Logo image
Logo image

Parsan 8 mahtavaa terveyshyötyä

3 minuuttia
Parsa on yksi herkullisimmista ja monipuolisimmista kasviksista. Tässä artikkelissa katsomme parsan terveyshyötyjä.
Parsan 8 mahtavaa terveyshyötyä
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Parsa sisältää vitamiineja ja mineraaleja, ja se on myös diureettinen ja kuitupitoinen vihannes, joka auttaa ehkäisemään nesteiden kertymistä ja ummetusta. Tässä artikkelissa katsomme tarkemmin parsan terveyshyötyjä.

Parsan ominaisuudet

Kyseessä on Aspargus Officinalis –nimisen kasvin varsiosa. Kasvi voi kasvaa jopa puolitoistametriseksi. Se kuuluu samaan sukuun kuin purjo, sipuli ja ruohosipulit, vaikka ne ovatkin keskenään erilaisia.

Vihreä parsa on peräisin Välimeren seudulta, tarkemmin ottaen läheltä Tigris- ja Eufrat-jokea. Muinaisessa Egyptissä ja Kreikassa ihmiset söivät parsaa ja käyttivät sitä uhrilahjana jumalille. Euroopassa parsasta tuli suosittu roomalaisten ansiosta, jotka suosivat sitä sen lääkinnällisten ominaisuuksien vuoksi. Rooman valtakunnan tuhoutuessa ihmiset lakkasivat syömästä parsaa.

1600-luvulla parsasta tuli kuitenkin yksi syödyimmistä ruoista porvarien ja ylemmän luokan keskuudessa. 1800-luvulle asti ainoa tunnettu parsa oli vihreä parsa. Sen kasvatuksessa tapahtuneista muutoksista (maan alla) johtuen syntyi kuitenkin myöhemmin valkoinen parsa.

Ero vihreän ja valkoisen parsan välillä johtuu kasvien saamasta auringonvalon määrästä (vihreä väri on peräisin klorofyllistä). Nykyään tätä kasvia viljellään leudoissa ilmastoissa. Sen suurimmat tuottajamaat ovat Italia, Saksa ja Ranska.

Vaikka kasvihuoneet ja kylmäsäilytys mahdollistavat kasvisten saamisen ympäri vuoden, paras ajankohta parsan syömiselle on kevät. Muina kuukausina parsaa saa esimerkiksi säilöttynä.

Parsan terveyshyötyjä

Vitamiinipitoisuudestaan johtuen parsa on ollut suosittu vihannes muinaisajoista asti, ja sillä on runsaasti terveyshyötyjä.

1. Se on diureettinen

Some figure

Koska parsa koostuu pääosin vedestä, se edistää nesteiden poistumista.

  • Sitä suositellaan nesteiden kertymisestä, turvotuksesta tai munuaisongelmista (munuaiskivet ja tulehdukset) kärsiville ihmisille, kuten myös niille, joilla on korkea verenpaine.
  • Parsasta saa asparagiinia, joka stimuloi virtsantuotantoa.
  • Parsa ei sisällä natriumia luontaisesti, joten se ei lisää esimerkiksi PMS-oireiden aikaista turvotusta.

2. Se on laksatiivi

Yksi parsan terveyshyödyistä on sen kyky säädellä suoliston toimintaa, mikä johtuu sen sisältämästä kuidusta. Se hoitaa ja ehkäisee ummetusta, peräpukamia, suolen umpipussitautia ja ärtyvän suolen oireyhtymää.

Kuidulla on myös muita ominaisuuksia. Se voi esimerkiksi alentaa kolesterolia ja parantaa sokerin hajoamista veressä.

Katso myös: Ummetuksen hoito ilman laksatiiveja

3. Se on antioksidantti

Some figure

Parsaa sisältävä ateria voi olla paljon hyödyllisempi kuin mikään kauneushoito. Vihreä (tai valkoinen) parsa sisältää nimittäin paljon antioksidantteja, joilla on kyky neutralisoida vapaiden radikaalien vaikutuksia. Vapaat radikaalit hyökkäävät soluja vastaan aiheuttaen ikääntymistä.

