Paiseiden hoito 7 kotivinkin avulla

Paiseet voivat olla kivuliaita, epämukavia ja vaarallisiakin, jos niitä ei hoideta hyvin. Joka tapauksessa ne ovat ärsyttäviä ja hyvin yleisiä. Paiseita voidaan kuitenkin ehkäistä, ja nyt kerromme parhaat vinkit.
Paiseiden hoito 7 kotivinkin avulla

Kirjoittanut Solimar Cedeño

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Jotta paiseiden hoito ja ehkäisy helpottuisivat, kannattaa kiinnittää parempaa huomiota omiin hygieniatottumuksiin. Käy myös ihotautilääkärissä mahdollisten muiden syiden selvittämiseksi.

Paise on iholla oleva eritekertymä, ja se aiheutuu karvatupen tulehtumisesta. Paiseessa kasvaa yleensä ihokarva. Alue tulehtuu ja siihen alkaa sattua, ja se täyttyy mädällä ja kuolleilla soluilla, joista tulee pieni pahkura.

Kun mädän määrä lisääntyy, keho yrittää päästä paiseesta eroon. Lopulta turvonneen alueen kärkeen kehittyy valkoinen tai kellertävä pää, aivan kuten finnissä.

Karvatupet tulehtuvat helposti etenkin alueilla, joilla on paljon märkiä ihokarvoja ja hankausta – näin on usein esimerkiksi kainaloissa, pakaroissa, reisissä, kasvoilla, niskassa ja nivusissa.

Muita syitä ihon tulehtumiseen ovat seuraavat:

  • hyttysenpuremat
  • hankaushaavat vaatteiden tai ihon vuoksi
  • pienet haavat ihokarvojen ajelusta
  • raapimishaavat

Miksi paiseita muodostuu?

Paiseiden hoito 7 kotivinkin avulla

Jokainen meistä on altis ihovammoille, ja aina kun ihon haavauma on avoinna, se tulehtuu helposti bakteereista joita on ihon pinnalla. Kaikki haavat eivät aiheuta paiseita, sillä vastustuskyky pystyy normaalisti torjumaan bakteereja ennen kuin alue tulehtuu.

Paise ei vaikuta vain tulehtuneeseen karvatuppeen, vaan myös sitä ympäröiviin kudoksiin.

Vaikka noudattaisit kunnolla ohjeita paiseiden karkottamiseksi, on huomioitava eräät tekijät, jotka altistavat tämän tyypin tulehduksille. Voi myös kehittyä follikuliittia, joka muodostaa usein monia paiseita.

Seuraavassa on syitä siihen, että joillekin ihmisille paiseita kehittyy muita useammin:

  • perintötekijät
  • huono hygienia
  • diabetes
  • munuaisten vajaatoiminta
  • kirroosi
  • lääkkeet
  • HIV
  • krooniset ihosairaudet
  • liikalihavuus
  • korkea ikä
  • tiukat vaatteet

Paiseiden hoito ja torjunta

Paiseiden hoito

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että mikäli paiseita on paljon, tämä johtuu edellä mainituista asioista tai riittämättömästä aiemman tulehdustilan hoidosta.

Yksi vinkki paiseiden karkottamiseksi on pestä vaatteet, lakanat ja muut vastaavat kankaat miedolla saippualla, sillä ne ovat voineet olla kyseisen alueen kanssa kontaktissa. Jos peset kankaat miedolla saippualla, pystyt estämään tulehduksen uusiutumista paremmin.

Käy ihotautilääkärissä, jos tulehdus ei katoa luonnollisesti kymmenen päivän kuluttua, tai jos paiseita ilmenee useita tai saat kuumetta. Paiseet pystytään tyhjentämään ja saat tehokkaampaa hoitoa.

7 vinkkiä paiseiden estämiseksi

Paiseista on täysin mahdollista päästä eroon, mutta se vaatii eräitä terveellisiä tottumuksia. Ala siis kiinnittää enemmän huomiota ihonhoitoon noudattamalla seuraavia neuvoja:

  1. Jos ihollasi on jo paise, käytä lämmintä kamomilla- tai basilikahaudukkeessa kostutettua sidettä ainakin kolme kertaa päivässä vähentääksesi kipua ja turvotusta. Varmista, että side on puhdas, ja vaihda se joka kerta.
  2. Pese iho päivittäin antiseptisella saippualla paiseen kohdalta.
  3. Usein paiseet puhkeavat itsestään muutaman päivän kuluttua. Jos näin käy, puhdista alue steriilillä sideharsolla, saippualla ja vedellä, jotta voisit estää mätää aiheuttamasta tulehdusta muilla ihoalueilla.
  4. Pidä ihoalueet, joilla on paljon ihokarvaa, puhtaina ja kuivina, jotta voisit estää paremmin tulehduksia.
  5. Vältä hyvin tiukkoja vaaatteita sekä hankausta aiheuttavia kankaita ihon herkillä alueilla. Näin pystyt estämään haavojen syntymistä – nämä voivat aiheuttaa paiseiden kehittymistä.
  6. Älä koskaan purista paiseita, sillä muuten saatat pahentaa tulehdusta. Anna paiseen tyhjentyä itsestään. Jos se ei tyhjene, käy ihotautilääkärissä.
  7. Jos olet altis tämän tyyppisille tulehduksille (huolimatta hyvästä ihonhoidosta edellä kuvattujen ohjeiden mukaan), kannattaa käydä lääkärissä, jotta saisit selville syyn iho-ongelmiisi.

Hyvä hygienia ja ihonhoito ovat tärkeimmät tekijät paiseiden torjumiseksi ja hoitamiseksi. Ota myös huomioon, että nyt antamamme neuvot ovat hyödyksi koko kehon hyvinvoinnille – jos ehkäiset paiseita, pystyt suojaamaan paremmin kokonaisterveyttäsi.

Selvää on myös se, että ilman paiseita elämä on mukavampaa ja vähemmän kivuliasta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.