Polkupyörän huolto 5 vinkin avulla
Pyöräily on loistava tapa liikkua paikasta toiseen ilmaa saastuttamatta. Se on myös erinomainen liikuntamuoto ja hauskaa tekemistä vapaa-ajalla. Koska polkupyörää käytetään melko usein, siitä on tärkeää pitää hyvää huolta, jotta se pysyisi optimaalisessa kunnossa. Polkupyörän huolto onnistuu kätevästi näiden 5 vinkin avulla.
Jotta jokainen polkupyörän osa pysyisi hyvänä ja pyörä mahdollisimman pitkään ajokunnossa, sitä on pakko huoltaa. Näin vältytään myös onnettomuuksilta tai peruuttamattomilta vahingoilta. Lisäksi pyörää on säilytettävä kuivassa paikassa, jossa ei ole pölyä.
1. Polkupyörän huolto edellyttää sen pitämistä puhtaana ja kuivana
Polkupyörät altistuvat tavallisesti lialle, mudalle, ruoholle ja muille tahroille. Tästä syystä ne tulee puhdistaa, jotta lika ei pääse kertymään niiden pintaan.
Pese runko ja renkaat
Ensimmäiseksi runko tulee sumuttaa matalapaineletkulla.
Poista sitten renkaat ja puhdista ne huolellisesti. Renkaat irrotettuasi voit käyttää saippualiuosta ja hammasharjaa lian poistamiseen navasta, pinnoista ja vanteista.
Pyyhi lopuksi jokainen pesty osa puhtaalla pyyhkeellä. Kokoa pyörä uudelleen ja jätä se paikkaan, jossa on hyvä ilmanvaihto. Näin mahdollinen jäljellä oleva kosteus pääsee haihtumaan.
Käy lukemassa tämäkin artikkeli: Mitä syödä pyörälenkkiä ennen, sen aikana ja sen jälkeen?
Pese ohjaustanko, satula ja jarrut
Nämä polkupyörän osat voi puhdistaa vedellä ja saippualla. Yritä löytää saippua, joka poistaa hyvin rasvaa.
Hankaa sitten vain sienellä polkupyörän eri osat puhtaaksi. Puhdistuksen jälkeen kuivaa ne puhtaalla pyyhkeellä.
Pese ketjut ja ratakset
Ensimmäiseksi kannattaa levittää harjalla rasvanpoistajaa ketjuihin ja rataksiin. Polkimia on lisäksi hyvä liikuttaa, jotta rasvanpoistaja pääsee ketjujen kaikkiin lenkkeihin.
Anna rasvanpoistajan vaikuttaa noin 10 minuuttia, jotta se irrottaa itsepintaisenkin lian. Tämän jälkeen huuhtele kuumalla saippuavedellä pois mahdolliset jäämät.
2. Voitele tarvittaessa
Polkupyörän huolto saattaa vaatia voitelua. Voiteluaineet pitävät polkupyörän osat öljyttyinä ja estävät niitä jumittumasta. Ketjuihin tulisikin laittaa voiteluainetta, jotta polkeminen olisi miellyttävää ja helppoa eikä pitäisi outoa ääntä.
Myös jarrut on hyvä voidella, jotta ne eivät jäykisty. Näin ne pysäyttävät pyörän välittömästi, ja saat pidettyä pyörän turvallisesti hallinnassasi. Voiteluaine on myös erittäin kätevä keino ehkäistä satulan ruostumista.
Suihkauta voiteluainetta suoraan ketjuille samalla, kun poljet taaksepäin. Näin kaikki ketjulenkit tulevat voidelluiksi. Pyyhi pois ylimääräinen öljy pyyhkeellä, jotta se ei valu.
Voiteluaineet estävät myös pinttyneen lian kertymistä. Huomaa myös, että näitä öljyjä tulee käyttää polkupyörän huolellisen puhdistuksen jälkeen.
