Raakaravintoruokavalion hyödyt ja haitat
Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva
Oletko kiinnostunut aloittamaan raakaravintoruokavalion noudattamisen, mutta et tiedä pystytkö siihen? Tässä artikkelissa kerromme sinulle enemmän tästä ruokavaliosta ja siitä, kuinka onnistut siinä.
Raakaravinto
Raakaravintoruokavaliota on hyvin helppo noudattaa. Siinä on käytännössä kyse ruoan kypsentämättömyydestä ja sen syömisestä puhtaimmassa luonnollisessa tilassaan. Tähän periaatteeseen sisältyy joitakin poikkeuksia, joista keskustelemme alla.
Raakaravinto on erittäin ravinteikasta keholle ja sen hyödyt ovat lukuisat ja monipuoliset. Raakaravinnon periaatteiden ymmärtäminen on tärkeää vegaaneille, koska heidän pitäisi pystyä saamaan suurin osa tavallisen, kypsennetyistä ruoista koostuvan ruokavalion sisältämistä ravintoaineista.
Raakaravintoruokavalio on periaatteessa raa’an ruoan syömistä, ja se koostuu pääosin luonnollisista, orgaanisista vihanneksista.
Toisin kuin perinteinen veganismi, raakaravinto on – kuten sen nimikin jo paljastaa – kypsentämätöntä.
Raakaravintoruokavaliota noudattavat ihmiset voivat syödä myös hedelmiä, juureksia, mukuloita, vihanneksia, siemeniä, pähkinöitä, levää ja ituja.
He voivat myös syödä kuivattuja elintarvikkeita, sillä kun ruoka kypsennetään alle 40 asteessa, eivät sen ominaisuudet katoa.
Lue myös: Raudanpuutteen seuraukset elimistössä
Raakaravintoruokavalio
Ruokavaliota valitessasi sinun tulee osata sekoittaa ja yhdistää raakaravintoa oikealla tavalla. Sinun tulee siis tietää mitä periaatteita ja sääntöjä tähän elämäntyyliin kuuluu.
On monia ruokalajeja, joita voit syödä tätä ruokavaliota noudattaessasi. Kun tarjoat kehollesi yksinkertaisia ruokayhdistelmiä, se pystyy helpottamaan ruoansulatusta ja omaksumaan ravintoaineita tehokkaammin.
Sinun tulee kuitenkin lisätä tähän ruokavalioon B12-vitamiinia, etkä voi olla täysin riippuvainen luonnollisista ruokalähteistä, kuten levästä tai fermentoidusta ruoasta, sillä ne eivät ole hyviä vitamiinin lähteitä.
Ihanteellisia raakaravintoruokavalion sisältämiä ruokia
Pähkinät ja siemenet ovat yksi rasvojen päälähde ihmisillä, jotka syövät raakaravintoa.
- Tärkkelys: kurpitsa, perunat ja punajuuret
- Rasvat: pähkinät, kookos, siemenet ja avokado
- Hapot: tomaatti, paprika ja happamat hedelmät
- Makeiset: kuivatut hedelmät ja makeat hedelmät
Tehdäksesi oikeanlaisia yhdistelmiä, noudata näitä yksinkertaisia sääntöjä (vaikka siitä ei olekaan haittaa, jos jätät ne väliin aina silloin tällöin):
- Yritä olla sekoittamatta rasvoja ja makeita ruokia.
- On suositeltavaa olla yhdistämättä erilaisia rasvatyyppejä.
- Älä myöskään sekoita happoja ja makeita hedelmiä keskenään.
- Älä yhdistä happoja tärkkelyksen kanssa.
Raakaravintoruokavalion aloittaminen: tee se oikealla tavalla
Sisällytä alkuun joitakin kypsentämättömiä ruokia aterioihisi. Muista, että ei ole hyvä ajatus tehdä rajuja muutoksia, joten höyrytä ruoka tai kypsennä sitä alle 45 asteessa.
Raakaravintoruokavalioon siirtyminen on erittäin helppoa. Sinun tulee vain olla halukas, motivoitunut, kärsivällinen ja rentoutunut.
Sinun tulee arvioida ravintoaineiden puutteen riskiä, kuten B12-vitamiinin.
Ennen raakaravintoruokavalion omaksumista sinun tulee arvioida kaikki sen hyödyt ja haitat.
On hyvä idea keskustella asiantuntijan kanssa.
Raakaravintoruokavalion hyödyt
Ihmiset, jotka haluavat syödä raakaravintoa, uskovat sillä olevan lukuisia terveyshyötyjä, kuten muun muassa:
- Energiatason kohoaminen
- Puhtaampi, kirkkaampi iho
- Huomattava painonpudotus
Raakaravinto sisältää vähemmän transrasvoja ja tyydyttyneitä rasvoja kuin mitä tyypilliseen länsimaalaiseen ruokavalioon kuuluu. Se sisältää vain vähän natriumia ja sokeria sekä tarjoaa suuren määrän kaliumia, magnesiumia, foolihappoa, kuitua, A-vitamiinia ja antioksidantteja, joista kaikki ovat hyödyllisiä terveyden kannalta.
Raakaravintoruokavaliota noudattavan riskit
Yksi joidenkin asiantuntijoiden nostamista pääasiallisista vastalauseista liittyy ravintoaineiden puutteen mahdolliseen riskiin, lähinnä B12-vitamiinin, raudan, sinkin ja Omega-3 -rasvahappojen vajeeseen.
Eräässä tutkimuksessa selvitettiin, että raakaravintoruokavaliota noudattavilla on B12-vitamiinin puutteen vuoksi suurempi määrä homokysteiinia ja alhaisempi HDL-kolesterolitaso.
Alhaisesta verensokerista ja diabeteksesta kärsivien ihmisten tulisi kuitenkin varoa raakaravintoruokavaliota. Vaikka sen tarjoamat antioksidantit, vihannekset ja kuidut ovatkin hyödyllisiä, voi liiallinen määrä niiden nesteitä pahentaa kyseisiä sairauksia.
On myös tärkeää keskustella lääkärin tai ravitsemusasiantuntijan kanssa ennen raakaravintoruokavalion aloittamista. Tämä on erityisen tärkeää sellaisille ihmisille, joilla on ollut syömishäiriöitä ja/tai jotka ovat alipainoisia.
Muista myös, että kaikki tähän ruokavalioon liittyvä menestys riippuu omasta motivaatiostasi saada se toimimaan. Halu tehdä muutoksia ei riitä, vaan elintavoissakin täytyy tapahtua muutoksia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Langan RC., Goodbred AJ., Vitamin B12 deficiency: recognition and management. Am Fam Physician, 2017. 96 (6): 384-389.
- Rojas Allende D., Figueras Díaz F., Durán Aguero S., Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Rev Chil Nutr, 2017.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.