Pysy nuorena viikottaisella paastolla

Pysy nuorena viikottaisella paastolla

Viimeisin päivitys: 31 lokakuuta, 2018

Jos haluat elää pitempään ja pysyä nuorena ja terveenä, suosittelee uusi tutkimus viikottaista paastoa. Paasto auttaa hidastamaan ikääntymistä ja varhaisia ikääntymisen merkkejä, joten jos tuntuu ettei anti age -rasvoista ole riittävästi apua, kokeile olla viikottaisella paastolla ja huomaa itse, miten tehokas vaikutus sillä on.

Miksi minun kannattaisi alkaa paastolle, onko se minulle sopiva juttu? Pystynkö olemaan syömättä koko päivän? Kestääkö kroppa nälkää ja mahan kurnintaa? Näihin kysymyksiin löydät vastauksen tästä artikkelista, joten jatka lukemista!

Hidasta ikääntymistä viikottaisella paastolla

Miksi paastoaminen on terveellistä?

Mietitäänpä aluksi muutamaa mielenkiintoista seikkaa. Ruuansulatusjärjestelmä on jatkuvasti aktiivisessa tilassa ja toiminnassa, jopa unen aikana. Monet nykyihmisen sairaudet ja vaivat aiheutuvat ruuansulatuselimistöön kertyvistä myrkyistä ja kuona-aineista, jotka päätyvät elimistöön huonolaatuisen ja epäterveellisen ravinnon seurauksena. Uni on tärkeä osa kehon uudistumista ja lepoa, joten miksi emme antaisi ruuansulatukselle samanlaista lepoa ja taukoa jatkuvasta toiminnasta?

Mahatma Gandhi oli äänekäs paastoamisen puolestapuhuja, ja hän harjoittikin paastoamista säännöllisesti. Gandhi eli tutkijoiden mukaan keskimääräistä terveempää elämää paastoamisen johdosta. Gandhi kuoli 79-vuotiaana luotihaavaan, ja muuten hän olisikin luultavasti elänyt vielä monta vuotta vanhemmaksi.

Gandhin suorittama paastoaminen ei kuitenkaan sovi kaikille, ja Gandhin paastot ovatkin paastoamisen yksi ääripää. Emme suosittele paastoamaan päivä- tai viikkotolkulla, sillä tämä johtaa rasvakudoksen häviämisen lisäksi lihasten surkastumiseen ja muihin vakaviin terveydelle haitallisiin seurauksiin.

Jos alat paastolle toivoen menettäväsi muutaman kilon, tulet pettymään, sillä paasto syö rasvakudoksen lisäksi lihaskudosta, eikä paino pysy paastoamisella poissa. Älä siis paastoa laihtuaksesi, vaan paastoa kohentaaksesi ruuansulatusjärjestelmän terveyttä.

Viikottaisella paastolla on terveyttä edistäviä vaikutuksia.

 

Ihmiskeho selviää ääritilanteessa noin 10 päivää ilman ravintoa, eikä se ehdi tässä ajassa kärsiä vakavia haittoja. Emme kuitenkaan suosittele paastoamista kolmea päivää pidempään, ja onkin paljon terveellisempää olla viikottaisella paastolla lyhyitä jaksoja kerrallaan kuin paastota viikko viikon perään. Tällä menetelmällä saavutat parhaat tulokset.

Haluamme korostaa paaston merkitystä. Paastoaminen antaa sisäelinten levätä ja uudistua, kun kehoon ei puske jatkuvasti uutta käsiteltävää ravintoa. Olemalla viikottaisella paastolla, autat kehoa toimimaan tehokkaammin paaston jälkeen ja pitää elimistön nuorekkaana ja terveenä. Tunnet olosi energiseksi, hyväntuuliseksi ja tehokkaaksi. Työt hoituvat helpommin ja vastustuskyky tehostuu. Joidenkin paastoa harjoittavien mukaan se tepsii myös kroonisiin vaivoihin kuten astmaan, reumaan, korkeaan verenpaineeseen ja allergioihin.

