Oletko hajamielinen tai unohtelevainen? 10 auttavaa vinkkiä

Joskus hajamielisyys tai unohtelevaisuus liittyy multitaskaamiseen. Tämä tarkoittaa, että yritämme tehdä useita tehtäviä samanaikaisesti, mutta yleensä emme ole todella läsnä niistä yhteenkään.
Oletko hajamielinen tai unohtelevainen? 10 auttavaa vinkkiä
Maria Fatima Seppi Vinuales

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Maria Fatima Seppi Vinuales.

Viimeisin päivitys: 11 maaliskuuta, 2023

Kukapa ei olisi käyttänyt useita minuutteja etsiessään jotain hukkaan mennyttä tavaraa, ja useiden epäonnistuneiden yritysten jälkeen tajunnut, että hänellä on se jo kädessä. Jos kerrot tällaisesta tapahtumasta jollekulle, hän saattaa sanoa sinun olevan todella hajamielinen tai kenties unohtelevainen.

Kun tällaisia asioita tapahtuu useita kertoja päivässä, on mahdollista soveltaa joitain strategioita. Tästä artikkelista löydät suosituksia häiriötekijöiden vähentämiseen ja sen pohtimiseen, mitä sinulle saattaa olla tapahtumassa.

Saatat nauttia tämänkin artikkelin lukemisesta: Muistin heikkeneminen ja unohtelu: onko se normaalia?

1. Aloita siitä, mikä on tärkeää

Ennen kuin aloitat päiväsi, voit tehdä luettelon edessä olevista tehtävistä ja asettaa niille tärkeysjärjestyksen. Tällä tavalla sinulla on yleiskuva päivästäsi, ja kun etenet tai saavutat tavoitteen, siirryt seuraavaan.

Jos olet hajamielinen, hanki muistio.
Jos olet hajamielinen tai unohtelevainen, vihko tai almanakka on loistava vaihtoehto, ja se kannattaa pitää aina käsillä.

2. Etsi tapa, jolla muistutat itseäsi asioista

Jos et esimerkiksi halua unohtaa lounasta jääkaappiin, voit jättää post-it -lapun oveen ennen töihin lähtöä. Myös matkapuhelinmuistutukset ovat hyödyllisiä.

3. Tunne aikasi ja opi hallitsemaan sitä

Usein unohtelu johtuu organisoinnin puutteesta. Tästä syystä kannattaa suunnitella toimintaasi.

On olemassa erilaisia työkaluja, joiden avulla voit tietää, kuinka paljon aikaa käytät tiettyyn tehtävään tai projektiin. Useimmat niistä ovat sovelluksia, jotka voit ladata tietokoneeseen tai älypuhelimeen.

4. Yritä keskittyä ja olla läsnä

Jos tarkistelet WhatsApp -viestejä keskustellessasi samaan aikaan jonkun kanssa, saatat unohtaa tärkeitä keskustelun yksityiskohtia.

Yritä siis olla läsnä, tässä ja nyt, ja keskittyä siihen, mitä tapahtuu. Harjoittele rajojasi määrittämällä tehtäviä ja toimintoja, jotka haluat suorittaa samanaikaisesti.

5. Kysy itseltäsi asioita, jotka sinulla on taipumus unohtaa

Mitä asioita yleensä unohdat? Oletko aina hajamielinen tai unohtelevainen, vai vain silloin, kun on kyse tietyistä paikoista tai asioista?

Saatat esimerkiksi unohtaa ottaa mukaasi joitakin jokapäiväisiä esineitä (silmälasit, takki tai avaimet). Tai ehkä sinulla on taipumus unohtaa sitoumukset ja tapaamiset. Kun ajattelet sitä, huomaat kenties, että se ei ole vain häiriötekijä, vaan et yksinkertaisesti pidä tapaamisiin osallistumisesta. Silloin unohtaminen voi toimia strategiana tai tekosyynä.

