Logo image
Logo image

Peräpukaman kumilenkkihoito tai "hirttäminen"

3 minuuttia
Peräpukaman sitominen kuminauhalla on todistetusti turvallinen ja tehokas toimenpide. Vaikka siihen liittyy myös joitain haittoja, sen tarjoamat hyödyt ovat suuremmat.
Peräpukaman kumilenkkihoito tai "hirttäminen"
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Peräpukaman kumilenkkihoito tai kansankielessä “hirttäminen” on tehokkain ei-kirurginen hoitomuoto sisäisten peräpukamien hoitoon. Vaikka se tarjoaa hyviä tuloksia pitkällä aikavälillä, monet ihmiset eivät valitse sitä, koska se on tuskallinen toimenpide.

Peräpukamat ovat tulehtuneita verisuonia peräsuolen ja peräaukon alaosassa. Vaikka ne eivät ole hengenvaarallisia, ne voivat olla melko ärsyttäviä niille, jotka niistä kärsivät. Ne aiheuttavat yleensä kipua, polttelua, yleistä epämukavuutta ja verenvuotoa.

Kun kotihoidot eivät ratkaise ongelmaa, peräpukamien sitominen kuminauhalla on hyvä vaihtoehto. Tämä voi auttaa potilasta välttämään leikkausta, joka tarjoaa parempia tuloksia pitkällä aikavälillä, mutta on kalliimpaa ja siinä on suurempi komplikaatioiden riski.

Milloin peräpukaman kumilenkkihoito on välttämätöntä?

Some figure
Peräpukamat aiheuttavat erilaisia ​​oireita, kuten verenvuotoa, alusvaatteiden värjäytymistä ja kipua.

On hyvin yleistä, että alussa ihmiset hoitavat peräpukamia kotikonstein. Yleensä kotikonsteilla tarkoitetaan Sitz-kylpyjä, kylmäpakkausta tai paikallisia voiteita. Joskus nämä eivät kuitenkaan ratkaise ongelmaa. Kipu, kutina ja verenvuoto voivat tulla yleiseksi ärsytykseksi.

Peräpukaman kumilenkkihoito on sopiva hoitomuoto niille, joilla on sisäisiä peräpukamia, jotka eivät reagoi kotihoitoihin. Tämäntyyppiset peräpukamat sijaitsevat peräsuolen sisällä eikä ihon alla lähellä peräaukkoa.

Jotta peräpukaman sitominen toimisi, kudosta on oltava tarpeeksi, jotta asiantuntijat voivat käyttää nauhaa. Lääkärin tulee tutkia aluetta ja määrittää, onko tämä hoito mahdollista. Asiantuntijat eivät suosittele tätä hoitomuotoa luokan IV peräpukamien tapauksessa; tällä tarkoitamme niitä, joilla on pysyvä prolapsi tai jotka ovat aina kehon ulkopuolella.

Esivalmistelu

Valmistautuminen peräpukaman hirttämiseen on yksinkertaista. Sinun tarvitsee vain keskustella lääkärisi kanssa käyttämistäsi lääkkeistä ja lisäravinteista, mukaan lukien reseptivapaat lääkkeet.

Jos lääkäri aikoo käyttää anestesiaa, hän todennäköisesti käskee sinua olla syömättä ja juomatta 6–12 tuntia ennen toimenpidettä. Joissakin tapauksissa sinulta voidaan myös ottaa verikokeita.

Jos sinulla on tämä menettely, sinulla on oltava mukanasi joku, joka voi ajaa sinut kotiin. Samoin on tärkeää voida luottaa siihen, että joku tukee sinua toimenpiteen jälkeisinä päivinä, jotta et rasittaisi itseäsi liikaa, koska se voi aiheuttaa komplikaatioita.

Miten toimenpide tehdään?

Peräpukaman kumilenkkihoito on avohoitotoimenpide, jonka lääkäri voi tehdä vastaanotollaan. Se alkaa siitä, että lääkäri antaa paikallispuudutuksen. Jos peräpukamat ovat erittäin kivuliaita tai lääkärin on käytettävä muutamia elastisia nauhoja, saatat tarvita yleisanestesiaa.

