Paikalliset yrttihoidot psoriasikseen: 5 vaihtoehtoa
Psoriasis tai psoriaasi on ihoon vaikuttava autoimmuunisairaus, jota sairastaa arviolta 2 % väestöstä. Monissa tapauksissa se ilmenee yhtä aikaa nivelpsoriaasin kanssa. Psoriasis on lääkärinhoitoa vaativa vaiva, jonka oireita voidaan nykyään hillitä suun kautta otettavilla lääkkeillä ja valoterapialla. Mutta myös luonnolliset vaihtoehdot ovat alkaneet kiinnostaa monia psoriasiksesta kärsiviä ihmisiä. Nämä paikalliset yrttihoidot psoriasikseen voivat auttaa lievittämään sairauden oireita, vaikkakin kasvien hyödyistä tämän vaivan hoidossa tarvitaan vielä lisää tutkimusta.
Mikä on psoriasis?
Psoriasis on krooninen sairaus, joka aiheuttaa nopeaa ihosolujen jakautumista. Tämä puolestaan aiheuttaa ihossa punaisia laikkuja tai rupia, joihin voi liittyä muun muassa kipua, halkeilua ja verenvuotoa.
Sairautta on useita eri muotoja, mm. nivelpsoriaasi, läiskäpsoriaasi ja pisarapsoriaasi. On myös märkärakkulaista psoriaasia, taivepsoriaasia ja erytrodermistä psoriaasia, joista viimeisin on taudin vakavin ja harvinaisin muoto.
Psoriaasin oireet
Psoriaasin kliiniset oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen, riippuen taudin muodosta ja kehityksestä. Psoriaasi vaikuttaa yleensä päänahkaan, kämmeniin, kyynärpäihin ja kaulaan.
Näille kehon alueille voi muodostua seuraavia:
- Punaisia ja turvonneita läiskiä
- Kesiviä tai vaaleahkoja rupia
- Kuivunutta tai halkeilevaa ihoa, joka voi vuotaa verta
- Kipua
- Kutinaa ja polttelua
- Kynsien paksuutta ja kuoppaisuutta
- Nivelten arkuutta ja turvotusta
Suosittelemme lukemaan: Psoriasiksen hoito sarsaparillan avulla
Paikalliset yrttihoidot psoriasikseen
Paikalliset yrttihoidot psoriasikseen voivat auttaa vähentämään taudin aiheuttamaa tulehdusta ja hilseilyä. Itse asiassa monia yrttiuutteita käytetään eri lääkevalmisteissa samaan tarkoitukseen.
1. Aloe vera
Aloe veralla on rauhoittavia ominaisuuksia, jotka vähentävät psoriasiksen oireita.
Aloe vera on epäilemättä yksi suosituimmista paikallisista yrttihoidoista psoriasikseen. Rauhoittavista, antibakteerisista ja virkistävistä ominaisuuksistaan johtuen se on tehokas vaihtoehto vähentämään ärsytystä, kipua ja punoitusta. Itse asiassa se auttaa ehkäisemään infektioita.
Kuinka sitä käytetään
- Aloe veraa tulisi levittää ihanteellisesti kolme kertaa viikossa neljän tai viiden viikon ajan.
- Jos oireet jatkuvat, pidä viikon tauko ja jatka käyttöä.
2. Kurkuma
Kurkuma on tulehdusta lievittävä mauste, joka kuuluu samaan sukuun kuin inkivääri.
Sen aktiivinen yhdiste kurkumiini on antanut hyviä tuloksia psoriaasin hoidossa. Antibakteerisen ja rauhoittavan vaikutuksensa ansiosta se vähentää infektioiden riskiä ja lievittää kirvelyä.
Kuinka sitä käytetään
- Voit hyödyntää kurkumaa käyttämällä sitä ulkoisesti geelinä tai muina valmisteina. Hyvä vaihtoehto on sekoittaa kurkumajauhetta hunajaan.
- Voit käyttää tätä hoitoa kolmesta neljään viikkoa putkeen.
