta kuin onnellinen ja rauhallinen.

Mikä on Rebecca-oireyhtymä?

Some figure

Kirjoittaja Peter Van Sommers paljastaa oman mielipiteensä tällaisesta mustasukkaisuudesta. Hän luokittelee sen “retrospektiiviseksi” teoksessa nimeltä Mustasukkaisuus: mikä se on ja kuka sen tuntee. Tässä puhutaan henkilöstä, joka provosoituu nykyisen puolisonsa entisistä kumppaneista.

Siksi henkilö voi olla mustasukkainen jopa nykyisen kumppaninsa kuolleelle puolisolle. Myös bulgarialainen kirjailija Elias Canetti lausui aiemmin aforismin, joka sopii hyvin tähän kuvaukseen:

“Kateus olisi luokiteltava sen mukaan, mitä vihaat eniten: menneet, nykyiset vai tulevat kilpailijat.”

On yleistä, että tätä oireyhtymää sairastava henkilö kuvittelee mielessään onnellisia hetkiä, joissa henkilön nykyinen puoliso on entisen rakastajansa kanssa.

On myös yleistä, että tätä oireyhtymää sairastavat näkevät entiset kumppanit muun muassa älykkäämpinä, kauniimpina tai houkuttelevampina. Toisin sanoen heidän mielestään nämä ihmiset ovat melkein täydellisiä.

Tämä johtaa mustasukkaiset ihmiset kohti itsekästä käyttäytymistä, vaikka myös päinvastainen voi tapahtua ja he voivat tuntea olevansa ylivoimaisia. Totuus on, että tämä tilanne vaikuttaa vakavasti pariskunnan rinnakkaiseloon, aiheuttaa konflikteja ja voi jopa tuhota parisuhteen.

Rebecca-oireyhtymän syitä

Kuten tutkijat Scheinkman ja Werneck huomauttavat, “Mustasukkaisuus on monimutkainen relaatiokokemus. Se kuvastaa menetyksen pelkoa.”

Tällä tarkoitetaan ajatuksia ja tunteita, jotka aiheuttavat toimia reaktioita, joissa ei ole juurikaan loogista perustelua.

Some figure
Rebecca-oireyhtymä johtuu usein huonosta itsetunnosta. Se voi kuitenkin johtua myös vertailuista.

Tilanteet, jotka lisäävät tämän oireyhtymän mahdollisuutta:

  • Oireyhtymästä kärsivällä henkilöllä on usein heikko itsetunto.
  • Kumppani tai ympäristö muistuttavat jatkuvasti entisestä puolisosta.
  • Parissuhteen toinen osapuoli vertaa nykyistä kumppania suoraan entiseen kumppaniin.
  • Oireyhtymää sairastava henkilö ymmärtää, että hän muistuttaa nykyisen puolisonsa edellistä kumppania joko fyysisesti tai persoonallisuudeltaan.
  • Puolisonsa menettänyt henkilö ei ole päässyt yli surusta, ja tunteet sekä muistot ovat vielä tuoreessa muistissa.

Onko Rebecca-syndroomaan olemassa hoitoa?

Tohtori Cuestan mukaan tilanteen parantaminen, jossa irrationaaliset pelot vallitsevat, edellyttää usein jonkinlaista puuttumista. Joissakin tapauksissa tästä syndroomasta kärsivä henkilö tarvitsee psykologista tukea.

Alta löydät joitakin ehdotuksia, joista voi olla apua:

  • Paranna ensin kommunikointia nykyisen kumppanisi kanssa.
  • Molempien osapuolten tulisi ilmaista tyytymättömyytensä ja muistaa miksi he ovat yhdessä.
  • Vältä mainitsemasta liioiteltuja mainintoja entisen kumppanin ominaisuuksista tai  yksityiskohdista.
  • Tarkastele mustasukkaisuuteen liittyviä uskomuksia.
  • Paranna tämän oireyhtymän omaavan henkilön itsetuntoa.
  • Lopuksi, muokkaa muun muassa hallitsevia asenteita.

Psykologin tuella on mahdollista jättää mustasukkaisuus, sekä alkaa todella nauttia suhteesta tässä ja nyt.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.