3. Polkupyörän huolto edellyttää jarrujen tarkastamista
Tarkasta aina jarrut. On tärkeää varmistaa, että ne pystyvät pysäyttämään pyörän tarvittaessa.
Tässä muutamia neuvoja, joilla voit arvioida ja huoltaa pyöräsi jarrut.
Tarkista jarrupalat
Polkupyörää huoltaessa tulee varmistaa, että pyörän jarruttamisen mahdollistavat osat ovat hyvässä kunnossa. Irrota jouset ja ruuvit jakoavaimella.
Jos osat ovat halkeilleet, ne tulee vaihtaa uusiin. Aseta uudet jarrupalat metalliseen runko-osaan niin, että ne eivät häiritse renkaan pyörimistä, ja säädä ne.
Tarkista ja säädä vaijerit
Tarkista, että vaijerit eivät ole löysällä, ne ovat oikeassa paikassa ja niissä ei ole likaa. Tarkista myös, liukuuko jarruvaijeri ongelmitta vai tarvitaanko voitelua.
Kannattaa myös tarkistaa, että vaijeri on hyvin säädetty. Ihanteellisesti pyörän tulisi saada signaali välittömästi ja jarruttaa mahdollisimman nopeasti.
Jos tällaisia ongelmia esiintyy, poista vaijeri, puhdista mahdollinen lika ja asenna se uudelleen.
4. Tarkista renkaat pyörää huoltaessasi
Ennen jokaista ajoa on erittäin tärkeää tarkistaa renkaiden ilman määrä. Tarkista mieluiten mittarilla, että kummassakin renkaassa on sama ilmanpaine.
Myös vanteiden kunto kannattaa tarkastaa. Jos ne ovat huonossa kunnossa, kumit saattavat lysähtää painon alla tai kulua nopeasti. Tarkista pyöränkumit myös mahdollisten reikien tai vuotojen varalta.
5. Miten usein polkupyörän huolto tulisi tehdä?
Vaikka polkupyörän voi huoltaa itsekin, asiantuntijan apua kannattaa aina harkita. Tässä tapauksessa pyörä kannattaa käyttää huollossa ainakin pari kertaa vuodessa.
Asiantuntija auttaa tunnistamaan mahdolliset piilevät puutteet tai lisäsäätöä kaipaavat osat. Saatat saada myös hyviä vinkkejä polkupyörän huoltoon ja sen keston pitkittämiseen.
Lue myös: Nivelystävällinen aerobinen harjoittelu: liikuntalajit ja suositukset
Polkupyörän huolto saattaa edellyttää myös sen maalaamista
Ennen kuin ryhdyt maalaamaan polkupyörääsi, se on purettava osiin. Näin saat maalattua jokaisen osan tarkasti. Polkupyörää purkaessa on erittäin tärkeää panna talteen kaikki ruuvit ja pitää mielessä, mihin mikin osa kuuluu.
Poista sitten vanha ja huonokuntoinen maali hienolla hiekkapaperilla, kunnes siitä ei näy jälkeäkään. Ennen uuden maalin levittämistä käytä rasvanpoistajaa.
Kun olet puhdistanut ja kuivannut koko rungon, voit joko sutia tai sumuttaa uuden maalin pintaan. On tärkeää käyttää säänkestävää maalia ja levittää sitä useampi kerros.
Anna lopuksi kaikkien osien kuivua. Kokoa pyörä sen kuivuttua kunnolla, ja ei kun ajelemaan!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- GT Bicycles. Manual de usuario de la bicicleta [Internet]. (S.L): (S.E); (S.F) [citado 08 de junio de 2021]
- Maldonado D. El libro de la bicicleta: uso, mantenimiento y reparación [Internet]. Buenos Aires: Fox Andina; 2016 [citado 08 de junio de 2021]
- CEAC. El libro de la bicicleta: guía completa de mantenimiento [Internet]. Barcelona: Grupo Planeta; 2005 [citado 08 de junio de 2021]
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.