Parsa sisältää myös beetakaroteenia, joka auttaa saamaan terveen ihon.

4. Lievittää masennusta

Parsa sisältää runsaasti foolihappoa. Tämä ravintoaine ei ainoastaan paranna raskaana olevien naisten terveyttä ja auta sikiötä kehittymään, vaan se on hyväksi myös aivoille. Parsa voi alentaa näin kognitiivisten häiriöiden riskiä ja auttaa nukkumaan, pääsemään eroon unettomuudesta ja hoitamaan myös masennusta.

Jos sinun on vaikea rentoutua tai olet liian stressaantunut tai väsynyt, kannattaa syödä hieman parsaa aterialla.

5. Se on hyvin ravinteikasta

Some figure

Parsan ravintoaineisiin kuuluvat A-, C-, E- ja K-vitamiinit sekä kromi, kuitu ja foolihappo. Syömällä parsaa säännöllisesti elimistö saa paljon toiminnalleen välttämättömiä ravintoaineita.

6. Se on hyväksi luille

Yli 50-vuotiaiden ihmisten (erityisesti vaihdevuosia läpikäyvien naisten) ja alle 5-vuotiaiden lasten tulisi syödä muita enemmän parsaa. Miksi? Koska parsan sisältämä K-vitamiini vahvistaa luita ja tekee niistä terveemmät, mikä ehkäisee luiden murtumista.

Luusto heikkenee iän myötä aiheuttaen esimerkiksi osteoporoosia tai osteoartriittia. Lasten olisi hyvä syödä parsaa kasvaakseen ja kehittyäkseen kunnolla. Tämän vihanneksen sisältämä osteokalsiini (luukudoksessa sijaitseva proteiini) edistää toimintakykyä.

Lue lisää: 5 tapaa, jotka vahingoittavat luita

7. Edistää painonpudotusta

Some figure

Jos tavoitteenasi on laihtua, kannattaa ottaa parsa osaksi ruokavaliota.

  • Parissa desissä parsaa on lähes 300 mg kaliumia. Tämän ravintoaineen tiedetään vähentävän vatsarasvaa.
  • Parsassa on myös kuitua, joka ehkäisee ummetusta ja poistaa myrkkyjä kehosta.

Ja kaiken tämän lisäksi parsa tyydyttää vielä nälänkin ja estää näin syömästä ahdistuneisuuteen, masentuneisuuteen tai tylsyyteen.

8. Se tuhoaa viruksia

Viimeinen parsan terveyshyöty on se, että se ravitsee elimistöä vastustuskyvyn kannalta hyödyllisillä ravintoaineilla. Se voi näin ollen auttaa ehkäisemään flunssia, influenssaa tai mitä tahansa muita virus- tai bakteeriperäisiä sairauksia.

Älä ohita parsan terveyshyötyjä, vaan ota niistä hyöty irti aina kuin mahdollista!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sun, T., Tang, J., & Powers, J. R. (2007). Antioxidant activity and quality of asparagus affected by microwave-circulated water combination and conventional sterilization. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.10.047
  • Fuentes-Alventosa, J. M., Rodríguez-Gutiérrez, G., Jaramillo-Carmona, S., Espejo-Calvo, J. A., Rodríguez-Arcos, R., Fernández-Bolaños, J., … Jiménez-Araujo, A. (2009). Effect of extraction method on chemical composition and functional characteristics of high dietary fibre powders obtained from asparagus by-products. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.07.075
  • Eichholz, I., Rohn, S., Gamm, A., Beesk, N., Herppich, W. B., Kroh, L. W., … Huyskens-Keil, S. (2012). UV-B-mediated flavonoid synthesis in white asparagus (Asparagus officinalis L.). Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2012.03.008

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.