Logo image
Logo image

Neuvoja iäkkäille karanteenin ajaksi

3 minuuttia
Iäkkäämmät ihmiset tarvitsevat nyt enemmän tukea kuin koskaan. He ovat suurimmassa riskissä ja heidän täytyy monissa maissa noudattaa tiukimpia varotoimia. Tämä ajanjakso voi kuitenkin olla myös miellyttävä, jos sen aikana tehdään oikeita valintoja.
Neuvoja iäkkäille karanteenin ajaksi
Viimeisin päivitys: 22 toukokuuta, 2020

Vanhemmilla ihmisillä ympäri maailmaa stressikuormitus on varmastikin ollut viime viikkojen aikana normaalia suurempaa. Kukaan ei ollut varautunut näin äärimmäisiin toimenpiteisiin ja tilanteeseen, joka on muuttanut täysin arkemme ja rajoittanut liikkumistamme kaikin tavoin. Tässä artikkelissa annamme neuvoja iäkkäille karanteenin ajaksi.

Ikäihmiset, kuten myös kroonisesti sairaat henkilöt, ovat suurimmassa riskissä kärsiä COVID-19 -taudin vaarallisista komplikaatioista ja näin ollen he joutuvat kestämään suurinta psyykkistä kuormitusta tässä tilanteessa. Erityisesti juuri heidän on sitouduttava täysin näihin rajoituksiin. Kaikkein tärkein sääntö on se, että kotoa ei tulisi poistua.

Tämä on kiistatonta. Kotona pysyminen on keskeinen toimenpide ikääntyneiden suojelemiseksi (ja tietysti myös kaikkien muiden). Tästä voi kuitenkin syntyä ylimääräistä ahdistusta, jos sitä ei käsittele oikein.

Karanteeni ei ole helppo tilanne käsitellä, mutta positiivisella asenteella siitä saa jopa nautittavaa. Tässä tulee vinkkejä, joiden avulla tilannetta on hieman helpompi kestää.

Neuvoja iäkkäille karanteenin ajaksi

Altistuksen vähentäminen: ratkaiseva asia iäkkäille

Kaikki saatavilla olevat tieteelliset todisteet sekä useiden maiden kokemukset osoittavat sen, että kaikkein tehokkain toimenpide tartuntojen ehkäisemiseksi on eristäytyminen kotiin. Kontaktin välttäminen muihin on tärkeää kaikille, mutta erityisesti iäkkäille ihmisille.

Katsotaan ensin tämän positiiviset puolet. Kotona pysymällä he pystyvät ehkäisemään tartuntaa, mikä on rohkaisevaa. Tämä on asia, josta vanhempien ihmisten tulisi pitää kiinni. Se on heidän passinsa siihen, että he voivat jatkaa elämästä nauttimista ja olla läsnä kaikille heitä tarvitseville läheisille.

Jatka lukemista: Suosituksia ikääntyneille karanteenin ajaksi

Neuvoja iäkkäille karanteenin ajaksi: Ymmärrä, että tämä on väliaikaista

Muista: eristäytyminen on väliaikaista ja se auttaa rajoittamaan viruksen leviämistä. Toisin sanoen se hidastaa viruksen leviämistahtia, mikä helpottaa tilanteen hallintaa. Eristäytyminen ei kestä ikuisuuksia. Mitä paremmin ihmiset noudattavat näitä sääntöjä, sitä todennäköisemmin kaikki on ohi nopeammin.

Kun näyttää siltä, että eristäytymisestä on tulossa liian vaikea kestää, muista että se on väliaikainen, korkeintaan kahden tai kolmen kuukauden mittainen tilanne. Sinun täytyykin keskittyä hyödyntämään tuo aika parhaalla tavalla. Koko kokemus on pian vain etäinen muisto.

Some figure
Ne, joilla on pieni patio, parveke tai oma piha, voivat hyödyntää sitä viettämällä siellä muutaman tunnin poistumatta kotoa.

