Logo image
Logo image

Ravintolisät nivelongelmien hoidossa

3 minuuttia
Ravintolisät auttavat hallitsemaan nivelongelmista johtuvia kiputiloja, sekä ehkäisemään nivelongelmien syntymistä. Niiden terveydelle hyödylliset ominaisuudet vähentävät myös kipulääkkeiden tarvetta.
Ravintolisät nivelongelmien hoidossa
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 11 joulukuuta, 2022

Ravintolisien käyttö edistää sairauksien paranemista, esimerkkinä nivelrikko, joka on yksi yleisimmistä rappeuttavista nivelongelmista. Tämän sairauden ominaispiirteisiin kuuluu ruston heikkeneminen ja nivelkalvon tulehtuminen. Ei ole mikään yllätys, että ravintolisät tulivat kärjessä joissakin nivelongelmien hoidossa käytetyistä kivunlievitysmenetelmistä tehdyissä tutkimuksissa.

Tämä voi olla yllätys joillekin, mutta terveelliset elämäntavat ja oikeanlainen ravinto voivat auttaa viivästyttämään nivelongelmien puhkeamista sekä hidastamaan sairauden etenemistä. Tästä syystä on tärkeää ottaa huomioon riskitekijät, joiden avulla voidaan estää, muuttaa, moduloida tai hoitaa riskejä.

Yleisin nivelrikon oire on kipu, joka pahenee niveltä käytettäessä. Myös muita oireita voi ilmetä:

  • Jäykkyys levon jälkeen
  • Nivelestä kuuluva ääni sitä liikuttaessa
  • Epämuodostuma
  • Turvotus tai nivelnesteen vuotaminen

Lihasten surkastumista ja lihassupistuksia voi myös esiintyä. Selkärangan nivelrikon tapauksissa hermot joutuvat usein puristuksiin ja voivat aiheuttaa kipua, joka säteilee käsivarsiin tai jalkoihin.

Farmakologinen hoito nivelongelmiin

Nivelrikon hoidon pääasiallisena tavoitteena on lievittää kipua. On myös olemassa lääkkeitä, jotka voivat hidastaa ruston rappeutumista. Pitkälle edennyt nivelrikko voi vaatia leikkausta.

Suun kautta annettava hoito sisältää ravintolisiä ja lääkkeitä

Kivunlievitykseen käytetään:

  • Nopeasti vaikuttavia kipulääkkeitä, kuten parasetamoli, tulehduskipulääkkeet, opioidit tai kortikosteroidit.
  • Myös hitaasti vaikuttavia tai pitkävaikutteisia lääkkeitä käytetään, kuten kondroitiinisulfaatti, glukosamiinisulfaatti, diasereiini ja hyaluronihappo.

Niveltensisäinen hoito

Yleisimmin lääkkeiden niveltensisäisissä hoitotekniikoissa ovat hyaluronihappo, verihiutaleita sisältävä plasma ja viivästyneen vaikutuksen omaavat kortikosteroidit.

Paikallinen hoito

NSAID-lääkkeiden, ärsyttävien kasviaineiden, kondroitiinisulfaatin ja hyaluronihapon, lämpölaastareiden tai kylmä- ja lämpötekniikoiden kanssa vastaavien voiteiden, voiteiden, linimenttien ja geelien ajankohtaisten käyttöjen avulla voit täydentääksesi hoitoa kipua varten.

Leikkaus

Tämä hoitomenetelmä sisältää leikkauksen ja mahdollisen nivelproteesin asentamisen.

Some figure

Ravintolisät nivelongelmien hoidossa

Kollageeni ja hyaluronihappo

Näitä voidaan käyttää erikseen tai yhdessä.

Itse asiassa kollageenia ja hyaluronihappoa voidaan yhdistää pienempiin annoksiin glukosamiinia, kondroitiinisulfaattia tai joissakin tapauksissa vitamiineihin sekä kivennäisaineisiin. Tämäntyyppiset ravintolisät auttavat ehkäisemään ja viivästyttämään ruston heikkenemistä niiden rakenteita suojaavan vaikutuksen ansiosta. Tutkimukset paljastavat, että niiden hyödylliset ominaisuudet voivat vähentää tulehduskipulääkkeiden tarvetta.

