Oman pulssin mittaaminen helposti

Oman pulssin mittaaminen voi auttaa havaitsemaan sydän- ja verisuonitaudit varhaisessa vaiheessa. Tämä yksinkertainen toimenpide voidaan tehdä useista kohdista kehoa. Kuinka oma syke mitataan? Lue alta!
Oman pulssin mittaaminen helposti

Kirjoittanut Carmen Martín

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Oman pulssin mittaaminen on hyvin hyödyllinen toimenpide, jonka avulla selvität oman sykkeesi. Lisäksi se voi auttaa ymmärtämään paremmin sykkeesi säännöllisyyttä. Se on hyvin yksinkertainen tapa saada lisää tietoa oman sydämen toiminnasta.

Pulssi viittaa sykintään, joka tuntuu joissakin osissa kehoa. Tämä johtuu sekä sydämen että valtimoiden supistumis- ja laajenemisliikkeistä.

Pulssi on yhtä kuin sydämensyke, ja se ilmaistaan yleensä lyönteinä minuutissa. Jos esimerkiksi mittaat henkilön pulssia 60 sekunnin ajan ja saat tulokseksi 70 lyöntiä, sydän lyö 70 kertaa yhden minuutin aikana.

Vaikka oman pulssin mittaaminen on keskeinen keino selvittää nopeasti mahdollinen sydämen rytmin ongelma, moni ei tiedä mikä se on tai kuinka se mitataan. Tässä artikkelissa opit kaiken sydämen sykkeestä ja oman pulssin mittaamisesta.

Miten oman pulssin mittaaminen hyödyttää?

Sykkeen voi mitata ranteesta

Pulssin mittaaminen auttaa muun muassa havaitsemaan epänormaalin sydämensykkeen.

Pulssin mittaamisella on monia tarkoituksia, sillä se kertoo meille sydämen lyöntien määrän tietyssä aikayksikössä (normaalisti minuutissa). Normaali pulssi on 60100 lyöntiä minuutissa.

Ensinnäkin, pulssin mittaaminen voi auttaa havaitsemaan takykardian tai bradykardian. Takykardiassa sydän lyö nopeammin kuin 100 kertaa minuutissa, kun taas bradykardiassa sydämensyke on alle 60 lyöntiä minuutissa.

Sekä takykardia että bradykardia voivat viitata siihen, että jokin ei toimi normaalisti sydän-verisuonijärjestelmässä. Näiden viitearvojen ylittäminen voi merkitä tiettyjä sydänriskejä.

Useimmiten nämä ovat kuitenkin normaaleja tilanteita, joissa sydämen on mukauduttava pitääkseen yllä verenkiertoa kaikkiin kehon elimiin ja kudoksiin. Esimerkiksi liikuntaa harrastaessa on täysin normaalia huomata pulssia mitatessa, että syke on normaalia korkeampi. Takykardiaa voi esiintyä myös pelko-, stressi- tai vaaratilanteissa. Sen sijaan esimerkiksi päivittäin liikuntaa harrastavilla ihmisillä on yleensä matalampi leposyke. Urheilijoiden leposyke voi olla niinkin matala kuin 40 lyöntiä minuutissa ilman, että se on merkki mistään sairaudesta tai oireyhtymästä.

Miksi oma pulssi tulisi mitata?

Tämä tieto voi ensinnäkin olla hyödyllistä oman fyysisen kunnon ja edistyksen seuraamiseksi liikuntaa harrastaessa. Toiseksi, olet myös tietoisempi omista rajoistasi treenin aikana.

Lisäksi ei pidä unohtaa, että oman pulssin mittaaminen voi auttaa havaitsemaan varhain jonkin sairauden, josta tietämättäsi kärsit. Näin on esimerkiksi joidenkin vakavien ja äärimmäisten tilanteiden kohdalla, kuten aortan dissekaatiossa. Pelkkä oman pussin mittaaminen voi itse asiassa auttaa sinua havaitsemaan sen ajoissa ja jopa pelastamaan henkesi.

Oman pulssin mittaaminen: kuinka se tehdään oikein?

Oman pulssin mittaaminen onnistuu helpoiten kaulalta

Pulssi voidaan mitata eri kohdista kehoa. Se on kuitenkin paras tehdä kaulalta, sillä tällä alueella pulssi tuntuu parhaiten.

Pulssin mittaamiseksi normaaleissa olosuhteissa sinun tulisi tulisi olla mieluiten rentoutunut ja rauhallinen, eikä sitä tulisi tehdä heti kuntoilun jälkeen. Näin selvität oman leposykkeesi.

Pulssin voi mitata eri kohdista kehoa, mutta yleisimmin se mitataan kaulalta tai ranteesta. Itse asiassa kun ensi kertaa mittaat sykkeesi, se olisi hyvä tehdä kaulalta, jossa se tuntuu voimakkaimmin.

Tarvitset oman pulssin mittaamiseen ensinnäkin sekuntikellon. Voit käyttää tässä rannekelloa tai kännykkää. Kun kello on valmiina, noudata näitä vaiheita tarkasti.

1. Aseta etu- ja keskisormi leuan alle kaulalle. Aluetta tulisi painaa kevyesti niin, että tunnet sykkeesi, mutta ei kuitenkaan liian kovaa, sillä se saattaisi antaa väärän tuloksen.

2. Kun olet löytänyt pulssisi ja tunnet jokaisen lyönnin selvästi, laita sekuntikello käyntiin ja ala laskea. Voit pitää sormet paikallaan laskien lyönnit yhden minuutin tai 30 sekunnin ajalta. Jos valitset tämän jälkimmäisen vaihtoehdon, kerro koko lyöntien määrä lopuksi kahdella.

Jos tulos on 60100 lyöntiä minuutissa levossa, se on normaaleissa rajoissa. Jos syke ylittää 100 lyöntiä minuutissa tai huomaat rytmissä epäsäännöllisyyttä, ota yhteyttä lääkäriin mahdollisimman pian.

Yhteenveto

Oman pulssin mittaaminen on hyvin yksinkertainen toimenpide, jolla on monta käyttötapaa arjen elämässä. Se voi esimerkiksi toimia mittarina treenissä. Oman pulssin voi mitata ranteesta, kaulalta, vatsasta jne.

Jos sinulla on vaikeuksia mitata sitä, voit ostaa sykemittarin. Muista mennä lääkäriin, jos huomaat jotain epänormaalia tai jos sykkeesi on tavallisesti yli normaalin rajan levossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Pickering D. How to measure the pulse. Community Eye Health. 2013;26(82):37.
  • Kobayashi H. Effect of measurement duration on accuracy of pulse-counting. Ergonomics. 2013;56(12):1940–1944. doi:10.1080/00140139.2013.84074
  • Aprende a tomarte el pulso | CardioSalud. (n.d.). Retrieved September 14, 2019, from http://www.cardiosalud.org/corazon-y-salud/aprende-tomarte-el-pulso
  • Ghasemzadeh N, Zafari AM. A brief journey into the history of the arterial pulse. Cardiol Res Pract. 2011;2011:164832. doi:10.4061/2011/164832

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.