Hyödynnä aika viisaasti

On kannattavaa suunnitella tähän uuteen tilanteeseen sopiva rutiini. On tavallista, että liian paljon aikaa kotona viettävät ihmiset alkavat laiskistua. Älä päästä tätä tapahtumaan. Yritä täyttää aikasi miellyttävillä puuhilla, joita on helppo tehdä.

On tärkeää pitäytyä normaalissa nukkumis- ja ruokailuaikataulussa. Yritä nousta aamuisin aina samaan aikaan, käy suihkussa jos haluat, nauti aamiaista ja valmistaudu uuteen päivään. Älä anna houkutuksen voittaa niin että jäät pyjamassa sohvalle television eteen koko päiväksi!

Lue lisää: Vatsalihasharjoituksia kotikaranteenin ajaksi

Mitä karanteenissa voi tehdä?

Some figure
Lukeminen on erinomaista ajanvietettä koronaviruskaranteenin aikana.

Tähän kysymykseen on monta vastausta. Yleisesti voi kuitenkin sanoa, että se riippuu jokaisen omista mieltymyksistä, kiinnostuksista ja harrastuksista. Hyvä idea on aloittaa tekemällä lista erilaisista kotiaskareista, jotka ovat odottaneet tekemistä jo jonkin aikaa. Näitä voivat olla esimerkiksi vaatekaapin siivoaminen, kirjojen järjestely tai jonkin muun kotityön hoitaminen.

Nyt on hyvä hetki myös jatkaa harrastuksia, jotka ovat jääneet sivuun normaalissa arjessa; näitä ovat esimerkiksi kirjoittaminen, piirtäminen, neulominen, maalaaminen tai puutarhanhoito. Päiväkirjan kirjoittaminen, johon taltioit kaikki ajatuksesi koko tilanteesta, voi auttaa loistavasti jäsentämään ajatuksia ja olla varsin vapauttavaa.

Yhteydenpito iäkkäisiin ihmisiin karanteenin aikana

Ikäihmisten on tärkeää pysyä yhteydessä perheeseen ja tuttuihin karanteenin aikana. Kotona pysyminen ei tarkoita kaikkien siteiden ja yhteyksien katkaisemista. Tätä ehkäisevät puhelimet, internet ja media.

Tämä voi olla hyvä tilaisuus tutustua hieman paremmin teknologisiin laitteisiin, joiden avulla voi pitää yhteyttä ihmisiin. On kannattavaa ottaa yhteyttä tuttuihin ja kysyä heidän kuulumisiaan sekä kertoa omasta voinnista. Tutustu mahdollisuuteen luoda verkko tai ryhmä päivittäiselle yhteydenpidolle ja toistenne auttamiseksi tarvittaessa.

Karanteenin aikana iäkkäiden ihmisten on hyvä myös pysyä ajan tasalla uutisista radion, sanomalehtien tai television välityksellä tietääkseen, kuinka tilanne etenee. Muista kuitenkin pitää tässä tolkku ja huomioida vain kaikkein luotettavimmat lähteet. On tärkeää lisäksi katsoa ja lukea hauskoja ja keveitä aiheita!

Lopuksi on tärkeää muistaa, että jokainen eletty päivä tämän karanteenin aikana on taas yksi iso saavutus – yksi päivä vähemmän rajoitusten poistumiseen!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Villegas-Chiroque, M. (2020). Pandemia de COVID-19: pelea o huye. Revista Experiencia en Medicina del Hospital Regional Lambayeque, 6(1).
  • ERDEM, MUSTAFA, MUNTASER SAFAN, and C. A. R. L. O. S. CASTILLO-CHAVEZ. “A DELAY DIFFERENTIAL EQUATIONS MODEL FOR DISEASE TRANSMISSION DYNAMICS.” Revista de Matemática: Teoría y Aplicaciones 27.1 (2020): 49-71.
  • Curioso, Fernando, and José Navarro. “Cambios horarios y diarios en la motivación laboral:¿ Influye el tiempo objetivo en la motivación en el trabajo?.” Psychologica 62.1 (2019): 253-272.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.