Kuinka lapsi suhtautuu pottaharjoittelun aloittamiseen
Pottaharjoittelu on prosessi, joka merkitsee isoa virstanpylvästä lapsen itsenäisyydessä. Lapsen suhtautuminen vaipoista vieroittamiseen riippuu siitä, teetkö sen oikeaan aikaan.
Vaikka et tätä uskoisikaan, lapset oppivat tyypillisesti kontrolloimaan rakkoaan ja suoltaan odotettua nopeammin. Joillakin lapsilla voi kestää hieman pidempään, kun taas toiset oppivat sen viikoissa, jopa päivissä.
Kuten aina sanomme, tärkeää on muistaa, että jokainen lapsi on erilainen. Jokainen lapsi saavuttaa tämän virstanpylvään silloin, kun hän on riittävän kypsä siihen.
Mistä tietää, milloin lapsi on valmis aloittamaan pottaharjoittelun
On lapsia, jotka alkavat piilotella tuntiessaan vessahädän. Toiset pidättelevät virtsaa yli kolme tuntia. Nämä ovat merkkejä siitä, että lapsi on valmis vieroittautumaan vaipoista.
Jotkut lapset sen sijaan haluavat vain laskea vaippaansa. Tässä tapauksessa lapsi ei ole valmis pääsemään eroon vaipoista. Lasta ei voi pakottaa siihen. Viisainta on odottaa oikeaa hetkeä aloittaa pottaharjoittelu.
Näet, onko lapsi valmis vai ei kahden tai kolmen kuukauden kuluttua. Ensimmäinen vaihe on valmistella lapsi siihen. Kerro hänelle, mitä tulee tapahtumaan jossakin vaiheessa ja näytä hänelle kuvitettuja tarinoita selittääksesi, mitä hän tulee tekemään ja mitä odotat häneltä.
Mikä on paras ikä aloittaa pottaharjoittelu?
Lapsen vieroittaminen vaipoista puolitoistavuotiaana on hyvin todennäköisesti vaikeampaa, kuin jos lapsi on vanhempi. Yrittämisestä ei kuitenkaan ole haittaa, sillä jotkut puolitoistavuotiaat eivät tykkää käyttää vaippoja, koska ne häiritsevät ja hankaavat.
Tämä on teoriassa täydellinen hetki aloittaa pottaharjoittelu. Voit kokeilla jättää vaipan pois ja katsoa mitä tapahtuu. Avainasia onnistumisen kannalta on olla kärsivällinen ja kannustaa lasta.
Ihanteellinen ikä aloittaa pottaharjoittelu on ikävuosien 2 ja 3 välillä, kun lapset osaavat nimetä jätöksensä ja kertoa vanhemmille, onko heillä pissa- vai kakkahätä.
Kannattaa lukea myös: Tuleeko vauva herättää vaipanvaihdon vuoksi?
Mitä jos lapsi suhtautuu pottaharjoitteluun huonosti?
Monet vanhemmat ihmettelevät, miksi heidän lapsensa ei halua aloittaa pottaharjoittelua. Lapset eivät tiedosta pitävänsä vaippaa. Pottaharjoittelu on iso haaste.
Nykyajan kertakäyttövaipat ovat hyvin imukykyisiä. Lapsi ei siis juuri tunne mitään epämukavuutta pissatessaan tai kakatessaan vaippaan. Kun lapsi halutaan vieroittaa vaipoista, hän usein pelästyy, sillä hän ei vielä ymmärrä asiaa.
Jotkut lapset pelästyvät pöntölle istahtamista, joten on tärkeää hankkia WC-istuimen supistaja, jotta lapsi suostuu istumaan siihen eikä se tunnu epämukavalta (jos opetat lapsen käymään pöntöllä). On myös hyvä ajatus hankkia porrasjakkara, jotta lapsen jalat eivät roiku ilmassa.
Kuinka vieroittaa lapsi vaipoista ja aloittaa pottaharjoittelu
Pottaharjoitteluun valmiiden lasten tulisi pystyä noudattamaan ohjeita, joten aloita hitaasti. Pyydä lasta laskemaan ja nostamaan alushousunsa tai vaippansa. Pyydä häntä sitten tekemään vaikeampia asioita, kuten ottamaan vaippa pois ja istumaan välittömästi potalle.