Paaston hyödyt eivät rajoitu pelkästään fyysisiin seikkoihin, sillä paastolla on myös henkinen vaikutus. Paasto selkiyttää mieltä ja kohentaa mielialaa. Tunnet olosi levolliseksi ja rauhalliseksi, iloiseksi ja tyyneksi.

Miten paasto kannattaa aloittaa?

On olemassa monia erilaisia paastoja, mutta jos kokeilet paastoa ensimmäistä kertaa, on hyvä aloittaa rajoittamalla kiinteän ruuan määrää paaston aikana. Älä koskaan ala sellaiselle paastokuurille, jonka aikana et juo mitään. Rajoita siis kiinteän ruuan määrää paastopäivänä, ja keskity mehujen ja muiden nesteiden nauttimiseen. Illalla voit syödä kevyen aterian, mutta älä syöksy buffetillalliselle tai ahmi roskaruokaa – tämä kumoaa paaston positiivisen vaikutuksen. Nauti noin 300 kalorin edestä mehuja ja muita nesteitä päivän aikana.

Keho on hyvä valmistaa paastoon.

 

Älä aloita paastoa yhtäkkiä sitä sen enempää miettimättä. Keho tulee valmistaa paastoon. Päivää ennen paastoa sinun tulee nauttia kypsentämättömiä kasviksia ja nauttia runsaasti vettä, teeuutteita ja mehujuomia.

Jos haluat kokeilla paastoa kerran viikossa, suunnittele viikon ruokavalio etukäteen. On hyvä ajoittaa paasto viikonlopulle, sellaiseen aikaan, kun et ole liian kiireinen ja aktiivinen. Syö siis normaalisti neljä päivää maanantaista torstaihin, valmista keho paastoon perjantaina, paastoa lauantai ja totuta keho taas normaaliin rytmiin sunnuntaina.

Päivä ennen paastoa

Jos haluat paastota lauantaina, on perjantai paastoa edeltävä päivä ja sen aikana sinun tulisi nauttia vain raakoja kasviksia ja hedelmiä. Älä rajoita syömisiäsi, vaan syö mahdollisimman paljon näitä ruoka-aineita. Voit tuntea olosi nälkäiseksi vähän väliä, mutta älä anna periksi, äläkä nauti muita ruoka-aineita. Muista juoda myös paljon vettä, mehuja, smoothieita, teetä ja liemiä. Voit lopettaa päivän kevyeen illalliseen ja varmista, että saat pitkät ja kunnolliset yöunet.

Paastopäivä

Hyvin nukutun yön jälkeen voit aloittaa paastopäivän juomalla kaksi lasia vettä. Vietä paastopäivä kotona rauhallisten askareiden parissa, älä harrasta liikuntaa tai muuta rasittavaa toimintaa. Pidä itsesi kiireisenä hoitamalla pieniä tehtäviä, jotka eivät vaadi fyysistä ponnistelua. Lue, meditoi, siivoa makuuhuoneen kaapit, hoida kasveja, kuuntele musiikkia ja piirrä – mitä tahansa, mikä ei vie paljon energiaa.

Voit nauttia paljon vettä, mehua ja kasvislientä paastopäivän aikana. Jos juot hedelmämehuja, varmista, ettei niissä ole hedelmälihaa. Kasvisliemet tulee siivilöidä. Paastopäivän idea on se, että pystyt nesteytettynä, mutta et anna mahalle mitään kiinteää ruokaa.

Paaston jälkeinen päivä

Viikottainen paasto on hyväksi elimistölle.

 

Älä seuraa paastopäivää ahmimalla jääkaapin koko sisältöä. Paaston jälkeisenä päivänä kannattaa vältellä epäterveellisiä aineita, kuten vehnää, sokeria, pikaruokaa, rasvaisia ruokia ja maitotuotteita. Valikoi näiden sijaan hedelmiä, kasviksia, pähkinöitä, papuja ja täysjyvää. Syö pieniä määriä, äläkä harrasta liikuntaa tai rasita kehoa fyysisesti muutenkaan – kehosi toipuu vielä edellispäivän paastokuurista.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.