7 orgaanista elintarvikepakkaustyyppiä

Orgaanisia elintarvikepakkauksia on markkinoilla yhä enemmän, mutta onko niiden joukossa sellaisia, joita pitäisi välttää?
7 orgaanista elintarvikepakkaustyyppiä
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto.

Kirjoittanut Jonatan Menguez

Viimeisin päivitys: 27 kesäkuuta, 2023

Muovin käyttö on yksi kiireellisimmistä ympäristöongelmista, joita ihmiskunnan on kohdattava ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi. Suuri osa tästä jätteestä tulee elintarviketeollisuuden pakkauksista. Siksi on tärkeää tietää, millaisia orgaanisia elintarvikepakkaustyyppejä on olemassa.

Merissä lilluu miljoonia tonneja muovijätettä, mikä vaikuttaa sekä ihmisten että eläimien terveyteen. Tämän materiaalin pitkä hajoamisaika on johtanut vaihtoehtojen etsimiseen elintarvikkeiden varastoinnissa ja kuljetuksessa.

Lasi, ruostumaton teräs, puu ja bambu ovat toteuttamiskelpoisia vaihtoehtoja.

Millaisia orgaanisia elintarvikepakkaustyyppejä on olemassa?

Orgaanisilla elintarvikepakkauksilla tarkoitetaan sellaisia, jotka saastuttavat vähemmän kuin ne, joiden raaka-aine tulee fossiilisista polttoaineista. Ne esitetään vaihtoehtona muovipakkauksille, joiden osuus elintarvikepakkauksissa on 40 % ScienceDirectissä julkaistun tutkimuksen mukaan.

Elintarvikkeiden pakkauksissa on eri materiaalivaihtoehtoja, joita pidetään muovia ympäristöystävällisempinä. Näitä ovat lasi, bambu, puu ja ruostumaton teräs. Niiden käytöstä on monia etuja, kuten se, että niillä on lyhyempi hajoamisaika, mikä tarkoittaa, että ne ovat biohajoavia tai kompostoitavia.

Toisaalta ne eivät häiritse ruoan makua ja kestävät korkeita lämpötiloja, vaikka materiaalista riippuen niiden kestävyys saattaa olla lyhyempi. Ympäristöstä huolehtiminen on kuitenkin yksi tärkeimmistä syistä totuttaa jokapäiväinen kulutus orgaanisiin vaihtoehtoihin.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan myös tämän artikkelin: Kotitekoinen orgaaninen pyykinpesuaine

Miksi tarvitaan orgaanisia elintarvikepakkaustyyppejä?

Toisen ScienceDirect -lehden tutkimuksen mukaan valtameriin päätyy vuosittain 4,8–12,7 miljoonaa tonnia muovia. Tämä on synnyttänyt historiallisen kasautumisen planeetan eri sektoreille, joilla on jo ainakin viisi muovijätteen muodostamaa saarta.

Tällaisen jätteen hajoaminen kestää vuosia ja joskus vuosikymmeniä. Ja koska se altistuu ultraviolettisäteilylle, tuulelle ja aalloille, materiaali hajoaa mikromuoviksi .

Nämä pienet palaset vaikuttavat vesiekosysteemiin, meren eläimistö nielee ne ja sitten ihmiset kuluttavat niitä. Tämä on todistettu useilla tieteellisillä tutkimuksilla.

Muovipakkausten myrkyllisyys

Toinen syy muovipakkausten kulutuksen vähentämiseen on se, että niiden valmistuksessa käytetyt kymmenet kemialliset aineet ovat haitallisia ihmisten terveydelle. Erään tutkimuksen mukaan muovipakkausten koostumuksessa on mukana 906 polymeeriä, liimaa ja muita kemiallisia lisäaineita.

Tästä kokonaismäärästä 63 on korkeimmillaan ihmisten terveydelle ja 68 ympäristölle. Ja tässä otetaan huomioon vain tarkoituksellisesti lisätyt kemikaalit.