6. Yritä ylläpitää järjestystä

Tämä suositus kulkee käsi kädessä edellisen kohdan kanssa. Jos unohdat esineitä, määritä niille pysyvät paikat. Tällä tavalla sinun on helpompi tottua siihen, että ne löytyvät aina samasta paikasta.

Voit myös yrittää määrittää useita tehtäviä suoritettaviksi ennen kotoa lähtöä. Esimerkiksi: ota lounas jääkaapista, ota takki ja tarkista, että silmälasit ovat laukussa. Ennen kuin tarkastat nuo kolme, sinun ei pitäisi mennä ulos.

Toisaalta, jos se, mitä unohdat tehdä, liittyy vaikkapa kokouksiin, voit käyttää hälytyksiä tai almanakkaa. Voit myös käyttää viikko- tai kuukausisuunnittelijaa ja sijoittaa sen näkyvään paikkaan, kuten jääkaapin oveen.

7. Valitse paikka, jossa ei ole häiriötekijöitä

Jos keskittyminen ei ole vahvuutesi, yritä työskennellä tai opiskella ympäristössä, jossa ei ole visuaalisia ja kuuloärsykkeitä . Vältä kodissasi paikkoja, jotka ovat kauttakulkupisteitä, eli missä perhe liikkuu jatkuvasti.

8. Viimeistele ja rajoita tehtävät

On tärkeää, että yritämme keskittyä tehtävään ja sitoutua alkamis- ja lopetusaikaan, vaikka se olisi lyhyt. Meillä on usein loppujen lopuksi sellainen käsitys, että emme saaneet mitään aikaiseksi tai emme edistyneet, koska emme pystyneet saamaan päätökseen tiettyjä asioita.

9. Luo hetkiä vapaa-aikaan ja lepoon

Hämmennystä ilmenee myös vaativien jaksojen jälkeen. Aivot tarvitsevat pakoventtiilin, hengähdystauon. Siksi on välttämätöntä löytää tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Zettelkasten, saksalainen salaisuus parempaan organisointiin

10. Älä keksi tekosyitä

Joskus hajamielinen tai unohtelevainen henkilö yksinkertaisesti kieltää vastuunsa. Sitten tätä ominaisuutta käytetään hiukan niin kuin tekosyynä. “Tällainen minä vain olen. Tiedät, että olen hajamielinen.”

Jos haluamme muuttua vähemmän hajamieliseksi tai vähemmän unohtelevaiseksi, me voimme kyllä kohentaa suoritustamme ja muuttua – siis jos todella niin haluamme. Muutos on sinussa itsessäsi.

Hajamielinen mies.
Häiriötekijän käyttäminen tekosyynä voi asettaa meidät mukavaan olotilaan, jossa meidän ei tarvitse muuttua tai parantaa suoritustamme.

Ajatellaanpa uudelleen multitaskaamista

Sen lisäksi, että voimme olla hajamielisiä tai unohtelevaisia, on myös tärkeää ymmärtää konteksti. Meidän annetaan jatkuvasti ymmärtää, että meiltä odotetaan multitaskaamista eli monien asioiden tekemistä samaan aikaan.

Vaikka saatamme ajatella, että tämä on etu (viestin kirjoittaminen yhdellä kädellä, ruoan valmistaminen toisella, lapsen kuunteleminen yhdellä korvalla ja puolison kuunteleminen toisella), keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä multitaskaamisen seuraukset tulevat esiin. Emme ole todella yhteydessä mihinkään emmekä onnistu antamaan asioihin oikeaa syvyyttä, joten emme edes huomaa mahdollisuuksiamme parantaa.

Vähitellen alamme kokea stressiä ja ahdistusta. Seurauksena on henkistä uupumusta.

Ehkä tämä on kysymys, joka meidän on kysyttävä itseltämme: mikä minua häiritsee? Saattaa olla, että pyrimme saavuttamaan jotain, mikä ylittää kykymme.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.