Logo image
Logo image

Ota punajuurimehu osaksi ruokavaliota

3 minuuttia
Punajuurimehu on tulehduksia ehkäisevä ja kehon puhdistumista edistävä juoma, jota suositellaan erityisesti korkean verenpaineen hoitoon ja ruoansulatusjärjestelmän tehostamiseen.
Ota punajuurimehu osaksi ruokavaliota
Abel Verdejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: fysioterapeutti Abel Verdejo

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Erityisesti viime vuosien aikana punajuuren, ja etenkin punajuurimehun, suosio on alkanut kasvaa, josta kiitos kuuluu sen kehoa puhdistaville komponenteille. Punajuurimehun nauttiminen optimoi muun muassa maksan toimintaa ja tehostaa myrkkyjen oikeaoppista poistumista kehosta. Tämän juureksen terveyshyödyt eivät suinkaan lopu tähän, sillä punajuurimehu virkistää kehoa ja sisältää samalla runsaasti kehon kokonaisvaltaista hyvinvointia kohentavia antioksidantteja. 

Punajuurimehun sisällyttämisellä ruokavalioon voi olla varsin mielenkiintoisia ja odottamattomia vaikutuksia terveyden kannalta. Vaikka monet ovat tottuneet nauttimaan punajuurta esimerkiksi keitettynä tai salaateissa, sen nauttiminen raakana mehun muodossa edistää punajuuren sisältämien ravintoaineiden tehokkaampaa imeytymistä. 

Vaikka punajuurimehun maku ei miellytäkään kaikkia, kyseessä on tärkeä vitamiinien, mineraalien, kuidun ja aminohappojen lähde, joka vahvistaa sekä vastustuskykyä että ehkäisee monien sairauksien syntyä. 

Miksi punajuurimehu kannattaa sisällyttää ruokavalioon?

Vielä muutama vuosi sitten punajuuren käyttöä välteltiin paljon sen sisältämän korkean hiilihydraattipitoisuuden ja sokereiden takia. Tänä päivänä punajuuri on kuitenkin jo laajalti suositeltu juures, sillä suurin osa ihmisistä voi nauttia sitä huoletta ilman negatiivisia sivuvaikutuksia.

Some figure

Punajuurimehun sisällyttämisellä ruokavalioon voi olla kiinnostavia vaikutuksia erityisesti painonhallinnassa sekä monien sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.

Sinua voi myös kiinnostaa: Ehkäiseekö hedelmien ja vihannesten syöminen syöpää?

1. Punajuurimehu säätelee verenpainetta

Punajuuri sisältää runsaasti luonnollisia nitriittejä, jotka elimistö muuttaa myöhemmin typpioksidiksi. Juuri tämän typpioksidin ansiosta punajuurimehu auttaa säätelemään verenpainetta laajentamalla verisuonia ja parantamalla verenkiertoa.

2. Se parantaa ruoansulatusta

Punajuuren kuitu tiivistyy parhaiten smoothien muodossa ja siksi ei olekaan poikkeuksellista, että säännöllinen punajuurismoothien nauttiminen parantaa ruoansulatusta, ehkäisee ummetusta ja tehostaa ruoasta saatavien ravintoaineiden imeytymistä kehoon.

3. Se ehkäisee ennenaikaista ikääntymistä

Kiitos runsaan betaliinin ja polyfenolien, punajuurella on kyky neutralisoida vapaiden radikaalien haitallisia vaikutuksia soluihin, sillä edellä mainitut antioksidantit estävät ennenaikaista ikääntymistä ja epätoivotuista solumuutoksista johtuvia vakavia sairauksia.

Some figure

4. Punajuurimehu tukee kilpirauhasen toimintaa

Kilpirauhasen ongelmista kärsivät potilaat voivat myös löytää punajuuresta ratkaisun terveysongelmiinsa. Vaikka kyseessä ei olekaan äkkiparannuksia tekevä ihmelääke, punajuuren sisältämä jodi voi auttaa ehkäisemään kilpirauhasen normaalia toimintaa häiritseviä sairauksia, kuten struumaa ja kilpirauhasen vajaatoimintaa.