On muitakin epäpuhtauksia, joita syntyy valmistusprosessin aikana tai jotka ovat lisäaineiden hajoamisen sivutuotteita. Näitä kutsutaan tahattomasti lisätyiksi aineiksi tai NIAS-aineiksi, ja ne edustavat muita vaaroja, joita on vaikea määrittää ja tutkia.

7 orgaanista elintarvikepakkaustyyppiä

YK:n raporttien mukaan maailmassa ostetaan joka minuutti miljoona muovipulloa ja pusseja käytetään 500 miljardia. Kertakäyttöisten muovien vähentäminen on päivittäinen tehtävä, joka koskee myös elintarvikepakkauksia.

Useat tutkimukset ovat analysoineet ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja elintarvikkeiden varastointiin, säilöntään ja kuljetukseen. Jotkut käytetyistä materiaaleista ovat biopolymeerejä, jotka perustuvat muun muassa selluloosan nanokuituun ja eteeriseen öljyyn. Vehnä, puu ja bambu sijoitetaan elementeiksi, joista valmistetaan biohajoavia pakkauksia.

Toisin sanoen ne hajoavat luonnollisissa ympäristöolosuhteissa biologisten tekijöiden, kuten sienten, kasvien, bakteerien, eläinten ja auringon vaikutuksesta. Näissä säiliöissä on vähemmän kemikaaleja kuin muovissa, ja ne ovat siksi hyviä ihmisten terveydelle ja ympäristölle.

1. Puiset lautaset ja astiat

Puiset astiat ovat uudelleenkäytettäviä, eli niitä ei hävitetä ensimmäisen käyttökerran jälkeen. ScienceDirectissä julkaistu tutkimus osoitti, että vehnämassapakkaukset ja puulevyt ovat turvallisia ihmisten terveydelle. Vaikka ne sisältävät joitakin kemikaaleja, niiden siirtyminen ruokaan on paljon pienempää kuin muovien.

Orgaanisia elintarvikepakkaustyyppejä: puu.
Puiset säiliöt ovat loistava uudelleenkäytettävä vaihtoehto. Pahvi on myös vaihtoehto, mutta se ei ole yhtä kestävä.

2. Lasipullot ja -astiat

Lasi on kestävää, kestävää, kierrätettävää materiaalia, jolla on useita käyttötarkoituksia. Tämän tutkimuksen mukaan lasiastioita suositellaan ruokapakkauksiin. Tämä johtuu sen antibakteerisista ominaisuuksista ja vähäisestä myrkyllisten aineiden kulkeutumisesta ruokaan.

Lasipulloja käytetään yhä enemmän ja niitä on monia malleja kaikkiin tilanteisiin. Niiden desinfiointiin on kuitenkin kiinnitettävä erityistä huomiota, jotta vältetään bakteerien kerääntyminen.

3. Biohajoavat kupit

Biohajoavat tai PLA-kupit ovat hyvin samanlaisia kuin muoviset, ne ovat läpinäkyviä ja ne sopivat ihanteellisesti vedelle, mehuille ja kaikille kylmille juomille. Yhä useammat ihmiset käyttävät niitä niiden hajoavuuden vuoksi, eli ne hajoavat luonnollisessa ympäristössä lyhyessä ajassa.

Lisäksi ne työskentelevät kompostin muodostuksessa kompostointilaitoksissa. Ne on valmistettu ympäristöystävällisestä polymeeristä, joka on peräisin perunatärkkelyksestä, maissitärkkelyksestä ja muista kasveista. Muilla lisäaineilla varustettua muunnelmaa, nimeltään CPLA, käytetään myös kestämään korkeampia lämpötiloja.

4. Riisinkuoret

Riisinviljelystä saaduista riisinkuorista valmistetut pakkaukset ovat biohajoavia, taloudellisia ja kestäviä. Lisäksi tieteellinen tutkimus osoittaa, että tällä imukykyisellä materiaalilla on potentiaalia poistaa useita epäpuhtauksia. Myynnissä on erilaisia astioita ruoan säilytykseen.