Sinua saattaa kiinnostaa: 6 luonnollista voidetta psoriasiksen hoitoon
3. Mahonia
Mahonialla on tulehduksen vastaisia ominaisuuksia, mistä syystä se onkin hyvä paikallinen yrttihoito psoriasikseen. Sen ominaisuudet voivat vähentää ihottumaa ja punoitusta.
Kuinka sitä käytetään
- Voit jauhaa tästä kasvista jauhemaisen uutteen ja lisätä sitä kosteusvoiteeseen.
- Voit myös hyödyntää sen tislattuja uutteita.
4. Tarhakehäkukka
Ihon kuoriutumista ja kutinaa voidaan vähentää levittämällä sille paikallisesti tarhakehäkukkaa.
Tarhakehäkukka on tulehdusta lievittävä kasvi, jolla on monia terveyshyötyjä. Jo satojen vuosien ajan sitä on käytetty hoitona ihosairauksiin, sillä se auttaa lievittämään turvotusta, punoitusta ja kesimistä.
Kuinka sitä käytetään
- Tämän kasvin haudukkeessa kylpeminen voi auttaa lievittämään psoriasista.
- Lisäksi sen uutteita voidaan hyödyntää voiteissa tai öljyissä.
5. Kamomilla
Ei ole mikään salaisuus, että kamomillaa on käytetty ihonhoitoon jo monia vuosia.
Kamomillalla on tulehdusta lievittäviä ja rauhoittavia ominaisuuksia. Se onkin ihanteellinen hoito psoriasikseen, ihottumaan ja muihin ihosairauksiin.
Kuinka sitä käytetään
- Kamomillahauduketta voidaan käyttää paikallisesti voiteena. Myös kamomillan uutteista ja öljyistä voidaan valmistaa voiteita.
- Kasvia tulisi levittää ihanteellisesti kahdesta kolmeen kertaan päivässä.
Onko sinulla psoriasiksen oireita? Lääkärissä käymisen lisäksi kokeile näitä paikallisia yrttihoitoja psoriasikseen. Jos mitään haittavaikutuksia ilmenee, lopeta niiden käyttö välittömästi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Herman, A., & Herman, A. P. (2016). Topically used herbal products for the treatment of psoriasis – Mechanism of action, drug delivery, clinical studies. Planta Medica. https://doi.org/10.1055/s-0042-115177
- Mukherjee, P. K., Nema, N. K., Maity, N., Mukherjee, K., & Harwansh, R. K. (2013). Phytochemical and Therapeutic Profile of Aloe vera. Journal of Natural Remedies. https://doi.org/10.18311/JNR/2014/84
- Feily, A., & Namazi, M. R. (2009). Aloe vera in dermatology: a brief review. Giornale Italiano Di Dermatologia e Venereologia : Organo Ufficiale, Società Italiana Di Dermatologia e Sifilografia.
- Shishodia, S. (2013). Molecular mechanisms of curcumin action: Gene expression. BioFactors. https://doi.org/10.1002/biof.1041
- Thangapazham, R. L., Sharma, A., & Maheshwari, R. K. (2007). Beneficial role of curcumin in skin diseases. Advances in Experimental Medicine and Biology. https://doi.org/10.1007/978-0-387-46401-5_15
- Gulliver, W. P., & Donsky, H. J. (2005). A report on three recent clinical trials using Mahonia aquifolium 10% topical cream and a review of the worldwide clinical experience with Mahonia aquifolium for the treatment of plaque psoriasis. American Journal of Therapeutics. https://doi.org/10.1097/01.mjt.0000174350.82270.da
- Akhtar, N., Zaman, S. U., Khan, B. A., Amir, M. N., & Ebrahimzadeh, M. A. (2011). Calendula extract: Effects on mechanical parameters of human skin. Acta Poloniae Pharmaceutica – Drug Research.
- Matricaria chamomilla (German chamomile). (2008). Alternative Medicine Review. https://doi.org/10.1177/0081175015581379
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.