5. Se vähentää tulehdustiloja

Punajuuren sisältämä betaiini auttaa puolustamaan kehon soluja, entsyymejä ja proteiineja oksidatiivisen stressin aiheuttamaa kehon rappeutumiselta vastaan. Juuri tästä johtuen punajuurimehu voi auttaa ehkäisemään sekä tulehduksia että suojelemaan elimiä kroonisten sairauksien tuomilta haitoilta.

6. Se auttaa painonpudotuksessa

Kiitos punajuuren korkean ravintoarvon, tämä juures kuuluu ehdottomasti painonpudotusta edistävien ruoka-ainesten joukkoon, sillä sen kuitupitoisuus parantaa sekä ruoansulatusta että laskee vatsan turvotusta. Lisäksi punajuuri auttaa pitämään nälkää poissa pitkään ja kaiken lisäksi tehostaa elimistön rasvasolujen hajoitusprosessia.

7. Se tehostaa ylimääräisen nesteen poistumista

Turvotus ja liiallisen nesteen kertyminen voi johtaa moniin terveysongelmiin ja siksi punajuurimehun nauttimista suositellaankin erityisesti epämukavasta pöhötyksestä kärsiville. Sen lisäksi, että punajuurimehun nauttiminen edistää kertyneiden nesteiden poistumista kehosta, parantaa se myös munuaisten toimintaa, sekä auttaa säätelemään kehon mineraalisuoloja.

Miten punajuurimehu valmistetaan kotona?

Punajuurimehun valmistaminen kotona on varsin yksinkertaista. Ensinnäkin, voit mehustaa punajuuren mehustimessa, jolloin saat pelkkää mehua. Se on mahtavan makuista ja täynnä ravinteita, mutta siitä puuttuu juureksen kuitu. Kuitu säilyy kun työstät punajuuren tehosekoittimessa, jolloin rakenne on enemmänkin smoothiemainen.

Voit myös halutessasi yhdistellä reseptin aineksia muiden hedelmien ja vihannesten, kuten porkkanan ja omenan kanssa maun parantamiseksi. Seuraava resepti on kaikkein perinteisin tapa valmistaa punajuurimehu, jonka avulla kaikki punajuuren sisältämät ravintoaineet saadaan parhaalla mahdollisella tavalla käyttöön.

Some figure

Ainesosat

  • 1 iso punajuuri
  • 200 ml vettä

Valmistus

  • Pese punajuuri huolellisesti ja leikkaa se pienemmiksi paloiksi.
  • Lisää pilkottu punajuuri ja vesi tehosekoittimeen.
  • Sekoita seos tasaiseksi (mehussa ei saisi olla enää ollenkaan paakkuja).
  • Nauti mehu tuoreeltaan ilman siivilöintiä.

Käyttöohjeet

  • Voit nauttia punajuurimehua paaston aikana tai aamupäivällä esimerkiksi ennen lounasta.
  • Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi tätä mehua tulisi nauttia vähintään kolme kertaa viikossa.

Lue myös: Herkullisia smoothieita puhdistuskuuriin

Lopuksi

Punajuurimehu on vähäkalorinen juoma, joka auttaa lataamaan kehon tarvitsemaa energiaa paremman suorituskyvyn saavuttamiseksi. Lisäksi se sisältää runsaasti antioksidantteja ja elimistölle välttämättömiä ravintoaineita, jotka säännöllisesti nautittuna auttavat suojaamaan kehoa monilta eri sairauksilta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Carlevari I. Cultivos Industriales. La Argentina, Estruct Humana y Económica. 2010.
  • FEN. Remolacha. Verduras y Hortalizas. 2014.
  • Cermak, N. M., Res, P., Stinkens, R., Lundberg, J. O., Gibala, M. J., & Van Loon, L. J. C. (2012). No improvement in endurance performance after a single dose of beetroot juice. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. https://doi.org/10.1123/ijsnem.22.6.470
  • Janiszewska, E. (2014). Microencapsulated beetroot juice as a potential source of betalain. Powder Technology. https://doi.org/10.1016/j.powtec.2014.05.032

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.