5. Bambu

Bambukuitua käytetään laajalti biohajoavien pakkausten, kuten kulhojen, laatikoiden, kansien ja purkkien valmistukseen. ScienceDirectissä julkaistu tutkimus korostaa sen mekaanisia ja lämpöominaisuuksia erittäin hyviksi tähän tarkoitukseen. Sen haittana on kuitenkin se, että se kuluu nopeammin kuin muut materiaalit.

6. Sokeriruoko

Sokeriruo’ossa on paljon kuituja, jotka jäävät jäljelle kasvin teollisesta käsittelystä. Tätä materiaalia on alettu käyttää pohjana ruoanjakelulautasten ja -astioiden valmistuksessa. Tutkimus on osoittanut sen varastointipotentiaalin korkeiden lämpötilojen kestävyyden ansiosta.

Orgaanisia elintarvikepakkaustyyppejä: sokeriruoko.
Sokeriruokopohjaiset astiat ovat ulkonäöltään hyvin samankaltaisia kuin muoviset.

7. Ruostumaton teräs

Mikään ei ole parempaa kuin kestävä, ruostumaton ja uudelleenkäytettävä materiaali elintarvikkeiden säilytykseen. Tämä vaihtoehto on saatavilla esimerkiksi lounaslaatikoille ja termoskannuille ja -kupeille. Lisäksi on olemassa viljojen, jauhojen ja mausteiden säilytykseen ilmatiiviillä kansilla varustettuja astioita.

Mitä kertakäyttöiset muovit ovat ja mitä meidän tulisi välttää?

Nämä ovat muovimateriaaleista valmistettuja esineitä, jotka on valmistettu öljyjohdannaisista ja jotka heitetään pois ensimmäisen käytön jälkeen. Tämä aiheuttaa vakavia vahinkoja ympäristölle, koska niiden hajoaminen kestää vuosia ja jopa vuosikymmeniä.

Tämä ei kuitenkaan ole ainoa näiden esineiden aiheuttama vaara, sillä elintarvikkeiden muovipakkaukset sisältävät myrkyllisten aineiden siirtymisen vaaran. Lukuisat tutkimukset, kuten tieteellisessä ympäristöterveysportaalissa julkaistu tutkimus, osoittavat, että elintarvikkeiden kanssa kosketuksissa olevat materiaalit altistuvat vaarallisille kemikaaleille.

Siksi on suositeltavaa välttää seuraavien kertakäyttöisten muoviesineiden käyttöä:

  • Kertakäyttöiset kupit ja ruokailuvälineet
  • Pillit
  • Kääreet
  • Pullot
  • Kassit

Vinkkejä muovin käytön lopettamiseen ja ympäristöystävällisten elintarvikepakkausten käyttämiseen

Espanjassa ja Euroopan unionissa on uusi lainsäädäntö, joka rajoittaa kertakäyttöisten muovien myyntiä. On kuitenkin myös yksittäisiä toimia, joita voidaan tehdä jokapäiväisessä elämässä. Esimerkiksi kankaisten ostoskassien kantaminen mukana ja kierrätettävien tai uudelleenkäytettävien hygieniatuotteiden käyttö voivat auttaa.

Ruoan suhteen on tärkeää välttää kertakäyttöisiä astioita ja pakkauksia priorisoimalla orgaanisia elintarvikepakkaustyyppejä. Näitä esineitä valmistetaan ja markkinoidaan yhä enemmän, joten tarjonta on monipuolinen.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Ekologiset, kotitekoiset keittiön rasvanpoistajat
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Ekologiset, kotitekoiset keittiön rasvanpoistajat

Ympäristöystävälliset ja biologisesti hajoavat keittiön rasvanpoistajat valmistuvat näillä ohjeilla käden käänteessä nyt myös kotona.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.