Myös fytoterapiaa käytetään nivelrikon hoidossa joko yksinään tai yhdistelmänä minkä tahansa edellä mainitun hoitomenetelmän kanssa. Tämä on kuitenkin käyttökelpoinen hoitomenetelmä vain lievien ja kohtalaisten oireiden, kuten kivun ja / tai tulehduksen hoidossa. Nivelrikon hoidossa käytetään pääasiallisesti kasveja, joilla on kipua lievittäviä sekä anti-inflammatorisia vaikutuksia, esimerkiksi:

  • Boswellia
  • Kurkuma
  • Harpagofito
  • Inkivääri
  • Paju
  • Mesiangervo

Vitamiinit ja ravintoaineet

Vitamiineja ja kivennäisaineita voidaan sisällyttää ravintolisien ryhmään nivelongelmien hoidossa. Molemmat ravintoaineet osallistuvat kollageenin synteesiin. Itse asiassa vitamiinit, kuten C, D ja E, sekä mineraalit, kuten magnesium, pii ja rikki, ovat tärkeä osa ruston aineenvaihdunnan eri prosesseissa.

C-vitamiini stimuloi kollageenin ja glykosaminoglykaanien tuotantoa. D-vitamiini osallistuu kuitenkin proteoglykaanien synteesiin, ja E-vitamiini puolestaan parantaa rustomatriisin suojaa lisäämällä kondrosyyttien kasvua.

Lisäksi B1-, B6- ja B12-vitamiineista koostuva B-kompleksi parantaa kipulääkkeiden, kuten parasetamolin ja tulehduskipulääkkeiden, vaikutusta.

Mineraaleista magnesium on osa solukalvoa ja luun rakennetta. Sinun tulee huolehtia riittävästä kalsiumin saannista, koska kalsium epätasapaino estää D-vitamiinin synteesin. Pii osallistuu myös elastiinin ja kollageenin synteesiin. Et ehkä tiedä sitä, mutta rikillä on tärkeä tehtävä kollageenin muodostuksessa. Kollageeni on elementti, joka muodostaa jänteet, rusto ja nivelsiteet.

Ravintolisät, hygienia ja nivelongelmien ehkäisy

Some figure

On tärkeää ottaa käyttöön yleisiä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, joilla voidaan ehkäistä nivelrikon kehittymistä. Näitä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä ovat:

  • Tasapainoinen ruokavalio ja siten hyvä painonhallinta.
  • Nauti runsaasti kollageenia ja mukopolysakkarideja sisältävää ruokaa.
  • Harrasta liikuntaa säännöllisesti, mutta vältä aktiviteetteja jotka voivat vahingoittaa niveliä.
  • Älä myöskään pakota asentoja ja vaihda asentoasi aika ajoin.
  • Levitä lämpöä kroonisissa ja kylmiä akuuteissa tilanteissa.
  • Ota rustoravinteisiin tai fytoterapiaan perustuvia ravintolisiä epämukavuuden lievittämiseksi.

Yhteenveto

Kollageenia tai hyaluronihappoa sisältävät suun kautta otettavat ravintolisät yksin tai yhdessä toistensa kanssa ovat hyödyllisiä vain nivelongelmien ennaltaehkäisyssä, sekä lievissä tai keskivaikeissa tapauksissa. Tärkeintä on kysyä asiantuntijalta neuvoja aineista tai lisäravinteista, joista olisi eniten hyötyä juuri sinun tapauksessasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • González Iturri, J. J. (1998). Lesiones musculares y deporte. Revista Brasileira de Medicina Do Esporte. https://doi.org/10.1590/s1517-86921998000200002

  • Silva, V. R. L. da, Menezes, A. M. B., & Noal, R. B. (2009). Sintomas articulares crônicos em adultos de Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil: prevalência e determinantes. Cadernos de Saúde Pública. https://doi.org/10.1590/s0102-311×2009001200005

  • Allona López, S., Cisneros Larrea, L., Marín Labanda, R., Rubio Castañeda, F. J., & Samper Lamenca, B. (2015). Descripción de la movilidad física en una muestra de personas de 65 a 75 años de una zona de salud de Zaragoza capital. Nure Investigación.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.