Yksi keino saada lapsi kiinnostumaan prosessista on antaa hänen osallistua eri apuvälineiden valintaan. Sinun tarvitsee vain etsiä ja kokeilla eri asioita, kunnes löydät lapsellesi miellyttävimmän vaihtoehdon.
Kun olet valinnut oikeat välineet, anna lapsen valita lempivärinsä ja -kuvionsa. Lapsi pitää kovasti siitä, että sai tehdä päätöksen itse.
Tutustu: Vastasyntyneen vauvan hoito ensimmäisinä kuukausina
Varaudu vahinkoihin
On täysin normaalia, että lapsi tekee muutaman kerran vahingossa vaippaan pottaharjoittelun aikana. Lapsi ei esimerkiksi saata keretä ajoissa potalle tai hän pissaa tai kakkaa alleen.
Sinun suhtautumisesi vahingon sattuessa merkitsee paljon. Muista, ettei lapsi opi hallitsemaan rakkoaan ja suoltaan yhdessä yössä.
Vältä siis nuhtelemasta lasta, sillä vahinkoja tapahtuu. Pysy positiivisena. Sinun reaktiosi vahinkojen sattuessa on hyvin tärkeä, sillä lapsi odottaa sinun tukevan häntä.
Jotkut vanhemmat päättävät vieroittaa lapsensa vaipoista sekä päivällä että yöllä. Vaipan jättäminen yöksi voi olla parasta, jotta et joudu vaihtamaan lakanoita jatkuvasti ja varmistat, että siirtymä on lapselle helpompi. Jos kuitenkin päätät ottaa vaipan pois yöksikin, suosittelemme sänkyyn kertakäyttöisiä patjansuojia, jotka voit sitten ottaa pois vahingon sattuessa.
Onko tyttöjen ja poikien välillä eroja?
Kyllä. Kolmeen ikävuoteen asti tytöt ja pojat kehittyvät melko samalla tavalla. Mutta 4-vuotiaasta lähtien erot tulevat näkyviin.
Ensinnäkin, lasten testosteronitasot tuplaantuvat heidän täyttäessään 3 vuotta. Toiseksi, sosiaaliset vaikutukset ohjaavat lapsia eri suuntiin.
Nämä eroavaisuudet voivat vaikuttaa myös pottaharjoitteluun. Tytöt kehittyvät poikia nopeammin elämän ensivuosien aikana, eli he saavuttavat kehitykseen liittyviä virstanpylväitä aiemmin. Psyykkisestä näkökulmasta katsottuna taas pojat ovat innokkaampia kohtaamaan uusia haasteita ja suhtautuvat paremmin vaippojen käytön lopettamiseen.
Miten tyttöjen ja poikien pottaharjoittelu eroaa toisistaan?
Ei ole mikään ihme, että pottaharjoittelu alkaa luonnistua tytöiltä nopeammin kuin pojilta. Tyttöjen kielitaito kehittyy usein nopeammin, mistä syystä he pystyvät kertomaan aikuisille vessahädästään.
Poikien pottaharjoittelua edesauttaa puolestaan se, että he eivät tarvitse niin paljon varovaisuutta hygienian suhteen. Tytöille julkisiin vessoihin meneminen on monimutkaisempaa. Tästä syystä monet vanhemmat päättävät vieroittaa tyttärensä vaipoista myöhemmin.
Tytöt oppivat pottaharjoittelurutiinin nopeammin. Heidän kognitiivinen kehityksensä auttaa heitä oppimaan helpommin potankäyttöön liittyvät vaiheet. Pojille tämä on vaikeampaa kuin tytöille.
Lopuksi
Pottaharjoittelun aikana tärkeintä on kärsivällisyys. Pottaharjoittelu on iso askel, joten on tärkeää osoittaa lapselle rakkautta ja ymmärrystä. Muista, että hän on vasta lapsi ja oppimassa uutta. Ja myös sinä vanhempana olet oppimassa kasvattamaan lapsesi paremmin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Asociación Española de de Pediatría. AEP. Guía práctica para padres. Desde el nacimiento hasta los 3 años.
- María Teresa Pacheco García. Federación de Enseñanza de CC.OO. de Andalucía. El control de esfínteres en los niños/as de 3 a 6 años. Nº 13 marzo 2011.
- KidsHealth from Nemours. Análisis de sangre: testosterona. Qué es.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.