Tämän toimenpiteen tarkoituksena on sitoa elastiset nauhat peräpukaman pohjan ympärille verenkierron katkaisemiseksi. Tästä syystä lääkäri vie peräsuoleen pienen putken, jonka päässä on valo. Tätä laitetta kutsutaan anoskoopiksi.

Tämän jälkeen lääkäri ottaa käyttöön toisen työkalun, jota kutsutaan linkkeriksi anoskoopin kautta. Tämän ansiosta hän voi laittaa kuminauhan jokaisen peräpukaman pohjan ympärille. Jos niitä on yksi tai kaksi ja olet paikallispuudutuksessa, toimenpiteen pitäisi kestää vain muutaman minuutin.

Jos sinulla on paljon peräpukamia tai ne ovat todella kipeitä, lääkäri tekee tämän toimenpiteen sairaalassa yleisanestesian avulla. Näissä tapauksissa prosessi vie enemmän aikaa.

Toipuminen ja projisointi

Voit odottaa peräpukamien kutistuvan ja kuolevan, kun verenkierto on katkaistu elastisilla nauhoilla. Viikon kuluttua niiden pitäisi useimmissa tapauksissa pudota itsestään.

Toimenpiteen jälkeen koet todennäköisesti kipua 24-48 tunnin ajan. Voit hoitaa tämän kipua reseptivapailla kipulääkkeillä sekä muilla menetelmillä, kuten istumakylvyillä lämpimällä vedellä. Ei ole hyvä idea ottaa aspiriinia tai ei-steroidisia tulehduskipulääkkeitä tai tulehduskipulääkkeitä neljän tai viiden päivän ajan.

Saatat myös kokea ärsytystä muutaman päivän ajan, kuten ilmavaivoja, ummetusta, turvotusta ja vatsakipua. Jotkut ihmiset voivat jatkaa arkeaan lähes välittömästi ja toiset tarvitsevat yhden tai kaksi päivää lepoa. Joka tapauksessa sinun ei pidä nostaa raskaita esineitä tai ylikuormittaa itseäsi.

Peräpukaman kumilenkkihoito: mahdolliset riskit ja komplikaatiot

Some figure
Peräpukaman sitominen on turvallinen toimenpide, jolla voi olla lyhyitä ja harvinaisia komplikaatioita.

Yleensä peräpukaman kumilenkkihoito on turvallinen toimenpide. On harvinaista, että se aiheuttaa komplikaatioita. Joissakin tapauksissa on kuitenkin mahdollista, että saatat kohdata yhden tai useamman seuraavista ongelmista:

Vaikea kipu, joka ei reagoi lääkkeisiin tai muihin toimenpiteisiin. Tämä tapahtuu yleensä, koska nauhat ovat liian lähellä peräaukon kipureseptoreita.

  • Verenvuoto peräaukosta
  • Virtsan kertyminen tai kyvyttömyys virtsata
  • Infektio peräaukon alueella
  • Kuume ja vilunväristykset
  • Peräpukamien uusiutuminen

Peräpukaman kumilenkkihoito tarjoaa lyhyen toipumisajan

Jos peräpukaman kumilenkkihoito ei auta, lääkäri voi suositella jotain vähän invasiivista kirurgista toimenpidettä, kuten sähköhoitoa tai sähkökoagulaatiota. Viimeinen vaihtoehto on kirurginen poisto.

Vaikka peräpukaman sitominen kuminauhalla voi olla tuskallista ja epämukavaa aloittaa, sitä kannattaa harkita hoitovaihtoehtona. Nopea toipumisaika ja sen korkea tehokkuus ovat merkittäviä tekijöitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cabello Magûes, P., & Martínez Ordoñez, P. A. (2017). Principales complicaciones posoperatorias con el uso de la anestesia general. Medisan, 21(10), 3084-3089.
  • Vitale, M., Parellada, C., & Poole, J. (2001). Estudio comparativo entre ligadura con banda elástica y escleroterapia en el tratamiento de hemorroides internas. Rev. guatemalteca cir, 27-30.
  • Seminario, R. A. C., Calle, Á. R. T., & Valverde, R. E. U. (2018). Efectividad de la técnica ligadura con banda elástica y Milligan-Morgan en el tratamiento de hemorroides. HAMPI RUNA, 16(2), 201-224.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.