Pons Varolii: ominaisuudet ja toiminnot
Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz
Aivosilta, joka tunnetaan myös nimellä Pons Varolii, on osa ihmisten ja muiden kaksijalkaisten aivoja. Se sijaitsee pikkuaivojen edessä, pitkittäisytimen yläpuolella ja aivan väliaivojen alapuolella. Näin ollen se on keskushermoston rakenne, jolla on omat toimintonsa.
Vaikka emme voi ymmärtää isoaivojen toimintaa erikseen, koska tämä elin toimii kokonaisuutena, tälle alueelle on liitetty useita erityisiä toimintoja. Se on nimetty Costanzo Varolion (1543-1575) mukaan ja jäljittelee valtatietä, joka mahdollistaa jatkuvan viestinnän aivojen ja selkäytimen välillä. Tässä artikkelissa kerromme kaiken mitä sinun tulee tietää tästä aivojen osasta.
Aivosillan rakenne
Lue myös: Ero aivojen ja mielen välillä
Pons Varolii sijaitsee aivorungossa. Se jakaa sijaintinsa muiden alueiden, kuten keskiaivojen ja pitkittäisytimen kanssa. Voimme jakaa sen rakenteen toiminnallisesti seuraaviin osiin:
- Ponson basilar: Tämä tunnetaan myös nimellä basilaarinen sulcus tai ventraalialue. Basilaarinen valtimo kulkee tämän alueen läpi, joka on valtimo, joka toimittaa happipitoista verta aivoihin. Se sijaitsee aivosillan keskialueella ja siihen liittyvät vauriot liittyvät motorisen toiminnan muutoksiin.
- Ponson selkäosa: Tämä tunnetaan myös nimellä pontine tegmentum. Se on aivosillan anteriorinen alue, joka muodostaa rombisen rakenteen yhdessä selkäytimen kanssa. Tässä osiossa säädellään monia motorisia toimintoja, samoin kuin sensorisia ja kiihottavia toimintoja.
Tämä on yleinen näkemys rakenteesta, mutta jos analysoimme sitä yksityiskohtaisemmin, löydämme erilaisia ytimiä. Tärkeimmistä voimme korostaa seuraavia:
- Erityinen kolmoismotorinen ydin: Tämä säätelee parodontaalikudosten ja kaikkien puremislihasten proprioseptiota. Se säätelee myös sisäelinten liikkeitä.
- Kasvojen erityinen motorinen ydin: Tunnusomaista harmaata massaa.
- Abducensin somaattinen motorinen tuma: Abducens-hermoon liittyvä rakenne. Se tarjoaa hermotuksen lateraaliselle suoralihakselle, joka on yksi silmän ulkopuolisista lihaksista.
- Ylempi sylkiydin: Tarjoaa parasympaattista hermotusta suuonteloon liittyville eri rauhasille (sylki, submandibulaarinen ja sublingvaalinen).
Siinä on myös muita osia, kuten vestibulaari- ja sisäkorvaytimet, yksinäisen kanavan tuma, kolmoispisteen tuma ja monia muita. Kaikki nämä ytimet liittyvät aivohermoihin.
Voimme puolestaan jakaa sen rakenteen kolmeen pääryhmään: aistijärjestelmä, sisäelinten motorinen järjestelmä ja kasvullinen järjestelmä. Näemme tästä, että se on erittäin monimutkainen rakenne, jolla on myös johtava rooli.
Aivosillan ominaisuudet
Kuten monilla aivojen alueilla, aivosillalla on joitain erityisiä ominaisuuksia. Katsotaanpa joitain niistä, jotka jäävät usein huomaamatta, kun tutkimme sen toimintoja ja rakennetta:
- Pons Varolii on keskimäärin vain 2,5 senttimetriä pitkä.
- Se on aivorungon isoin osa (joten osittain se tunnetaan nimellä pons, joka tarkoittaa “siltaa”).
- Se koostuu hermosoluista ja gliasta, vaikka joillakin tietyillä alueilla ei ole synapseja.
- Sen oikeat ytimet löytyvät sen rakenteen vatsa-alueelta, vaikka suurin osa sen ytimistä liittyy aivohermoihin (ne ovat ulkoisia tai yhteisiä).
- Se on paksun telan muotoinen.
- Siihen voivat vaikuttaa sellaiset sairaudet kuin keskipisteen myelinolyysi ja Millard-Güblerin oireyhtymä.
Aivosilta on osa keskushermostoa ja se säätelee suoraan tai epäsuorasti erilaisia toimintoja. Katsotaanpa joitain näistä toiminnoista ymmärtääksemme niiden merkityksen selkeämmin.
Lue myös: Neuronien ominaisuudet ja toiminta
Aivosillan toiminnot
Olemme jo maininneet joitain aivosillan toimintoja, mutta nyt kuvailemme niitä tarkemmin. Se ei ole yksittäinen alue, jolla on vain yksi tehtävä, vaan se liittyy moniin muihin alueisiin muodostaen kokonaisuuden.
Toimii viestintälinkkinä
Aivosillan tunnetuin tehtävä on toimia viestintälinkkinä. Se mahdollistaa tiedon virtauksen aivoista selkäytimeen (ja päinvastoin). Siten sillä on säätelevä tai johtava tehtävä. Kuvittele se moottoritienä, joka toimii kaksisuuntaisena viestintäväylänä.
Säätelee automaattisia toimintoja
Suoritat päivittäin automaattisia toimintoja, joita tietoisuutesi ei huomaa. Esimerkiksi seisominen, hengittäminen tai silmien räpsyttely. Aivosilta vastaa näiden ja muiden niihin liittyvien prosessien säätelystä. Kävely, hengityksen pysähtyminen tai jatkaminen, katseesi keskittyminen tiettyyn paikkaan ja monet muut toiminnot.
Se liittyy tunteiden ilmaisemiseen
Tunteet, kuten ilo, viha tai suru, ilmenevät erityisten kasvonpiirteiden kautta. Aivosillan läpi kulkevien hermojen säätelyn ansiosta näitä ilmeitä voidaan hallita, vaikka se tapahtuu suurimman osan ajasta automaattisesti.
Auttaa säilyttämään tasapainon
Tasapaino on asia, jota useimmat pitävät itsestäänselvyytenä. Tämä johtuu siitä, että sitä säätelevät erilaiset järjestelmät, mukaan lukien aivosillan suorittamat prosessit. Nämä vastaanottavat ja lähettävät signaaleja hermoille, joiden avulla voit pitää päätäsi pystyssä tai kävellä menettämättä tasapainoasi.
Se liittyy myös kivun, maun, kosketuksen, syljenerityksen, kyynelten, kuuloaistin ja monien muiden toimintojen säätelyyn. Kuten olemme jo huomauttaneet, näitä toimintoja ei säädellä yksinomaan tällä alueella, vaan ne toimivat muiden aivoalueiden kanssa prosessoidakseen informaatiota kokonaisuutena.
Joten aivosilta on elintärkeä osa aivojamme ja se osallistuu laajaan valikoimaan toimintoja. Toivomme, että nautit siitä oppimisesta!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Zago S, et al. Costanzo Varolio (1543–1575). Disponible en: https://link.springer.com/article/10.1007/s00415-009-5192-5.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.